48 miljarder i överskott i sjukförsäkringen mellan 2009-12

En intressant aspekt som det inte talats mycket om i den pågående debatten om sjukförsäkringen och de utförsäkringar som den moderatleda alliansen genomför är att själva
sjukförsäkringen förväntas ge ett ganska rejält överskott till statskassan de närmaste åren.

Minskad sjukfrånvaro och oförändrad sjukförsäkringsavgift bibehåller överskottet i
sjukförsäkringen på en hög nivå. Sedan år 2002 har försäkringen gått med rejält överskott och antas även göra det under åren 2009 till 2012. Det samlade överskottet beräknas uppgå till 48 miljarder kronor under denna period. För att få utgifter och avgifter i balans bör avgiften sänkas med 1,53 procentenheter, enligt Försäkringskassan. Regeringen avser emellertid inte
att sänka avgiften.

48 miljarder enligt Folksams rapportVälfärdstendens 2009”.  Man kan fundera över vad alliansregeringen tänker göra med detta jätteöverskott om de sitter kvar efter 2010?

Till det kommer förstås miljardöverskotten i a-kassan som trots massarbetslöshet inte kostar lika mycket tack vare alliansens förändringar i reglerna för den och de mycket lägre ersättningarna som de utförsäkrade får i den s.k aktivitetsgarantin. 

Likadant. Sjukförsäkringen har gått med överskott sedan 2002!

folksam

Lika illa uppmärksammat är hur det s.k jobbskatteavdraget slår vid sjukdom. Som Folksam skriver i sin rapport ‘Den faktiska kompensationsgraden vid sjukdom är emellertid lägre på grund av försäkringsersättningar inte omfattas av det så kallade jobbskatteavdraget.’

Det är väl detta som kallas arbetslinjen av alliansen. Vad det egentligen handlar om är förstås är en jättelik nedmontering av socialförsäkringssystemen mot ett grundtrygghetssystem. Detta för att kunna sänka

Jag undrar om den övre medelinkomsttagare som räknar sina tusenlappar i skattesänkning förstår att dessa kommer från en cancersjuk utslängd från sjukförsäkringen för att söka arbete och i bästa fall leva på existensminimum.

För alliansens politik handlar ju om mer till de som redan har mer.

Hela rapporten som PDF här.

Ersättningen vid sjukdom minskar
Första sjukmånaden ligger ersättningsnivån på 83 procent för flertalet anställda med
kollektivavtal (se tabell 1). Anställda utan avtal har 78 procent. Andra sjukmånaden stiger nivån för anställda med avtal till 86 procent, medan avtalslösa och privatanställda arbetare med lön över ersättningstaket får sänkt ersättning. Som mest blir skillnaden 6 360 kronor i månaden. Efter 364 sjukdagar sänks ersättningen till 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, men på grund av beräkningsreglerna för sjukpenning hamnar kompensationsgraden på 72 procent.

Den faktiska kompensationsgraden vid sjukdom är emellertid lägre på grund av
försäkringsersättningar inte omfattas av det så kallade jobbskatteavdraget.
På pappret sägs att sjukpenningen under det första året ska motsvara 80 procent av den
sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) Men om en person med en månadslön på 20 000 kronor är sjuk i ett helt år och saknar kollektivavtal motsvarar helårsersättningen 75 procent av vad han eller hon skulle ha fått ut lön efter skatt under motsvarande tid. Om ersättningen omfattades av samma beskattningsregler som lön skulle personen ha haft 9 000 kronor mer i ersättning.2

Bloggat om sjukförsäkringen:
TÖRNQVIST TÄNKER OCH…, Alltid rött alltid r…, Kommunisternas blogg, Högbergs tankar,In Your Face och Röda Berget

 

Försäkringskassan har i sina uppskattningar av hur många som i januari förlorar sin sjukpenning eller sjukersättning pendlat mellan 15 000 och 17 000 personer. De får nu i stället skriva in sig på Arbetsförmedlingen där de erbjuds ett specialutformat introduktionsprogram för att ta sig tillbaka till yrkeslivet.

Många av dem kontaktade redan före nyår Arbetsförmedlingen. Enligt myndighetens beräkningar rör det sig om totalt cirka 10 000 personer. Under hösten har de deltagit i så kallade överlämningssamtal som en förberedelse inför nyordningen där de ska räknas som arbetslösa i stället för sjukskrivna.

Men vad som nu har hänt med de resterande 5 000–7 000 utförsäkrade personerna är oklart. En del av dem kan ha gjort ett försök att gå tillbaka till sina gamla jobb, andra kanske kommer att söka fortsatt sjukpenning hos Försäkringskassan, tror Henrietta Stein, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

Hon har i veckan talat med dem som jobbar på Arbetsförmedlingens rådgivning och med arbetsförmedlare och chefer runt om i landet.

– Jag har inte någonstans fått signaler om att det den här veckan har dykt upp många som vi inte redan har träffat. Vi tror att det kommer att dyka upp ett antal på torsdag och fredag och i nästa vecka. Det kan vara så att en del har valt att vänta tills alla helgdagar är slut. Det är ett fritt val, säger hon.

Tusentals utan ersättning nu | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på 48 miljarder i överskott i sjukförsäkringen mellan 2009-12

 1. Pingback: Utförsäkrade får inga jobb « Jakob Lundgren

 2. David skriver:

  "Det är väl detta som kallas arbetslinjen av alliansen. Vad det egentligen handlar om är förstås är en jättelik nedmontering av socialförsäkringssystemen mot ett grundtrygghetssystem. Detta för att kunna sänka"

  Dens sista meningen saknar slut. Sänka vaddå?

 3. David skriver:

  "Det är väl detta som kallas arbetslinjen av alliansen. Vad det egentligen handlar om är förstås är en jättelik nedmontering av socialförsäkringssystemen mot ett grundtrygghetssystem. Detta för att kunna sänka"

  Dens sista meningen saknar slut. Sänka vaddå?

 4. Pingback: Riksdagsvalet i höst handlar om MEDKÄNSLA eller ej « lena alun

 5. Pingback: Claeskrantz.se » Utförsäkrade från sjukförsäkringen förlorade tusentals kronor – Fler skattesänkningar av överskottet från moderaterna?

 6. Pingback: Jaha.. !?? « Marie's Blogg

 7. Pingback: Öppen terräng inför valåret 2010 « Under den lugna korkeken

 8. Pingback: Valrörelsen på nätet är i full gång « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *