Dags att sätta fattigdom i Sverige på den politiska agendan?

GP skriver  att det var mycket prat och liten verkstad d.v.s brist på förslag och konkreta åtgärder i den folkhälsopolitiska konferens som Västra Götalandsregionen anordnande.

Knappast förvånande.

Det finns en skriande brist på både visioner och konkreta idéer hos alla politiska partier när det gäller den svenska fattigdomen och det 2/3 dels samhälle vi idag lever i.

Troligen därför att ytterst få av de beslutsfattande eller den akademiska elit som studerar fattigdom har någon personlig egen erfarenhet eller kontakt med verkligheten hos den fattig tredjedelen.

Den moderata alliansens svar på det svenska ekonomiska och social utanförskapet var att ställa hårdare krav och försämra levnadsvillkoren.  Det fattiga måste kontrolleras och styras.

Främst socialdemokraterna och vänsterpartiet är har fokuserat på att administrera det kvarvarande skyddsnätet utan att för den skull ha några visioner om hur ett faktiskt utanförskap ska brytas.

 

10 procent av alla barn i Sverige växer upp i fattiga familjer. De har inte andra barns möjligheter, från semesterresor till den där jackan som alla andra har. Och vi vet alltså att dessa fattiga barn kommer att växa upp och bli sjukare än andra vuxna och få ett kortare liv.

Vad gör vi åt detta – konkret, här och nu? Den frågan borde en folkhälsokonferens ägna sig åt. Och nästa talare, Ann-Marie Olhede kom åtminstone lite närmare verkligheten. Hon är tandvårdschef i Västra Götaland och kunde med statistik visa att barn i fattiga områden har fler hål i tänderna än barn i mera välmående områden.

Olhedes slutsats att mer pengar till barntandvård måste satsas i tandvårdsdistrikt där barnen har fler hål i tänderna finns inget att invända mot.

Mycket prat, lite verkstad – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Dags att sätta fattigdom i Sverige på den politiska agendan?

 1. Anne-Maria skriver:

  Men hur det än är så måste nog dessa saker undersökas noggrant, för att blunda, det är heller inte så smart.
  Skickar med en Länk som du kan titta på om du vill.


 2. Anne-Maria skriver:

  Men hur det än är så måste nog dessa saker undersökas noggrant, för att blunda, det är heller inte så smart.
  Skickar med en Länk som du kan titta på om du vill.


 3. Anne-Maria skriver:

  Hej! kan det inte vara så, att de som inte dykt upp hos arbetsförmedlingen efter att blivit utförsäkrade från F-kassan, Helt enkelt inte befinner sig i Sverige? utan befinner sig hemma i sina egna före detta hemländer,
  Fast nu som svenska medborgare, och att dom nu inte har fattat det här med de nya svenska reglerna om utförsäkringarna som har drabbat alla som har ersättning från det svenska systemet, Dom kanske får sätta sig på ett plan till sverige för att ta reda på varför dom inte får in pengar på sina Konton längre?????
  Och en tanke som jag har, om dom nu flytt ifrån sina hemländer, asylsökande. politiska flyktingar med risk för sina liv, ansökt och fått Svenskt medborgarskap, varför har dom då rest hem till sina hemländer igen, dom flydde ju där ifrån, Men dom åter vänder nu i stället, fast med mer pengar i fickan per månad,,, Så man undrar ju håller sverige på att Mjölkas ur fullständigt????????????

  • claeskrantz skriver:

   Ja det är ju det främlingsfientliga argumentet om bidragsfuskare du kommer med. Att alla sjuka eller arbetslösa var lata parasiter som hellre levde på bidrags där det underförstått handlade om 'nya svenskar'

   Okunnigt och fördomsfullt men något som många svenskar faktiskt tror.

 4. Anne-Maria skriver:

  Hej! kan det inte vara så, att de som inte dykt upp hos arbetsförmedlingen efter att blivit utförsäkrade från F-kassan, Helt enkelt inte befinner sig i Sverige? utan befinner sig hemma i sina egna före detta hemländer,
  Fast nu som svenska medborgare, och att dom nu inte har fattat det här med de nya svenska reglerna om utförsäkringarna som har drabbat alla som har ersättning från det svenska systemet, Dom kanske får sätta sig på ett plan till sverige för att ta reda på varför dom inte får in pengar på sina Konton längre?????
  Och en tanke som jag har, om dom nu flytt ifrån sina hemländer, asylsökande. politiska flyktingar med risk för sina liv, ansökt och fått Svenskt medborgarskap, varför har dom då rest hem till sina hemländer igen, dom flydde ju där ifrån, Men dom åter vänder nu i stället, fast med mer pengar i fickan per månad,,, Så man undrar ju håller sverige på att Mjölkas ur fullständigt????????????

  • claeskrantz skriver:

   Ja det är ju det främlingsfientliga argumentet om bidragsfuskare du kommer med. Att alla sjuka eller arbetslösa var lata parasiter som hellre levde på bidrags där det underförstått handlade om 'nya svenskar'

   Okunnigt och fördomsfullt men något som många svenskar faktiskt tror.

 5. Britta Sethson skriver:

  Det var så på min tid också. Jag kunde aldrig få den där jackan eller de där byxorna som jag ville ha och som de populära tjejerna hade. Skillnaden var att då hade men en annan tolerans.

  Vi behöver både och. Ett mer jämlikt samhälle och ett mer tolerant igen. Hur får vi det. Ja genom att aktivt motverka segregation bland annat.

 6. Britta Sethson skriver:

  Det var så på min tid också. Jag kunde aldrig få den där jackan eller de där byxorna som jag ville ha och som de populära tjejerna hade. Skillnaden var att då hade men en annan tolerans.

  Vi behöver både och. Ett mer jämlikt samhälle och ett mer tolerant igen. Hur får vi det. Ja genom att aktivt motverka segregation bland annat.

 7. Pingback: Krönika 17/1 – Valrörelse och negativa kampanjer « Röda Berget

 8. hillary2 skriver:

  Förebyggande vård kräver forskningsinsatser.

  När det krävs omfattande reparativ vård av barn och ungdomar så betyder det inte bara att det behövs mer ekonomiska resurser – det betyder också att den förebyggande vården eller den vård som ska få sjukdomsprocesser att avstanna har misslyckats. Dessvärre är det svårt intill omöjligt att få forskningsbidrag gällande förebyggande tandvård. Det behövs forskning för att veta vilka åtgärder som ger resultat. Kanske behöver politiker öronmärka forskningspengar till att testa olika åtgärder för att upprätthålla barn och ungdomars hälsa och då speciellt för de som befinner sig i riskzon dvs har lågutbildade föräldrar.

 9. hillary2 skriver:

  Förebyggande vård kräver forskningsinsatser.

  När det krävs omfattande reparativ vård av barn och ungdomar så betyder det inte bara att det behövs mer ekonomiska resurser – det betyder också att den förebyggande vården eller den vård som ska få sjukdomsprocesser att avstanna har misslyckats. Dessvärre är det svårt intill omöjligt att få forskningsbidrag gällande förebyggande tandvård. Det behövs forskning för att veta vilka åtgärder som ger resultat. Kanske behöver politiker öronmärka forskningspengar till att testa olika åtgärder för att upprätthålla barn och ungdomars hälsa och då speciellt för de som befinner sig i riskzon dvs har lågutbildade föräldrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *