Den moderata alliansregeringens svek mot det arbetslösa – Mona Sahlin i Göteborgs Posten

Det borde vara helt klart vid det här laget. De moderata arbetslinjen är ett totalt misslyckade. Inga arbetslösa har kommit i arbete tack vare den moderata arbetsmarknadspolitik.  Om något borde den moderata arbetslinjen kallas utanförskapslinjen

Fler människor än någonsin har ställts utanför samhället i vad som riskerar bli ett permanent utanförskap under moderaternas tid vid makten.

Detta för att moderaterna byggde sin arbetslinje på en fundamental okunskap om den svenska arbetsmarknaden. Moderaterna satsade på en utbuds och incitaments politik som skulle driva på de arbetslösa istället för att ge dem hjälp till omställning.

Eller på ren svenska. Morot och piska med jobbskatteavdraget som morot och rejält försämrade villkor ju längre man förblev arbetslösa som piska.

Det förutsatte förstås att som en del ekonomer hävdat att den arbetslösa själv väljer sin arbetslöshet och kan påverka den.

Därför sitter nu 100-tusentals arbetslösa svenskar i coachning i att skriva meningslösa cv och meritförteckningar på privata arbetsförmedlingar som får miljarder i skattepengar för att göra vad AF en gång gjorde. Därför har i stort allt som kallades arbetsmarknads utbildning lagts ner. Därför i stort alla arbetsförmedlingens resurser till att kontrollera om den arbetslösa sökt jobb och inte till att hjälpa och stödja den arbetslösa att komma ur arbetslösheten.

Den rapport arbetarrörelsens tankesmedja kom med för några månader sedan är en skrämmande läsning över vad som blivit en nedmontering av hela det social skyddsnätet i Sverige av alliasen.

Arbetslöshetsförsäkringen har därmed alltmer kommit att bli en grundförsäkring för en väletablerad arbetskraft med möjlighet att teckna tillläggs försäkringar upp till 80 procent av tidigare inkomst för att säkra ett bättre inkomstbortfallsskydd vid arbetslöshet. Sådana tilläggsförsäkringar har fackförbunden tvingats till på grund av den låga ersättningsnivån. De grupper bland de arbetslösa som inte är lika väl etablerade och som drabbas av långvarig eller ständigt upprepad arbetslöshet eller som är nyinträdande på arbetsmarknaden har numera ett mycket svagt skydd eller inget skydd alls i arbetslöshetsförsäkringen.Det är mot dessa grupper som försämringarna under de senaste åren i första hand har riktats.

Andelen av de arbetslösa vid Arbetsförmedlingen som fått ersättning från a-kassa har minskat kraftigt och uppgick 2008 endast till 51 procent för helt arbetslösa.  En allt större grupp arbetslösa får kommunalt ekonomiskt bistånd, antingen kombinerat med ersättning från andra trygghetssystem eller enbart sådant bistånd. Därutöver finns ett mycket stort antal sjuka, som till följd av begränsningen i ersättningstid i sjukförsäkringen nu tvingas söka arbete genom Arbetsförmedlingen och istället enligt regeringens uttalanden ska få ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd vid arbetsmarknadspolitiskt program. Det är troligt att många av dessa sjuka också kommer att söka bistånd från kommunerna när ersättningen från sjukförsäkringen upphört, antingen i kombination med ett lågt aktivitetsstöd i arbetsmarknadspolitiskt program eller enbart det ekonomiska biståndet från kommuner.

 

Mona Sahlin i Göteborgs Posten nedan visar på skillnaden mellan den arbetslinje och jobbpolitik som moderaterna och socialdemokraterna vill föra efter valet 2010.

Det kan beskrivas en mening. Investera i människor och ge dem de verktyg de behöver för att komma ut ur arbetslösheten. 

 

Mer i Aftonbladet

 

Vill uppmuntra företag anställa unga

Vi vill uppmuntra företag att anställa arbetslösa ungdomar. Vi föreslår ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Hela arbetsgivaravgiften kan dras av för den som anställer en arbetslös mellan 20 och 25 år. Det ger unga arbetslösa möjlighet att få en anställning med avskaffad arbetsgivaravgift.

För att ge stöd åt de unga som står längst från arbetsmarknaden vill vi dessutom ge 4 000 ungdomar en möjlighet till jobb genom ett väl tilltaget förstajobbet-avdrag. De arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ungdom kan dra av två tredjedelar av hela lönekostnaden under ett års tid.

Utbildning är det mest effektiva sättet att långsiktigt höja sysselsättningen. I ett nytt Kunskapslyft vill vi därför investera i 50 000 fler utbildningsplatser. Vi vill fortsätta utbyggnaden av högskolan som regeringen har avbrutit. Vi vill ha fler Komvux och Yrkesvuxplatser och vi investerar mer i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning.

En ny kompetensförmedling

Regeringens arbetsmarknadspolitik har havererat. Vi vill, under nästa mandatperiod, utveckla arbetsförmedlingen till en kompetensförmedling. Det är en betydande reform – vars utformning måste föregås av en gedigen utredning. Men redan i dag kan vi avslöja reformens inriktning:

* Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning ska tryggas.Den nya kompetensförmedlingen ska överblicka behovet av arbetskraft också på sikt. I dag skulle detta innebära vidareutbildning till många av dem som drabbats av industrikrisen.

*Effektivisera svensk arbetsmarknad. Kompetensförmedlingen ska fungera som ett nav på arbetsmarknaden. Även arbetsgivare som söker mycket kvalificerade medarbetare ska vinna på att vända sig till Kompetensförmedlingen. Det ställer i sin tur höga krav på kvalitet i utbudet av utbildningar.

* Specialisera kompetensutvecklingen. Enskilda branscher och yrkeskategorier har särskilda behov av kompetensutveckling. Kompetensförmedlingen ska ha större möjligheter att, i samverkan med näringsliv och fackliga organisationer, specialisera sitt erbjudande. Särskilda insatser riktade mot behov i specifika branscher.

* Sätt individen i centrum. Kompetensförmedlingen ska vara en tillgång för alla som vill komma vidare i yrkeslivet: För dem som vill etablera sig på arbetsmarknaden, dem som söker jobb, för dem som vill byta till ett bättre jobb eller starta eget. Därför måste kompetensutveckling breddas och möta också välutbildade människors behov.

Alliansen sviker – vi satsar på jobben – Debatt – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Den moderata alliansregeringens svek mot det arbetslösa – Mona Sahlin i Göteborgs Posten

  1. mille skriver:

    Men först måste vi lägga ner kärnkraften, så att Maria inte ballar ur. Katastrof för Sverige vore en bättre beteckning.

  2. mille skriver:

    Men först måste vi lägga ner kärnkraften, så att Maria inte ballar ur. Katastrof för Sverige vore en bättre beteckning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *