Pensionärer ska inte "oroas i onödan" över sänkt pension tycker M

Det kanske inte är så taktiskt rätt att rikta uppmärksamheten mot pensionärernas ‘skattesänkning’ med tanke på som PRO visar skillnaderna mellan arbetande svenskar och den högre skatt som pensionärer får betala

 

Skattetabeller för 2010

2009-12-09

Skatteverket har publicerat de nya skattetabellerna för 2010. Skatteorättvisan fortsätter.

Exempel på skatteskillnad per månad vid olika inkomstlägen, mellan en pensionär över 65 år som har pension och en yrkesverksam med samma inkomst. (Skillnaden mellan kolumn 1 och 2 i tabellen)

8000 kr/månad
Skatteskillnad: 412 kr/mån

10 000 kr/månad
Skatteskillnad: 578 kr/mån

13 000 kr/månad
Skatteskillnad: 664 kr/mån

14 000 kr/månad
Skatteskillnad: 700 kr/mån

15 000 kr/månad
Skatteskillnad: 757 kr/mån

20 000 kr/månad
Skatteskillnad: 1049 kr/mån

Siffrorna avser skattetabell 32 som är genomsnitt i Sverige.

PRO kommer att fortsätta att arbeta mot den orättvisa skatten.

Länk till skatteverkets tabeller>>

Skattetabeller för 2010 – PRO

 

Ett brev till 400 000 pensionärer om att de får sänkt pension skapar onödig oro, anser ordföranden i riksdagens skatteutskott Lennart Hedquist (M). Statliga Pensionsmyndigheten, som skickade brevet, skrev inte att pensionärerna samtidigt får lägre skatt, säger han till Dagens Nyheter.

Hedquist som fått många samtal från oroliga pensionärer tycker att Pensionsmyndigheten borde samarbetat med Skatteverket. Han har svårt att förstå att två statliga myndigheter inte kan utbyta information med varandra..

– Det är inte vår uppgift att berätta om hur skatterna förändras. Det är politikernas ansvar, kommenterar Pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm kritiken från Hedquist.

Pensionerna går ner av flera skäl: sjunkande priser, svag inkomstutveckling och för att balanseringen, eller bromsen, i det nya systemet slår till.

Pensionärer "oroade i onödan" | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *