Rödgröna – 35 gemensamma motioner och otaliga överenskommelser

 

Ett intensivt arbetsår är snart till ända. I början av december förra året presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna och Vänsterpartiet för första gången vårt rödgröna samarbete för att byta regering och färdriktning på politiken. Sedan dess har det blivit över 35 gemensamma motioner i riksdagen, ett stort antal andra överenskommelser och många gemensamma förslag i samband med budgetmotionerna för 2010. Under tiden som vi fördjupat och utvecklat vårt samarbete har regeringen fortsatt försämra Sverige.

Vi tar strid för en ny färdriktning för Sverige « Rödgrönt samarbete

Det är intressant att se hur olika verkligheten kan presenteras beroende på vem som tolkar den.  Ovan beskriver Mona Sahlin hur långt man kommit i arbetet med ett rödgrön regeringsalternativ.

Nedan har TT gjort sig besväret att gå igenom allt man ännu inte är överens om. Vilket ju förstås gör det intressant att granska alla områden alliansen inte är överens om eller varit överens om. Något TT inte gjorde.

De flesta som följer politik vet ju att både det rödgröna och allianssamarbetet består av förhandlingar för att leverera

Än så länge har vi ju inte ett tvåpartisystem.

Alliansen har inte förhandlat färdigt om presstödet
Alliansen oense om flyktingpolitik – sr.se
Alliansen ännu inte överens om vårdnadsbidrag – Tvärsnytt | svt.se

 

Listan är lång på frågor, i stort och smått, där de tre rödgröna oppositionspartierna fortfarande ligger långt från varandra.

Under hösten har partierna i riksdagens utskott arbetat med regeringens budget. I utskotten har partierna gått igenom de 27 utgiftsområdena, från hovstat till socialförsäkringar. TT har granskat hur partierna tagit ställning till de konkreta förslagen.

Tanken är att oppositionen – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – i vår ska kunna presentera en gemensam linje i anslutning till vårbudgeten. Men än så länge finns ganska få gemensamma uppfattningar när det handlar om kronor och ören.

I utskotten har de tre partierna lagt fram ett 80-tal gemensamma reservationer, men flertalet är löst formulerade visioner och målformuleringar. I vissa frågor går två av partierna på en gemensam linje mot det tredje. Partierna har också ett 50-tal egna reservationer.

 

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *