Noterat: Sverige som slits sönder under utanförskaps alliansen

Återigen valet 2010 kommer att bli en folkomröstning om vilket Sverige vi vill ha.  Moderaternas Sverige har idag ställt stora grupper utanför socialt, ekonomiskt och politiskt. 

Arbetslinjen blev ett kodord för ett generalangrepp på alla trygghetssystem som byggts upp under närmare 50år tid. Alla från sjuka till pensionärer blev beskriva som tärande bidragstagare.

Valet 2010 avgör om vi fortsätter på den vägen.

Gå och läs ett hjärta rött om det här.

 

Det är intressant att se hur borgerliga ideologer nu börjar kritisera, och överge, den nyliberala överideologin som har styrt världen under de senaste 30 åren. I AB skriver Katrin Kielos om sitt möte med den brittiska högerns nya ”omslagspojke” och ”chefsideolog” Phillip Blond.

”Nyliberalism sliter sönder samhället”, citat;

”Nyliberalismen är död” ….

Phillip Blond konstaterar att rikedomen i dag är koncentrerad i färre händer än någonsin tidigare, samtidigt har reallönerna minskat och vanligt folk har det sämre än för 30 år sedan när nyliberalismen började. ”Folk har erbjudits kreditkort i stället för löne-ökningar”

Blond sammanfattar 90-talet så här; ”Vi blev konsumenter, i stället för medborgare”.

Samtidigt kritiserar Folkpartiet Moderaternas enväldiga styre av Täby med nästan exakt samma ord. Så här ser det ut på anslagstavlorna runt om i Reinfeldts gamla hemkommun Täby;

Sverige slits sönder i sann nyliberal anda « Ett hjärta RÖTT

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Noterat: Sverige som slits sönder under utanförskaps alliansen

 1. Anders Nilsson skriver:

  Panelen i P1 trodde/varnade för ett "presidentval", dvs vem är den bäste förvaltaren av staten. Så länge de flesta känner att de har mer i plånboken, räntorna är låga och talet om ljusare tider är på, så tror jag tyvärr inte att frågan om arbetslinjen kommer att räcka. Tillsammans med "Presidentvalet" förlorar vi.

  Socialdemokraterna måste presentera en konkret idé om vad ett samhälle baserat på på våra traditionella värdefrågor kommer att innebära. Och då kommer vi inte undan frågor om globaliseringen – migrationen, strukturomvandlingen och befolkningtillväxt, vi måste kunna hantera klimatförändring och energilösningar, vi måste kunna svara på frågan om välfärdsstatens utveckling och människans värdighet i dessa system.

  Det här är nya frågor som innebär brytning med många gamla socialdemokratiska heliga kor, och det hastar med att komma igång med den debatten, färdig är den inte till valet, men den lägger grunden för en framtidspolitik och mobilisrar. Tror jag.

  • claeskrantz skriver:

   Ja och nej. Det är ju inte arbetslinjen i sig men 'arbetslinjen' som en en symbol för en orättfärdig politik som t ex tvingar cancersjuka ut att söka arbete som är poängen. Likadant måste fixeringen på partiledarna bort om det ska gå att diskutera politiska alternativ mellan de två blocken.

   Moderaterna borde målas in i ett hörn med sin egen politik. Samtidigt som en alternativ framtid för Sverige presenteras.

   Det ställer förstår krav på en exceptionellt samordnad och välriktad kampanj både på riksplanet och lokalt från partidistrikt och Sveavägen samt riksdagen. Plus LO och de övriga rödgröna partierna.

   Där är jag tveksam med tanke på hur urusel s media och kommunikationshantering varit hittills. Liksom om stora delar av 'den medelklassiga arbetarrörelsen' inklusive dess ombudsmän ser verkligheten för de som står utanför eller om det är Reinfeldt Sverige de ser.

   Ett värderingsval tror jag kan nå utanför de egna leden på ett sätt som livspyssel problematik för villaägare i storstädernas förorter inte gör. Men då måste de som framför värderingsvals retoriken själva se problematiken och ha alternativ.

   Glöm för den delen heller inte ungdomar och pensionärer som två grupper att fokusera på.

   Men som sagt det kräver en exceptionellt skicklig valledning….

   Det är något annat om social

  • claeskrantz skriver:

   Ja och nej. Det är ju inte arbetslinjen i sig men 'arbetslinjen' som en en symbol för en orättfärdig politik som t ex tvingar cancersjuka ut att söka arbete som är poängen. Likadant måste fixeringen på partiledarna bort om det ska gå att diskutera politiska alternativ mellan de två blocken.

   Moderaterna borde målas in i ett hörn med sin egen politik. Samtidigt som en alternativ framtid för Sverige presenteras.

   Det ställer förstår krav på en exceptionellt samordnad och välriktad kampanj både på riksplanet och lokalt från partidistrikt och Sveavägen samt riksdagen. Plus LO och de övriga rödgröna partierna.

   Där är jag tveksam med tanke på hur urusel s media och kommunikationshantering varit hittills. Liksom om stora delar av 'den medelklassiga arbetarrörelsen' inklusive dess ombudsmän ser verkligheten för de som står utanför eller om det är Reinfeldt Sverige de ser.

   Ett värderingsval tror jag kan nå utanför de egna leden på ett sätt som livspyssel problematik för villaägare i storstädernas förorter inte gör. Men då måste de som framför värderingsvals retoriken själva se problematiken och ha alternativ.

   Glöm för den delen heller inte ungdomar och pensionärer som två grupper att fokusera på.

   Men som sagt det kräver en exceptionellt skicklig valledning….

   Det är något annat om social

 2. Anonym skriver:

  Panelen i P1 trodde/varnade för ett "presidentval", dvs vem är den bäste förvaltaren av staten. Så länge de flesta känner att de har mer i plånboken, räntorna är låga och talet om ljusare tider är på, så tror jag tyvärr inte att frågan om arbetslinjen kommer att räcka. Tillsammans med "Presidentvalet" förlorar vi.

  Socialdemokraterna måste presentera en konkret idé om vad ett samhälle baserat på på våra traditionella värdefrågor kommer att innebära. Och då kommer vi inte undan frågor om globaliseringen – migrationen, strukturomvandlingen och befolkningtillväxt, vi måste kunna hantera klimatförändring och energilösningar, vi måste kunna svara på frågan om välfärdsstatens utveckling och människans värdighet i dessa system.

  Det här är nya frågor som innebär brytning med många gamla socialdemokratiska heliga kor, och det hastar med att komma igång med den debatten, färdig är den inte till valet, men den lägger grunden för en framtidspolitik och mobilisrar. Tror jag.

  • claeskrantz skriver:

   Ja och nej. Det är ju inte arbetslinjen i sig men 'arbetslinjen' som en en symbol för en orättfärdig politik som t ex tvingar cancersjuka ut att söka arbete som är poängen. Likadant måste fixeringen på partiledarna bort om det ska gå att diskutera politiska alternativ mellan de två blocken.

   Moderaterna borde målas in i ett hörn med sin egen politik. Samtidigt som en alternativ framtid för Sverige presenteras.

   Det ställer förstår krav på en exceptionellt samordnad och välriktad kampanj både på riksplanet och lokalt från partidistrikt och Sveavägen samt riksdagen. Plus LO och de övriga rödgröna partierna.

   Där är jag tveksam med tanke på hur urusel s media och kommunikationshantering varit hittills. Liksom om stora delar av 'den medelklassiga arbetarrörelsen' inklusive dess ombudsmän ser verkligheten för de som står utanför eller om det är Reinfeldt Sverige de ser.

   Ett värderingsval tror jag kan nå utanför de egna leden på ett sätt som livspyssel problematik för villaägare i storstädernas förorter inte gör. Men då måste de som framför värderingsvals retoriken själva se problematiken och ha alternativ.

   Glöm för den delen heller inte ungdomar och pensionärer som två grupper att fokusera på.

   Men som sagt det kräver en exceptionellt skicklig valledning….

   Det är något annat om social

  • claeskrantz skriver:

   Ja och nej. Det är ju inte arbetslinjen i sig men 'arbetslinjen' som en en symbol för en orättfärdig politik som t ex tvingar cancersjuka ut att söka arbete som är poängen. Likadant måste fixeringen på partiledarna bort om det ska gå att diskutera politiska alternativ mellan de två blocken.

   Moderaterna borde målas in i ett hörn med sin egen politik. Samtidigt som en alternativ framtid för Sverige presenteras.

   Det ställer förstår krav på en exceptionellt samordnad och välriktad kampanj både på riksplanet och lokalt från partidistrikt och Sveavägen samt riksdagen. Plus LO och de övriga rödgröna partierna.

   Där är jag tveksam med tanke på hur urusel s media och kommunikationshantering varit hittills. Liksom om stora delar av 'den medelklassiga arbetarrörelsen' inklusive dess ombudsmän ser verkligheten för de som står utanför eller om det är Reinfeldt Sverige de ser.

   Ett värderingsval tror jag kan nå utanför de egna leden på ett sätt som livspyssel problematik för villaägare i storstädernas förorter inte gör. Men då måste de som framför värderingsvals retoriken själva se problematiken och ha alternativ.

   Glöm för den delen heller inte ungdomar och pensionärer som två grupper att fokusera på.

   Men som sagt det kräver en exceptionellt skicklig valledning….

   Det är något annat om social

 3. Tord Oscarsson skriver:

  En folkomröstning om vilket Sverige vi vill ha. Ett bra uttryck. Jag hör panelen i Gomorron Världen. Där radiojournalist utfrågar tidningsjouranlister. De talar inte om att valet ska handla om vilket Sverige vi ska ha utan vilka partiledare som vinner valet åt sina partier.

  Jag är övertygad om att vi får ett ideologiskt val. Klassiska socialdemokratiska värderingar känns helt rätt när jag pratar med väljare. Arbete och trygghet. Folkhemmet där det inte finns några styvbarn. Där alla känner sig innanför och inte utanför. Aktiv näringspolitik så att det finns jobb att gå till. Internationell solidaritet. Aktiv fredpolitik. Några begrepp för att antyda vad vi bör koncentrera oss på.

  • claeskrantz skriver:

   Håller med. Journalisterna förenklar som vanligt. Men därför kommer ju kommunikation och mediestrategi bli än viktigare.

   Jag misstänker valet kommer att vinnas eller förloras på vems bild av Sverige som etableras bland folk. Här har alliansen hittills vunnit fram tills effekterna av deras s.k arbetslinje börjar synas för vanligt folk.

   Det gäller att hela rörelsen mobiliserar och klarar av att nå fram till väljarna tillsammans med de övriga rödgröna. Sen kommer arbetet med att skapa ett nytt folkhem där alla ska med.

 4. Tord Oscarsson skriver:

  En folkomröstning om vilket Sverige vi vill ha. Ett bra uttryck. Jag hör panelen i Gomorron Världen. Där radiojournalist utfrågar tidningsjouranlister. De talar inte om att valet ska handla om vilket Sverige vi ska ha utan vilka partiledare som vinner valet åt sina partier.

  Jag är övertygad om att vi får ett ideologiskt val. Klassiska socialdemokratiska värderingar känns helt rätt när jag pratar med väljare. Arbete och trygghet. Folkhemmet där det inte finns några styvbarn. Där alla känner sig innanför och inte utanför. Aktiv näringspolitik så att det finns jobb att gå till. Internationell solidaritet. Aktiv fredpolitik. Några begrepp för att antyda vad vi bör koncentrera oss på.

  • claeskrantz skriver:

   Håller med. Journalisterna förenklar som vanligt. Men därför kommer ju kommunikation och mediestrategi bli än viktigare.

   Jag misstänker valet kommer att vinnas eller förloras på vems bild av Sverige som etableras bland folk. Här har alliansen hittills vunnit fram tills effekterna av deras s.k arbetslinje börjar synas för vanligt folk.

   Det gäller att hela rörelsen mobiliserar och klarar av att nå fram till väljarna tillsammans med de övriga rödgröna. Sen kommer arbetet med att skapa ett nytt folkhem där alla ska med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *