Noterat: Alliansens arbetslöshets Sverige knaprar in på pensionerna

Läs vad det står i citatet från E24 nederst och fundera en gång. Färre personer som tjänar in pensionsrätt. Om något är väl det ett tecken på hur djupt alliansens misslyckande är med deras arbetslinje.

Det betyder som det också skrivs nedanför att allt färre svenskar inte har någon som helst arbetsrelaterad inkomst.

Eller med andra ord. De är ställda i det ultimata utanförskapet.

Som arbetarrörelsen tankesmedja skriver i sin rapport Det måste finnas arbeten! var det 2008  385 000 personer som varken hade tillgångar eller andra alternativ än kommunernas socialbidrag för sin försörjning.

Bloggat:
Martin Mobergs blogg, Peter Andersson – me…, Veronica Palm, Gunnar Axén – om soc… och Röda Malmö

I media:
Pensionerna spås minska tre år i rad;

 

Under 2008 var det 385 000 personer i 215 000 hushåll som fick ekonomiskt bistånd någon gång under året, d.v.s. ca 6 procent av samtliga hushåll.
En mycket stor del, av allt att döma mer än hälften av ersättningsfallen, beror huvudsakligen på uteblivna inkomster till följd av arbetslöshet. Biståndet betalades ut till nästan en femtedel av barnhushållen i en del kommuner, bl.a. Malmö.

Skillnaderna var mycket stora – i exempelvis Danderyd ochVellinge handlade det bara om1 procent av hushåll med barn som fick biståndet. Detta speglar i hög grad hur arbetslösheten är fördelad mellan kommunerna.
Biståndet kostade kommunerna totalt sett 9,5 miljarder kr 2008. Hittills under 2009 har det
ekonomiska biståndet ökat med ca en femtedel i omfattning till följd av att arbetsmarknadsläget försämrats och av att nedrustningen av sjukförsäkringen
och arbetslöshetsförsäkringen fått genomslag.

Drygt en tredjedel av de ca 385 000 biståndsmottagarna 2008 fick biståndet i mer än tio sammanhängande månader. Vidgas granskningen till ”beroendeperioder”, där även korta avbrott medräknas, är andelen långvariga bidragstagare betydligt
större.

Det långvariga bidragsstagandet har ökat väsentligt sedan sysselsättningskrisen i
början av 1990-talet. Socialbidragen har i allt större utsträckning kommit att bli en långvarig försörjningskälla i brist på försörjning genom förvärvsarbete.

 

 

I år beräknas den statliga pensionen minska med 3 procent, året därpå med 2,8 procent och 2012 väntas minskingen bli 1,5 procent. Först år 2013 börjar pensionerna öka igen.

Men prognosen är "mycket osäker", påpekar myndigheten.

– Jag tycker vi ska poängtera att den är osäker. Det är så många faktorer som kan påverka, till exempel antalet personer med pensionsgrundande inkomst, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för den nya myndigheten.

Pensionsprognosen gäller ungefär 85 procent av de totala statliga ersättningarna till pensionärer. Garantipension, premiepension och bostadstillägg för pensionärer (BTP) är inte inräknade.

– Att det minskar på det här sättet beror framför allt på att det är färre svenskar som tjänar in pensionsrätt, säger Ole Settergre, chef på Pensionsmyndighetens pensionsutvecklingsavdelning. Det betyder i praktiken att fler människor går från arbete eller a-kassa till studier eller socialbidrag.

Sänkningarna av pensionerna i år mildras genom skattesänkningar. Ungefär 80 procent av landets pensionärer kommer att få ut en lägre pension efter skatt i år jämfört med förra året.

Individuella besked om utbetalningar börjar skickas ut till landets pensionärer med start måndag 11 januari.

Pensionerna minskar även nästa år – Pension – E24

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *