Noterat: Vem kommer ihåg Gaza ett år senare?

Som Helle Klein skriver vem kommer ihåg Gaza ett år senare?  Israels krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten tystades effektivt i Sverige med anklagelser om antisemitism från Israel vänner både till höger och vänster.

 

De bombade den centrala grönsaksmarknaden i Gaza stad för två timmar sedan. 80 skadade, 20 dödade, alla kom hit till Shifa. Hades! Vi vadar i död, blod och avslitna lemmar. En massa barn. Gravida kvinnor. Jag har aldrig upplevt något så fruktansvärt. Nu hör vi tanks. Berätta för andra, skicka vidare, ropa det vidare. Eller gör något. GÖR MER! Nu lever vi i historieboken allihop! Mads 3 januari Gaza stad.”

Detta förtvivlade sms kom till min mobil för ett år sedan. Jag var då liksom nu på retreat där tystnad och kontemplation gäller. Det gick förstås inte att vara tyst. Sms-ropet måste vidare.

Mads Gillbert och Erik Fosse var de norska läkare som blev några av västvärldens få ögonvittnen inifrån Gaza under de israeliska bombningarna då operation ”Gjutet bly” pågick.

Vittnesmålen från Gaza handlar om barn som slits sönder av målsökande raketer, barn som skjuts med handeldvapen när de är ute och leker, barn som mister sina syskon och sina föräldrar, barn som av ockupationsmakten betecknas som ”Hamas-barn”, presumtiva terrorister, men som är just bara barn.

Under Gazakriget dödades över 300 barn och fler än 1600 skadades. Tusentals hem förstördes, alla polisstationer bombades liksom flera sjukhus, skolor, FN-byggnader och livsmedelslager. El- och vattenförsörjningen slogs ut. I dag råder ännu isolering och nöden är skriande.

”Glöm inte Gaza” | Helle Klein | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Israel Palestina och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *