Noterat: Facebook istället för arbetsförmedlingen – AF som den nya supermyndigheten

Det finns många missförstånd kring arbetsförmedlingens roll i dagens Sverige. Ett sådant missförstånd är att arbetsförmedlingen är avsedd att förmedla jobb till de arbetssökande som kommer dit.

Så är det förstås inte. Arbetsförmedlingens roll är att matcha arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft på bästa sätt efter den arbetskraft som finns tillgänglig.

Eller med andra ord vara företagen behjälplig med arbetskraft.

En minst lika viktig roll för arbetsförmedlingen är att kontrollera att den arbetssökande uppfyller villkoren för att få ersättning från a-kassa eller utvecklingsgarantin. D.v.s aktivt jobbsökande och deltagande i arbetsförmedlingens aktiviteter.

Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att för regeringen redogöra för hur de aktivt arbetar med att tydliggöra arbetslöshetsförsäkringens roll som omställningsförsäkring.

Sen tillkommer nya roller som ansvarig för friska/sjuka utförsäkrade, nyanlända svenskar som ska introduceras i Sverige, jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar, utfallet och hanteringen av nystartsjobben och praktikplatser.

Till det kommer som det står i den moderata alliansregeringens regleringsbrev för arbetsförmedlingen ‘att AF ska ansvara för att säkerställa att kompletterande aktörer är en del av myndighetens tjänsteutbud’. Eller med andra ord verka för att privata företag får del av och tillgång till den del-privatiserade arbetsmarknadspolitiken.

Det kanske då inte är så konstigt att Arbetsförmedlingen inte hinner se eller ge stöd till ‘vanliga’ arbetssökande. Det ingår inte i deras uppdrag.

I det verkliga livet är det förstås så att arbetssökande behöver mycket stöd

Det krävs ett stort mått av kunskaper och social kompetens för att kunna vara självgående som arbetssökande.

Men det är ändå det kravet som ställs på alla arbetssökande idag att de ska kunna sköta sitt arbetssökande på egen hand.

De måste alltså kunna hantera en dator, ett ordbehandlings program, kunna svenska flyttande i tal och skrift, kunna ta ta till sig platsannonser på  alla olika språkliga nivåer och inte minst kunna använda internet och e-post.

Och de måste månad efter månad kunna sitta och skriva till och kontakta arbetsgivare efter arbetsgivare utan att tappa den mentala motivationen.

Alla från 50+ svetsare med 40års svetsare med minimal skolutbildning till 20åringar måste klara detta.

Det är kanske inte så konstigt att folk som kan börjar leta efter andra vägar som facebook, twitter eller vad som helst som kan ge resultat..

Möjligen kunde man undra om det inte är dags att modernisera den urmodiga svenska arbetssökande processen och  inte minst arbetsförmedlingens sätt att arbeta.

Oavsett finns det idag inom arbetsförmedlingen varken resurser till extra stöd eller förmåga till nytänkande för att den politiska styrningen är så stenhård oavsett hur verkligheten ser ut 

 

Joakim Aittamaa Lindström, 30, från Stockholm har precis avslutat sina studier vid universitetet. Men arbetsmarknaden är hård, särskilt för den som söker jobb inom medier och kommunikation.

För tillfället gör Joakim praktik på en PR-byrå men längtar efter ett riktigt jobb.

– Man blir lite matt när man sitter och söker jobb hela tiden, säger Joakim.

”Kontakter som gäller”

Därför startade han Facebook-gruppen "Nu ger vi grabben ett jobb!" där han hoppas komma i kontakt med någon som kan tipsa om ett ledigt arbete.

– Det känns så meningslöst att skicka ansökan efter ansökan när man vet att det är kontakter som gäller om man vill ha ett jobb.

Att försöka få ett jobb genom Arbetsförmedlingen tror han inte mycket på.

”Någon måste känna någon”

– När jag kom dit fick jag känslan av att de ser mig som någon som försöker fuska sig till pengar.

Söker jobb – med hjälp av Facebook | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Noterat: Facebook istället för arbetsförmedlingen – AF som den nya supermyndigheten

  1. I really enjoy the take to took on this subject

  2. Pingback: Teckna en cancerförsäkring! « lena alun

  3. Pingback: Rehabilitering? Nej, det finns inga läkare på AF « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *