Den moderata alliansens nya fattigsverige

Som Veronica Palm skriver drabbar föräldrars fattigdom barnen hårdast. Att det är familjeförsörjare som utförsäkras av alliansens verkar många missat totalt när de talar om bidragsfuskare eller överutnyttjande av socialförsäkringarna.

Likadant drabbar den moderata alliansregerings försvårande för många grupper att komma in i a-kassan fattighushåll hårt.

Det har helt enkelt blivit mycket hårdare att vara fattig i moderaternas Sverige. Helt avsiktligt i enlighet med den arbetslinje alliansen van valet 2006 med.

Bloggat:
Till vissa kommer jultomten…, Aktuella nyheter!

 

Redan för några år sedan slog Rädda barnen larm om att Sverige hade en kvarts miljon fattiga barn – sedan dess har lågkonjunkturen dragit in i vårt land, klyftorna har vidgats och gjort att ännu fler familjer, ännu fler barn, i dag lever med minimala marginaler.

I Sverige stiger arbetslösheten, den generella välfärden har urholkats och sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringen.

Socialbidragen ökade under 2009 med 20 procent och 578 barn blev tillsammans med sina familjer vräkta från sina hem.
I Astrid Lindgrens ”Madickens jul” säger den lilla flickan Mattis: ”Jultomten kommer bara till de rika, aldrig till oss.” Och berättar stolt för Madicken att ”Vi har fått en skinka från fattigvården, akta’re vad den är god.” ­Madicken konstaterar sakligt på barns vis att till vissa kommer jultomten, till andra bara fattigvården.

Det är en bild av Sverige i början av förra seklet, och det skulle kunna vara en bild av hur de drygt 229 000 barn känner som i dag benämns som fattiga i Sverige. Visst är det mesta betydligt mycket bättre i dag jämfört med i Astrid Lindgrens barndom. Allt fler har fått del av folkhemmets tillväxt och välfärd.

Skolstarten en fasa för de fattiga barnen | Samhälle | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialpolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den moderata alliansens nya fattigsverige

  1. Micael Jonasson skriver:

    Hej!
    är en kvarts miljon (250.000) under S¨mer eller mindre än 229.000 under M???

  2. Micael Jonasson skriver:

    Hej!
    är en kvarts miljon (250.000) under S¨mer eller mindre än 229.000 under M???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *