Schlingmanns tomma ord – Ingen frihet för de som är försatta i utanförskap

Per Schlingmann talar om frihet i Aftonbladet.

Jag undrar vilken frihet har alla de som försatts i ekonomiskt utanförskap av alliansen. D.v.s alla de 1000-tusentals svenskar som utförsäkrats från arbetslöshets och sjukförsäkringen?

Personer som i bästa fall hamnar i arbetslöshet på existensminimum ekonomiskt. D.v.s socialbidragsnivån. Många kommer dock få ännu lägre ersättning än existensminimum där grundnivån i  jobb och utvecklingsgarantin ger något mindre än 5000kr i månaden. Före skatt.

För de senare lönar det sig ironiskt nog att gå över till socialbidrag. Om de kan vissa att de inte har några övriga tillgångar.  

Det behöver ju inte sägas att moderaternas arbetslinje är orsaken till att t ex 76 0000 personer 2010 kommer att arbeta inom Jobb och utvecklingsgarantins s.k tredje fas där de av arbetsförmedlingen lånas ut till arbetsgivare som får betalt av skattepengar för att ta emot dem.

Många inom den tredje fasen kommer att arbeta med ersättningen under existensminimum i kontrakt med arbetsgivare som kan gå på ett eller två år.

I det gamla tsar ryssland kallades detta livegenskap.

I moderaternas Sverige är det det nya friheten. Friheten gäller förstås bara för de som har arbeten och stadiga inkomster.

De som har mest ska också få mest.

 

För det första ska Sverige vara ett land där alla upplever frihet. Det handlar om frihet att styra och påverka sitt eget liv, om att kunna lita på att rättsamhället behandlar alla lika och att kunna känna sig trygg både när man går ut och i hemmet. Brottslighet får inte begränsa människors frihet, därför måste vi fortsätta att satsa på fler nya poliser på Sveriges gator och vi måste bättre förebygga brottslighet. Om man har ambitionen att friheten ska öka för alla är det viktigt att se var ofriheten är som störst och det är den hos människor utanför arbetsmarknaden och med svag förankring i samhället. Därför behöver vi erbjuda stöd, bygga broar till arbetsmarknaden och fortsätta sänka skatterna för dem med lägst inkomster.
För det andra ska Sverige vara ett land som tar ansvar för kommande generationer. Det handlar om överlevnadsfrågan, klimatet, där vi måste orka gå vidare med åtgärder i Sverige, men också att agera internationellt. Det nyss avslutade mötet i Köpenhamn får inte leda till att vi i besvikelse lämnar den internationella arenan.
För det tredje ska Sverige vara ett land där alla som kan också arbetar. För att nå dit gäller att alla jobb räknas lika, att vi ser allas förmåga och gör det enklare att driva företag och att anställa. Bara en politik för fler jobb kan ta oss dit. Självklart ska den som behöver få hjälp och stöd från samhället men jobben ska vara i fokus, inte bidragssystemen.

Utmaningen är en utveckling där alla ges samma möjligheter att delta och bidra på arbets­marknaden. Det innebär att vi måste inkludera unga, kvinnor och människor med invandrarbakgrund bättre. Här kan Sverige bli ett föregångsland.

Det handlar också om statsfinanserna, att vi ser till att ta ansvar och inte nu konsumerar våra barns resurser. Vi har under nästa mandatperiod en möjlighet att återgå till balans i statsfinanserna, men det kräver ansvar och ledarskap.

Att ta ansvar för kommande generationer handlar också om att se den demografiska utvecklingen som innebär att de som arbetar ska försörja de som är äldre, vilka blir en allt större del av befolkningen. Vi måste skapa fler vägar in på arbetsmarknaden för våra unga och motivera äldre att arbeta längre. Med rätt politik kommer det inte att saknas jobb, men rätt person måste hamna på rätt ställe.

Så ska 2010 bli ett fra(m)tidsår | Politik | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *