Vad kommer socialdemokraterna i Göteborg göra för 16 000 långtidsarbetslösa?

jobb

Det har länge både nationellt och lokalt i Göteborg pratats om vikten att göra något för de arbetslösa ungdomarna. Resurser och insatser har fokuserats på just ungdomar. 

Nu kan man i dagens GP 01/02/2010 läsa arbetsförmedlingens chef i Göteborg beskriva läget på arbetsmarknaden som i stort är nattsvart. Speciellt för en grupp. De långtidsarbetslösa.

Med 16 000 långtidsarbetslösa i Göteborg är den gruppen lika stor som gruppen arbetslösa ungdomar. För att citera AFs GBG chef med hans egna ord.

’”När Per Olsson ombeds gradera svårigheterna för olika grupper arbetslösa att hitta jobb är han mycket bestämd.

– Inte är det ungdomarna i alla fall. När det vänder är det ungdomarna som står först i kön.”

 

Vilka åtgärder har Göteborgs kommun gjort för dessa grupper?

För ungdomar har det satsats på många olika sätt:

En praktikplats per 20 anställda i Göteborgs stad för ungdomar.

Eller de 60 miljoner som kommunen med hjälp från EUs socialfond satsar .

Målgrupp för satsningen är alla göteborgare mellan 16 och 24 år som saknar jobb. Det är en grupp som vuxit kraftigt det senaste året. En del har blivit uppsagda, andra har inte fått jobb efter avslutad utbildning och ytterligare några har valt att hoppa av skolan.

De 20 miljoner kronor som kommer att satsas per år under 2010 till 2012 ska användas till att skapa ett nytt aktivitetscenter, som ska ligga centralt i staden, och till en ny webbarena där ungdomarna, näringslivet och offentliga aktörer kan mötas. Pengar avsätts också för att erbjuda de unga kortare utbildningsinsatser som ökar deras chanser att få jobb.

60 miljoner till stor satsning mot ungdomsarbetslösheten

Var finns satsningarna på de långtidsarbetslösa. Var finns satsningarna på 55 åringen med minst 10år kvar i arbetslivet? 

Vad har jag missat i kommunala åtgärder för de långtidsarbetslösa?

Visste jag inte bättre kunde jag tro GBG:s  socialdemokrater gick i väntans tider.  Vilket är ett upplägg mot en mindre katastrof på arbetsmarknaden lokalt tror jag. Och en politisk katastrof.

Jag tror kommunen måste inse att om de rödgröna vinner valet kommer de utlovade satsningarna på arbetsmarknaden realistiskt igång sent 2011. Eller med andra ord om två år!

Det är bara kommunen i Göteborg som kan agera för att motverka konsekvenserna av alliansregeringens slakt på arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Eller med andra ord ta ett samlat grepp på hela den lokala arbetsmarknadspolitiken.

Till det måste det höra en politik för den allt större gruppen Göteborgare som sats i vad som riskerar bli permanent utanförskap av den moderatledda alliansregeringen.

Om socialdemokratin menar allvar med att de sätter jobben först måste de äga jobbfrågan både lokalt och på riksplanet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Vad kommer socialdemokraterna i Göteborg göra för 16 000 långtidsarbetslösa?

  1. Ali_karim skriver:

    vart har du hittat bilden ifrån? upphovsman osv ?

    tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *