CIA transporterade in självmordsbombare på sin egen bas

För CIA är självmordsattacken den 30 december den största förlusten sedan den amerikanska ambassaden i Beirut utsattes för en attack 1983. Då krävdes det en bilbomb med 900 kilo sprängmedel för att döda åtta CIA-agenter. Nu var det en självmordsbombare med sprängmedel i en väst som orsakade samma skada.

Men attacken var också ett hårt slag för det fortsatta kriget i Afghanistan och framför allt för jakten på medlemmar ur terrornätverket al-Qaida. Den hemliga basen, ”Forward Operating Base Chapman”, ligger nära staden Khost i östra Afghanistan, vid gränsen till Pakistan. Den ansvarar för information om terroristernas verksamhet och nätverk både i Afghanistan och i Pakistan. Basen väljer dessutom ut mål för attackerna med drönare, förarlösa plan, som tar sikte på enskilda mål.

Det är fortfarande oklart hur självmordsbombaren lyckades ta sig igenom alla säkerhetskontroller och komma till ett möte på basens gym. Där träffade han en rad viktiga officerare, bland andra chefen för basen som också hör till de dödade. Bombmannen lär ha burit afghanska militärkläder och bedömare tror att det var en tidigare anlitad, och därför betrodd, informatör.

Jordansk agents död röjer samarbete med USA | Utrikes | SvD

Något som hittills fått lite uppmärksamhet är om det som Washington Post rapportera om stämmer att CIA agenterna själva mötte och transporterade in självmordsbombaren på sin egen bas.

En agent som CIA själva inte rekryterat släpps in för att möta en jordansk underlättelse officer Captain Sharif Ali bin Zeid kusin till kungen av Jordanien på en hemlig CIA bas i Afghanistan. Och visar sig vara en dubbelagent som genomför en självmords attack.

Förutom inkompetensen från CIA låter det hela som en dålig action thriller. Uppenbarligen hade AQ inte bara lyckats vända dubbelagenten utan också övertalat honom att bli ens självmordsbombare.

En helt annan version av vad som hände presenterar i Asia Times där AQs 313 brigad och dess ledare Ilyas Kashmiri blivit medvetna om CIA basens försök att rekrytera informatörer och använt sig av en dubbelt agent inom ANA för att gillra en fälla som dödade CIA basen.

Bloggat:
Kungahusets stöd för smutsigt krig

 

In addition to the seven operatives, the bomb blast at a CIA base in Khost province killed a Jordanian intelligence official who had been assigned to work with the informant, the officials said.

The alleged bomber, identified as Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, was picked up in a vehicle a distance from the CIA base and apparently was not thoroughly searched before being brought into the compound, said one of the former officials, a veteran counterterrorism officer who spoke on the condition of anonymity because the incident remains under investigation.

(…)

Bin Zeid was on one of the CIA’s most sensitive listening posts in eastern Afghanistan when a suicide attacker exploded a bomb in the middle of a group of CIA officers and contractors. The seven Americans killed included the CIA base chief.

The base, in Afghanistan’s eastern province, is at the heart of the CIA’s operations along the Afghan-Pakistan border. It provides critical intelligence for strikes against al-Qaeda and Taliban positions, including targeting information for CIA unmanned aircraft, which carried out more than 50 strikes in Pakistan’s autonomous tribal region in the past year. The base also is frequently a setting for debriefing of informants, current and former officials said.

Jordanian informant lured CIA operatives into suicide attack, officials say – washingtonpost.com

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Afghanistan, Internationellt, Underättelsetjänst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på CIA transporterade in självmordsbombare på sin egen bas

  1. Pingback: Nästa steg, ändtarmsundersökning « Aktivdemokrati's blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *