Noterat: Pensionärsskattens avsiktliga ursprung i den borgerliga arbetslinjen

Som  Ingvar Persson skriver i Aftonbladet är det ingen tillfällighet att pensionärer liksom arbetslösa, sjuka, föräldralediga o.s.v. får betala en högre skatt.

De arbetar ju inte..

Skatterabatten för de som har lönearbete var en högst avsiktlig del i den moderatledda alliansens politik inför valet 2006. Det kallades då som nu arbetslinjen.

Förövrigt sänks väl skatten inför 2009 något för pensionärer via det s.k grundavdraget.  Eller med andra är det en sänkning som syns först året därpå när de deklarerat.

Bloggat:

 

Borgerliga politiker brukar protestera mot den beskrivningen, men jobbskatteavdragets baksida är lika fullt att en pensionär betalar högre skatt än en löntagare med samma inkomst. Pensionerna sänks samtidigt som de löntagare som ännu har kvar sina arbeten ofta kan öka sin konsumtion.

För ögonblicket riktas vreden hos landets pensionärer främst mot orättvisa skatter.

Riksdagsmajoriteten har visserligen, efter påtryckningar från KD, beslutat att skatten i år sänks för många pensionärer. Men resultatet blir ändå en tunnare plånbok för de flesta.

Det förändrar inte heller grundförutsättningarna. Pensionärer betalar – liksom sjuka och arbetslösa – ett extra högt pris för den ekonomiska krisen. Och inför nästa år finns inte något beslut om skattesänkningar för pensionärer. Då riskerar pensionsminskningen att slå igenom fullt ut.

Eftersom det är valår kommer de borgerliga partistrategerna att driva på för att ändra på den saken. Ingen vill riskera pensionärsrösterna. Problemet för Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är att klyftorna inte har uppstått på grund av något misstag. De har varit själva avsikten med politiken.

Pensionerna och profeten Persson | Ingvar Persson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Noterat: Pensionärsskattens avsiktliga ursprung i den borgerliga arbetslinjen

  1. Pingback: Den orättvisa behandlingen av pensionärerna var ett medvetet val « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *