SvD arbetslinjen fungerar – Försäkringskassan utförsäkrade sjukskrivs igen

 

Fakta talar för Alliansen. När Försäkringskassan nu utvärderar regeringens reformer ur en rad synvinklar indikerar resultaten ”att personer som tidigare inte arbetade alls har börjat arbeta efter regelförändringarna och att personer som även tidigare arbetade har gått upp i arbetstid”.

Vidare konstateras ”att Försäkringskassans tillämpning inte är för restriktiv utan snarare att Försäkringskassan varit för ’generös’ och ibland beviljat fortsatt sjukpenning trots att det inte funnits synnerliga skäl”.

Försäkringskassan visar: arbetslinjen fungerar | SvD

SvDs Gudmundson ovan verkar läsa försäkringskassans rapporter som djävulen läser bibeln. Uppenbarligen har han missat den där försäkringskassan uttrycker starka tvivel på på att en stor del av de som nu utförsäkras någonsin kommer tillbaka till arbetslivet. 

Något som jag inte tror utförsäkringsalliansen kommer att begrunda under helgerna. Var finns tanken om det inte bara handlar om att djävlas med människor redan ligger ner?

SvD fortsätter allians traditionen där man lever i en alternativ verklighet byggd på Potemkin kulliser. 

Alliansens Pravda förnekar sig inte. 

Bloggat:
Tankar om hemlöshet, spriten och den svenska välfärden (Kent Persson (m) blogg);
Edvin Ala(m) 3.0, Kent Persson (m) blo…, Peter Andersson – me…, Röda Berget, Högbergs tankar och Kent Persson (m) blo…, Ofta läkarnas fel när sjukpenning dras in;

 

I sin nya rapport till regeringen flaggar Försäkringskassan för fortsatt ansträngd ekonomi och reviderar dessutom prognosen om sjukfallen.

Det handlar om den uppmärksammade gruppen utförsäkrade, de uppskattningsvis 54.000 personer som nästa år når det nya taket för uttag i sjukförsäkringen.

Enligt regeringens systemändring ska de utförsäkrade lotsas till ett introduktionsprogram hos arbetsförmedlingen. Tanken är att bryta det utanförskap som lång sjukskrivning medför samt betona att arbetslinjen gäller.

Försäkringskassan har tidigare uttryckt tvivel om hur många av de utförsäkrade som verkligen kommer att ta klivet ut i arbetslivet. I rapporten konstateras att antalet utbetalda sjukpenningdagar, som stadigt gått ned, nu i stället ökar 2011 och 2012 på grund av gruppen utförsäkrade.

Ungefär var tredje av de utförsäkrade bedöms återkomma till sjukförsäkringen inom 180 dagar efter de tre månader som måste passera innan de har återkvalificerat sig till försäkringen.

Försäkringskassan räknar dessutom med att de här personerna i huvudsak än en gång blir långa sjukfall. Detta eftersom de inte lämnat sjukförsäkringen för att de blivit friska utan för att deras dagar tagit slut. Kostnaden för sjukpenning väntas i år landa på drygt 19,1 miljard kronor. För 2012 siar Försäkringskassan att summan blir 20,8 miljarder.

Många utförsäkrade sjukskrivs igen – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *