S och C flitigaste på twitter

Det är en intressant vinkel media SvD lägger i sin artikel om svenska politiker och social medier. Men intressant är ju hur Carl Bildts ‘internet’ moderater liksom det nya arbetarpartiet verkar vara totalt borta från banan.

Nu tror jag inte sociala medier kommer att spela någon avgörande roll men få sitt genombrott i valet 2010 i Sverige.

Vad många  missar som talar om social medier och Obamas kampanj 2008 är att de social medierna eller internet som grund för politisk aktivism och organisation fick sitt genombrott en valrörelse tidigare i USA nämligen 2004 års amerikanska valrörelse. Det var alltså inte 2008.

Det var 2004 som bloggare och nätrots aktivister var aktiva på allvar för första gången i amerikanska poltik.

Vi ligger helt enkelt efter i teknisk utveckling och mognad i Sverige.  Som vanligt kan man väl säga.

När det gäller politisk organisering och organisation är det fortfarande metoderna från det tidiga 1900-talet som dominera. Politiker kommer även 2010 stå på tomma torg och hålla låda för väljare som inte är intresserade precis som att miljoner kommer att spenderas på utskick till hushåll som är dödströtta på alla reklam de inte vill ha.

Och för att tala klarspråk är den tekniska mognaden och kunskaperna bland majoriteten politiker och inte minst organisationsombudsmän i allmänhet ganska låg.

Många klarar heller inte av vertikal direktkommunikation vad det än sägs om direkta kontakter med väljare. En till många kommunikation är så mycket lättare. och man slipper alla ‘idioter’ på internet även om de kan tänkas vara väljare.

Sociala medier har ännu inte integrerats helt i partierna kommunikations struktur. Det är t ex inte självklart att som Obama gjorde presentera sin poltik genom att lägga ut ett tal eller ett besök på en plats på Youtube. Istället vänder man sig till SvT och hoppas på ett 2 minuters filtrerat inslag på i aktuellt.

Det finns också olika typer av social medier. Twitter är i stort en elit kanal om du vill nå media, pr och reklambyrå folk i storstäderna. Facebook är det stora social nätverket i Sverige tillsammans med bloggar och om man vill nå vissa grupper även Youtube.

För att alla dessa olika sociala medier ska fungera som en effektiv kanal måste det finns en kommunikations strategi och en samordning mellan de olika delarna i en organisation. Så att om t ex ett parti genomför ett lokalt besök där man också gör ett utspel utspelet finns färdigt att distribuera, att det finns någon som filmar framträdandet för youtube liksom någon som kan fotografera och distribuera informationen till kanaler som den egna hemsidan, pressmeddelanden och någon som lägger ut materialet med videoklipp eller pdf på lämpliga facebook grupper. Sen om gammal media skriver om det lokala besöket så är det ju lämpligt att bloggare kan komma med kommentarer som följer upp vad media skriver. Något som ger utslag i googles sökmaskiner när folk sedan letar information i en viss fråga.

Så långt tror jag inte vi har kommit än i Sverige.

Förövrigt intressant att det är SvD som kommit längst i sin anpassning till de sociala medierna medan både Bonniers och förstås a-pressen ligger långt efter.  

Bloggat:
Politikers sociala mediearbete, Vad kommer härnäst efter allt detta, Sociala medier ny PR-kanal?  

 

81 av 349 ledamöter finns på Twitter. Men riksdagens Twitter-kyrkogård är redan stor. Många har startat men verkar sedan ha tröttnat. När de som inte gjort någon uppdatering alls på en månad (en evighet i sammanhanget) räknats bort kvarstår 59 ledamöter.

S och C sticker ut sett till vilka ledamöter som är aktivast. Nio av de tio flitigaste twittrarna tillhör något av de två partierna.

En genomgång av samtliga twittrande riksdagsledamöters senaste 20 inlägg visar att de i huvudsak ägnar sig åt att berätta vad de gör just nu på jobbet och i privatlivet, vad de tycker i olika politiska frågor, samt länka till sina egna bloggar och tidningsartiklar. Resor tycks vara det populäraste tillfället att uppdatera sin status. Otaliga är tweetsen från flygplatser och tåg.

Vad har jag för nytta av att veta vad du åt till frukost?

–Poängen kan vara att visa att också en riksdagsledamot har ett vardagsliv. Men risken är att man ibland twittrar för mycket av leda, säger Eva-Lena Jansson (S).

Sociala medier ny PR-kanal | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på S och C flitigaste på twitter

  1. Pingback: Politik är att samtala, viljan kommer sen | Sagor från livbåten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *