Dags att lägga ner centern och folkpartiet för ett borgerligt parti?

Det är helt klart för att överhuvudtaget ha en chans till regeringsmakten måste de olika borgerliga partierna samverka inom någon slags allians. Som ju längre den verkar får formerna av ett moderat dominerat borgerligt parti.

Nu tror jag de borgerliga små partiernas problem är värre än så. De är i praktiken gisslan hos moderaterna vars skatte och arbetslinje i stort har utformat i hela den nuvarande borgerliga regerings politik. De s.k hjärtefrågorna har i stort försvunnit. Med moderater som de mest framträdande talespersonerna för alliansens politik de övriga partiernas profil suddats ut.

Frågan är förstås om det finns någon gemensam vision mellan de borgerliga partierna eller ens hos alliansen i stort. Eller är alliansen egentligen ett två-mans projekt byggt uppifrån utanför partiernas egentliga partiliv?

I mycket är det de tidiga 90-tals Sverige som format alliansens arkitekter Anders Borg och Fredrik Reinfeldt liksom den politik de fört. Fredrik Reinfeldts allians har mer sin vision i ett Sverige som inte finns längre och den bok han skrev då om det sovande folket.

Arbetslinjen formades som en reaktion mot socialdemokratins 90-tals poltik. Knappast som en väg att föra Sverige in i framtiden. Den är också strikt teknokratiskt och byggd på ekonomisk-teoretiska resonemang om den politik som en del ansåg borde förts på 90-talet.

Tar man bort arbetslinjen är allt alliansen åstadkommit att man sänkt skatterna för de som redan har mest.

Trots tidvisa besök i verkligheten har Fredrik Reinfeldt och inte presenterar någon vision för hur de vill ge alla människor en chans att påverka sin egen framtid. Troligen för att det inte finns någon sådan.

Det är upp till den arbetslösa, sjuka, företagaren, studenten och alla övriga svenskar att själva forma sin framtiden när de befriats från statens kvävande hand. Frågan är förstås vad man behöver samhälle eller politik till om man har som ideologi att var och en för själv sjunka eller simma efter egen förmåga…

Men för att återgå till alliansen och de borgerliga partierna är frågan vad har de för vision för svensken utanför den borgerliga medelklassens getto i Täby eller Bankeryd?

 

Allians på jakt efter nästa valrörelse politik?

alliansen

 

För närvarande kan man beskriva Allians för Sverige som ett slags riksdagsparti. Moderaterna drar med storlekens rätt upp ramarna – främst skattepolitiken. Inom ramarna har de tre småpartierna utrymme för sina hjärtefrågor. Folkpartiet driver skol- och utbildningsfrågor, Centern ägnar sig åt näringspolitik medan Kristdemokraterna fått utrymme för sin familje- och äldrepolitik.

Slitningar finns. Småpartierna slåss för sin överlevnad och därmed varje tiondels procentenhet väljarstöd. Centern försöker etablera sig som både landsbygds- och storstadsparti genom att bli mest marknadsliberalt. Kristdemokraterna hoppas finna tillräckligt många värde- och moralkonservativa väljare till höger om Moderaterna. Och Folkpartiet?

Gert Gelotte: På väg mot tvåpartisystem – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Dags att lägga ner centern och folkpartiet för ett borgerligt parti?

 1. Jonathan skriver:

  För det var ju inte Allisansen som fick ner arbetslösheten i slutet av högkonjukturen till rekord låga siffror. Det är ju inte Alliansen som denna mandat peroid sänkt skatterna MEST för dem som känar minst. Dem har faktist sänkt skatten för mig med 7% samtidigt som min bror som tjänar lite över 100 000kr i månaden fått en skattesäkning på ca 1% och fortfarande betalar över 50% i inkomst skatt. Nej mer ska dem som har betala så att dem inte vill bo kvar. Bort med kapitalismen!!.. Ehm men vilka ska betala era biddag sen då när dem flyttat från detta land med alla sina tillgångar?

  • claeskrantz skriver:

   Helt rätt det var inte alliansen som fick ner en arbetslösheten som redan börjat sjunka i en rekord högkonjunktur.

   Om du med bidrag menar a-kassan och sjukförsäkring så betalas dessa av arbetsmarknadsavgifter bestämda via kollektiv avtal mellan arbetsmarknadens parter för att sedan distribueras via staten.

   Det är knappast bidrag

   Sjukförsäkringen t ex beräknas gå med 48 miljoner i överskott mellan 2009 till 2012 tack vare överutag och minskade kostnader.

   Sen kan det förstås inte vara lät att leva på 50000 i månaden när 'lata parasiter' hellre lever på bidrag som sjuka eller arbetslösa och tar ärlig folks pengar som din brors eller dina.

   Även om de med sjuk eller arbetslöshetsförsäkring betalar 30% skatt som alla andra.

   Men låt oss alla kämpa för ett samhälle där de som har mest får mer och förstås ta bort alla skatter tillsammans med onyttigheter som den svenska staten.

   Det kan inte vara lätta att vara alliansväljare.

 2. Jonathan skriver:

  För det var ju inte Allisansen som fick ner arbetslösheten i slutet av högkonjukturen till rekord låga siffror. Det är ju inte Alliansen som denna mandat peroid sänkt skatterna MEST för dem som känar minst. Dem har faktist sänkt skatten för mig med 7% samtidigt som min bror som tjänar lite över 100 000kr i månaden fått en skattesäkning på ca 1% och fortfarande betalar över 50% i inkomst skatt. Nej mer ska dem som har betala så att dem inte vill bo kvar. Bort med kapitalismen!!.. Ehm men vilka ska betala era biddag sen då när dem flyttat från detta land med alla sina tillgångar?

  • claeskrantz skriver:

   Helt rätt det var inte alliansen som fick ner en arbetslösheten som redan börjat sjunka i en rekord högkonjunktur.

   Om du med bidrag menar a-kassan och sjukförsäkring så betalas dessa av arbetsmarknadsavgifter bestämda via kollektiv avtal mellan arbetsmarknadens parter för att sedan distribueras via staten.

   Det är knappast bidrag

   Sjukförsäkringen t ex beräknas gå med 48 miljoner i överskott mellan 2009 till 2012 tack vare överutag och minskade kostnader.

   Sen kan det förstås inte vara lät att leva på 50000 i månaden när 'lata parasiter' hellre lever på bidrag som sjuka eller arbetslösa och tar ärlig folks pengar som din brors eller dina.

   Även om de med sjuk eller arbetslöshetsförsäkring betalar 30% skatt som alla andra.

   Men låt oss alla kämpa för ett samhälle där de som har mest får mer och förstås ta bort alla skatter tillsammans med onyttigheter som den svenska staten.

   Det kan inte vara lätta att vara alliansväljare.

 3. Pingback: Moderaternas skattefixering eller Alliansen som sprack « Röda Berget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *