USA/Nato trupper dödade skolbarn – Nytt My Lai i Afghanistan?

afghan  

Det ser ut som USA/Nato trupper genomfört en ren avrättningen av vad som var oskyldiga skolbarn i jakten på lokala Talibaner i Afghanistan. 10 personer ska ha dödats i en raid som ‘militärkällor’ säger ska ha varit en Afghansk terrorist cell.

Frågan är om det var specialstyrkor eller reguljära trupper och om det var enbart amerikanska eller blandat USA/NATO soldater.

Om det stämmer som den Afghanska presidentens webbplats rapporterar var det frågan om en ren krigsförbrytelse utfört av västtrupper som påminner mycket om liknande händelser i Irak där specialstyrkor genomförde ett smutsigt krig mot misstänkta AQ celler.

"The delegation concluded that a unit of international forces descended from a plane Sunday night into Ghazi Khan village in Narang district of the eastern province of Kunar and took ten people from three homes, eight of them school students in grades six, nine and ten, one of them a guest, the rest from the same family, and shot them dead," a statement on President Karzai’s website said.

https://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/Afghanistan/article6971638.ece

Som Brittiska Times online skriver i en intervju med rektorn för skolan handlade det om skolbarn från 11 till 17 år.

In a telephone interview last night, the headmaster said that the victims were asleep in three rooms when the troops arrived. “Seven students were in one room,” said Rahman Jan Ehsas. “A student and one guest were in another room, a guest room, and a farmer was asleep with his wife in a third building.

“First the foreign troops entered the guest room and shot two of them. Then they entered another room and handcuffed the seven students. Then they killed them. Abdul Khaliq [the farmer] heard shooting and came outside. When they saw him they shot him as well. He was outside. That’s why his wife wasn’t killed.”

A local elder, Jan Mohammed, said that three boys were killed in one room and five were handcuffed before they were shot. “I saw their school books covered in blood,” he said.

The investigation found that eight of the victims were aged from 11 to 17. The guest was a shepherd boy, 12, called Samar Gul, the headmaster said.

https://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/Afghanistan/article6971638.ece

Notera också att de främmande trupperna ska ha samlat ihop, satt handbojor på och sedan dödat de personer de fann.

 

American-led troops were accused yesterday of dragging innocent children from their beds and shooting them during a night raid that left ten people dead.

Afghan government investigators said that eight schoolchildren were killed, all but one of them from the same family. Locals said that some victims were handcuffed before being killed.

Western military sources said that the dead were all part of an Afghan terrorist cell responsible for manufacturing improvised explosive devices (IEDs), which have claimed the lives of countless soldiers and civilians.

“This was a joint operation that was conducted against an IED cell that Afghan and US officials had been developing information against for some time,” said a senior Nato insider. But he admitted that “the facts about what actually went down are in dispute”.

Western troops accused of executing 10 Afghan civilians, including children – Times Online

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Afghanistan, Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på USA/Nato trupper dödade skolbarn – Nytt My Lai i Afghanistan?

 1. Britta Sethson skriver:

  Jag anser att vi ska kalla hem våra svenska soldater från afghanistan. Borde aldrig ha skickat dit dem öht. Sen får vi skicka biståndsarbetare, lärare och sjukvårdspersonal istället

  • claeskrantz skriver:

   Ja tyvärr ansåg ju inte kongressen detta medan det svamlades om FN mandat. Det är synd ingen lyssnade på svenska afghanistan kommitten…

   "Avbryt kriget mot terrorn"

   Publicerad 30 november 2009 0.03 | Uppdaterad 30 november 2009 0.03

   I morgon väntas Barack Obama presentera USA:s nya strategi för Afghanistan. Obama har hittills fört samma föga framgångsrika politik som George W Bush, men med fler soldater och ett ökande antal dödade civila. Det är hög tid att avbryta kriget mot terrorn och istället satsa på en humanitär offensiv och fredsfrämjande militära insatser, skriver Torbjörn Pettersson , generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

   När USA:s president Barack Obama presenterade sin politik för Afghanistan i våras höll han fast vid samma mål som företrädaren George W Bush. Han bytte ut ”kriget mot terrorn” mot formuleringen ”besegra, demolera och upplösa al-Qaida”.

   Den viktigaste förändringen är att USA:s armé förstärkts med 21 000 soldater.

   Antalet civila dödade i konflikten ökade under första halvåret 2009 med 24 procent jämfört med 2008 och den talibanledda motståndsrörelsen har vunnit stora framgångar också i delar av landet som tidigare varit relativt fredliga.

   Obamas första strategibeslut blev bara en fortsättning på den vilsna militärt dominerade politik som under åtta år visat sig kontraproduktiv eftersom dess främsta resultat är att den bidragit till att stärka talibanrörelsen.

   Under hösten har situationen i Afghanistan ytterligare förvärrats. Det afghanska presidentvalet i augusti blev en manifestation av utbredd korruption på högsta nivå, och spädde på den afghanska regeringens bristande förtroende bland folket.

   Förutom att allt fler afghaner vänder regeringen ryggen har valet lett till att koalitionen mellan Karzairegimen och politiska ledare i norra Afghanistan knakar i fogarna. Det har bidragit till en ökad politisk osäkerhet som exploateras av talibanrörelsen och kriminella grupper i områden där de hittills saknat möjligheter att verka.

   […]

   Barack Obama står nu inför sitt hittills mest avgörande utrikespolitiska beslut. I USA har debattens vågor gått höga under hösten. Liksom i den svenska debatten om truppförstärkningar använder militaristerna ofta en argumentation som utgår från att fler soldater innebär ökad säkerhet och därför att civilbefolkningen och biståndsarbetet skyddas.

   I åtta år har världen fått bevis på motsatsen – fler soldater har inneburit sämre säkerhet, ökat antal civila dödsoffer och minskat utrymme för humanitärt arbete.

   Väljer Obama att fortsätta den militära offensivens väg talar det mesta för att situationen i Afghanistan förvärras. Liksom tidigare kan militärt kortsiktiga taktiska vinster göras, men priset kommer att bli fler civila dödade och ökade möjligheter för talibanrörelsen att rekrytera.

   Till skillnad från i Sverige har i USA flera tunga politiker och militärer starkt ifrågasatt Natos förslag att skicka fler soldater till Afghanistan. Förhoppningsvis har Vita huset lyssnat. USA och Europa behöver en ny strategi som vilar på tre ben:

   *För det första måste inriktningen på den militära insatsen ändras till att utbilda och stödja den afghanska armén och polisen. Avbryt det så kallade kriget mot terrorn med militära förband. En sådan insats är långt ifrån pacifistisk, men skulle leva upp till ambitionen att vara fredsfrämjande och stödja den afghanska statsbyggnaden på ett konstruktivt sätt.

   *För det andra måste hårda krav ställas på att president Hamid Karzais regering bekämpar korruptionen, inte innehåller några krigsherrar och skapar förutsättningar för ett bra parlamentsval 2010.

   *För det tredje måste resurserna användas till en humanitär offensiv som ger afghanerna hälsovård, jordbruksutveckling och utbildning. Fördubbla resurserna för hälsovård. Genomför en kraftfull satsning på lärarutbildning och återuppbygg de bevattningssystem för jordbruket som bombats sönder under tre decennier av krig.

   Det är dags att sluta förlora kriget i Afghanistan. Barack Obama har på tisdagen möjlighet att leva upp till sitt fredspris.

   TORBJÖRN PETTERSSON

   http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/arti

 2. Britta Sethson skriver:

  Jag anser att vi ska kalla hem våra svenska soldater från afghanistan. Borde aldrig ha skickat dit dem öht. Sen får vi skicka biståndsarbetare, lärare och sjukvårdspersonal istället

  • claeskrantz skriver:

   Ja tyvärr ansåg ju inte kongressen detta medan det svamlades om FN mandat. Det är synd ingen lyssnade på svenska afghanistan kommitten…

   "Avbryt kriget mot terrorn"

   Publicerad 30 november 2009 0.03 | Uppdaterad 30 november 2009 0.03

   I morgon väntas Barack Obama presentera USA:s nya strategi för Afghanistan. Obama har hittills fört samma föga framgångsrika politik som George W Bush, men med fler soldater och ett ökande antal dödade civila. Det är hög tid att avbryta kriget mot terrorn och istället satsa på en humanitär offensiv och fredsfrämjande militära insatser, skriver Torbjörn Pettersson , generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

   När USA:s president Barack Obama presenterade sin politik för Afghanistan i våras höll han fast vid samma mål som företrädaren George W Bush. Han bytte ut ”kriget mot terrorn” mot formuleringen ”besegra, demolera och upplösa al-Qaida”.

   Den viktigaste förändringen är att USA:s armé förstärkts med 21 000 soldater.

   Antalet civila dödade i konflikten ökade under första halvåret 2009 med 24 procent jämfört med 2008 och den talibanledda motståndsrörelsen har vunnit stora framgångar också i delar av landet som tidigare varit relativt fredliga.

   Obamas första strategibeslut blev bara en fortsättning på den vilsna militärt dominerade politik som under åtta år visat sig kontraproduktiv eftersom dess främsta resultat är att den bidragit till att stärka talibanrörelsen.

   Under hösten har situationen i Afghanistan ytterligare förvärrats. Det afghanska presidentvalet i augusti blev en manifestation av utbredd korruption på högsta nivå, och spädde på den afghanska regeringens bristande förtroende bland folket.

   Förutom att allt fler afghaner vänder regeringen ryggen har valet lett till att koalitionen mellan Karzairegimen och politiska ledare i norra Afghanistan knakar i fogarna. Det har bidragit till en ökad politisk osäkerhet som exploateras av talibanrörelsen och kriminella grupper i områden där de hittills saknat möjligheter att verka.

   […]

   Barack Obama står nu inför sitt hittills mest avgörande utrikespolitiska beslut. I USA har debattens vågor gått höga under hösten. Liksom i den svenska debatten om truppförstärkningar använder militaristerna ofta en argumentation som utgår från att fler soldater innebär ökad säkerhet och därför att civilbefolkningen och biståndsarbetet skyddas.

   I åtta år har världen fått bevis på motsatsen – fler soldater har inneburit sämre säkerhet, ökat antal civila dödsoffer och minskat utrymme för humanitärt arbete.

   Väljer Obama att fortsätta den militära offensivens väg talar det mesta för att situationen i Afghanistan förvärras. Liksom tidigare kan militärt kortsiktiga taktiska vinster göras, men priset kommer att bli fler civila dödade och ökade möjligheter för talibanrörelsen att rekrytera.

   Till skillnad från i Sverige har i USA flera tunga politiker och militärer starkt ifrågasatt Natos förslag att skicka fler soldater till Afghanistan. Förhoppningsvis har Vita huset lyssnat. USA och Europa behöver en ny strategi som vilar på tre ben:

   *För det första måste inriktningen på den militära insatsen ändras till att utbilda och stödja den afghanska armén och polisen. Avbryt det så kallade kriget mot terrorn med militära förband. En sådan insats är långt ifrån pacifistisk, men skulle leva upp till ambitionen att vara fredsfrämjande och stödja den afghanska statsbyggnaden på ett konstruktivt sätt.

   *För det andra måste hårda krav ställas på att president Hamid Karzais regering bekämpar korruptionen, inte innehåller några krigsherrar och skapar förutsättningar för ett bra parlamentsval 2010.

   *För det tredje måste resurserna användas till en humanitär offensiv som ger afghanerna hälsovård, jordbruksutveckling och utbildning. Fördubbla resurserna för hälsovård. Genomför en kraftfull satsning på lärarutbildning och återuppbygg de bevattningssystem för jordbruket som bombats sönder under tre decennier av krig.

   Det är dags att sluta förlora kriget i Afghanistan. Barack Obama har på tisdagen möjlighet att leva upp till sitt fredspris.

   TORBJÖRN PETTERSSON

   http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/arti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *