En arbetslinje för alla svenskar med socialdemokraterna?

Svenerik Österberg går på DN debatt igenom några av alliansens alla misslyckade experiment med a-kassan som gjort de svårare för både arbetslösa och inte minst arbetsgivare.

Men det enda konkreta han säger om de förändringar socialdemokraterna vill ha är återigen 80 av den tidigare inkomsten samt en höjning av taket. Något som gynnar de redan etablerade på den svenska arbetsmarknaden. Det senare en förändring som LO länge velat ha.

Problemet och frågan som inte får något svar är vad händer med alla de utförsäkrade försatta i delvis eller permanent  utanförskap av alliansen? 

Gårdagens och dagens a-kassa är utformad för en heltidsarbetande industriarbetare och tjänsteman. Inte en springvikarie i vården eller inom handeln. Likadant hur höga ska trösklarna vara för att ha en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet.

Kravet på arbetsmarknadsförankring för att få del av försäkringens inkomstrelaterade ersättning avgörs genom utformningen av medlems- och arbetsvillkor. Det är en rimlig grundprincip. Men villkoren måste utformas i relation till hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut. Allt fler har korta och tillfälliga jobb. En negativ återverkning av dagens regler är att arbetslösa förlorar ekonomiskt på att ta tillfälliga jobb. A-kassan ska stödja arbetslinjen. Varje arbetad timme behövs. Vi vill formulera regler som alltid uppmuntrar till arbete.

Om socialdemokratin menar allvar med en arbetslinje för alla svenskar istället för alliansens utanförskapslinje måste de också svara på frågan vad de vill göra

Regeln borde vara enkel. Är du aktivt arbetssökande och deltar i aktiviteter på arbetsförmedlingen har du också rätt att komma in i en arbetslöshetsförsäkring som ger dig om inte annat en ekonomisk grundtrygghet.

Facken äger inte en a-kassa eller arbetslöshetsförsäkring som borde finnas som en trygghet för hela svenska folket. 

Frågan är om socialdemokratin är redo att ta kampen för alla alla som kan och vill ska också med på den svenska arbetsmarknaden.?

Det återstår att se.

Bloggat:
Makten, oenighet och ideologi, Den riktiga arbet(s)linjen, Om arbetsmarknadens villkor och en helhet som fungerar, Vägvalet 2010?

 

..Sedan regeringen började experimentera med arbetslöshetsförsäkringen har reglerna gjorts om gång på gång: ersättningens storlek, finansieringen, medlemsvillkoret, arbetsvillkoret och regler för ränta och återkrav.
Resultatet är att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Var tredje löntagare står utan ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet. Endast var fjärde ung har rätt till a-kassa och bara en av tio av de arbetslösa får 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning.

I ett ansträngt
ekonomiskt läge prioriterar vi att sänka den enskildes kostnad för a-kassan.
Vi ska också höja taket. Arbetslöshetsförsäkringen ska finansieras solidariskt. Men regelverket måste också ses över. I dialog med fackföreningsrörelsen vill vi skapa en fungerande försäkring som är enkel att förstå, som är pålitlig, rättssäker och som inte kan missbrukas. Det kräver en omfattande översyn av regelverket:
• Den som är arbetslös ska söka jobb eller utbilda sig för att få jobb. Ingen ska behöva lägga merparten av sin tid åt att strida för att få ut den försäkring som man har rätt till. Regeringens nya regler har inneburit att många arbetslösa får vänta i månader på ersättning – samtidigt som deras arbetsgivare ålagts ytterligare uppgifter för att hantera regelverket. Det är inte rimligt. Vi vill se över reglerna så att en tidsgräns kan sättas för hur länge den enskilde ska behöva vänta.
Regeringen har gett a-kassorna en omöjlig arbetssituation. Många stora förändringar har genomförts på kort tid. A-kassorna har inte fått tid på sig att genomföra dem på ett tryggt sätt. Människor har hamnat i kläm. Vi vill ge a-kassorna rimliga villkor så att de kan uppfylla sina åtaganden och avsevärt korta handläggningstiderna.
Regeringens regelverk innebär också att arbetsgivare tvingas till en väsentlig och kostsam administration för att hantera den information som krävs för en korrekt hantering av a-kasseärenden. Vi vill minska krånglet för arbetsgivare.
Kravet på arbetsmarknadsförankring för att få del av försäkringens inkomstrelaterade ersättning avgörs genom utformningen av medlems- och arbetsvillkor. Det är en rimlig grundprincip. Men villkoren måste utformas i relation till hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut. Allt fler har korta och tillfälliga jobb. En negativ återverkning av dagens regler är att arbetslösa förlorar ekonomiskt på att ta tillfälliga jobb. A-kassan ska stödja arbetslinjen. Varje arbetad timme behövs. Vi vill formulera regler som alltid uppmuntrar till arbete.
Regeringens diskriminerande särregler för ungdomar, som trots samma avgift får en kortare ersättningsperiod, och de särskilda undantagen för föräldrar till barn under 18 år är främmande inslag i ett inkomstbortfallsbaserat försäkringssystem. Vi vill se över reglerna så att arbetslöshetsförsäkringen kan bli neutral i förhållande till ålder och familjesituation.

”Så här vill vi förändra regelverket för A-kassan” – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på En arbetslinje för alla svenskar med socialdemokraterna?

  1. Pingback: Befriande klarspråk från Österberg om A-kassan « Röda Berget

  2. Pingback: Befriande klarspråk från Österberg om A-kassan « Röda Berget

  3. Pingback: Att jobba eller inte jobba är vägvalet 2010 « Kent Persson (m) blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *