Rehabilitering till en arbetsmarknad som inte vill ha de sjukförsäkrade: Göteborgspostens inhumanism

Göteborgsposten med flera påstår att rehabilitering är bättre. Bättre än vad? Inte ens den evigt ‘optimistiska’ försäkringskassan tror på att majoriteten av de som nu utförsäkras har en chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden på allvar.

Eller för den delen t ex chefen för arbetsförmedlingen i Göteborg som citerades i Göteborgs posten för några dagar sedan.

“…utsikterna för de som vid årsskiftet blev utförsäkrade från försäkringskassan bedöms inte som allt för ljusa. Tillskottet till arbetskraften bedöms som ringa, åtminstone inledningsvis då många av dessa varit borta från arbetsmarknaden under en lång tid och har en lång väg tillbaka."”

Inga av de som nu utförsäkras kommer att få arbete.  

Nu är det ju inga krav att GPs ledarskribenter läser sin egen tidnings reportage om arbetsmarknaden.

Det gamla sjukförsäkringssystemet hade två tydliga nackdelar. Dels skenade kostnaderna. Dels var det ett utförsäkringssystem.

Kostnaderna skenade därför att sjukpenning kunde betalas ut hur länge som helst. Dessutom användes sjukförsäkringen som en del av arbetsmarknadspolitiken. Man kunde bli förtidspensionerad av arbetsmarknadsskäl.

En sak slår mig dock när man läser borgerliga ledarsidor som desperat försöker förklara utförsäkringen av människor ‘som är för friska för att vara sjuka och för sjuka för att arbeta’.

Alla borgerliga ledarsidor liksom politiker pratar om vad om hände för 15år sedan efter den inhemska depression och det borgerliga regeringsinnehavet under det tidiga 90-talet.

Tala om att leva i förgången tid och föra en politik anpassad för en helt annan verklighet.

Likadant verkar dessa politiska potemkin kulissernas mästare förstå att det handlar om människor som inte har full arbetskapacitet.

I en del fullständigt horribla fall ska dessa nu ‘ta tjänstledigt’ från halvtids platser där de redan arbetsprövar för att inställa sig hos en redan överbelastad arbetsförmedling för en introduktion till arbetsmarknaden!

De som lever utanför den trygga verkligheten i en akademisk ekonomisk/politisk debatt om vad som var felet med sjukförsäkringen för 15 år sedan vet i alla fall en sak.

Det råder det värsta arbetsmarknadsläget sedan 90-talet om inte depressionen.

Att då säga som GP nedan när man veta om att desom nu utförsäkras inte kommer tillbaka till arbetsmarknaden är höjden av politisk cynism och inhumanism.  

…Att människor som, likt Tuija Saari, varit sjukskrivna eller tidsbegränsat förtidspensionerade i många år blir oroliga när försäkringssystem som styr deras tillvaro förändras är inte att undra på. Men vill man reformera sjukförsäkringen till det bättre är sådan oro oundviklig. Det är också oundvikligt att allt inte fungerar perfekt redan i förväg.

Rehabilitering medför att människors arbetsförmåga skall bedömas efter regler som måste tillämpas. Det kommer att uppstå problem. Ny praxis tar tid. Men regeringens mål, att även långtidssjukskrivna i görligaste mån skall hjälpas tillbaka till arbetsmarknaden i stället för att förtidspensioneras är värt möda och besvär

 

Rehabilitering är bättre – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *