Folkpartiet satsar på militarismen och svensk upprustning

Ryssen kommer kunde varit rubriken på FP’s debattinlägg. Tydligen finns det en borgerlig opinion för militära rustningar med återigen Ryssland som argument.

Någon egentlig hotbild mot Sverige existerar förstås inte idag. Ryssland under Jeltsin var knappast en strålande demokrati och militära konflikter är knappast unikt för Ryssland. Men en en svensk militär konflikt med Ryssland är inte trolig idag.

Den enda egentliga hotbilden mot Sverige kommer från Sveriges allt djupare engagemang i NATO och en inordning under en amerikansk säkerhetspolitisk ordning. Oavsett vilka överenskommelser som fanns under kalla krigets dagar deltog Sverige inte aktivt med soldater i amerikanska krig under den perioden. Eller genomförde gemensamma militära övningar.

Säkerhetspolitik borde bedrivas nykter realistiskt med en förståelse för hur ageranden ger motreaktioner.

Folkpartiets förslag är blind militarism utan att för den skull stärka Sveriges säkerhet.

Bloggat:
Adam Cwejman, Rolf Erikson, SCHLAUG.SE, Tradition & Fason, Nemokrati, Charlie Weimers, Svart på vitt, Mark Klamberg, Wiseman’s Wisdoms och Tokmoderaten

Den politiska utvecklingen i Ryssland är oroande. Ryssland är idag mer auktoritärt än under Jeltsin. Arbetsvillkoren för såväl den politiska oppositionen som för granskande regimkritiska journalister är mycket svåra. I stora kretsar av det ryska samhället finns en ny Stalinkult som skrämmer. Det aggressiva maktspråket mot små grannländer är oroande, inte minst invasionen av Georgien överraskade omvärlden genom sin brutalitet. Den ekonomiska tillväxten sedan millennieskiftet går bland annat till militär återupprustning.

De svenska försvarsbesluten sedan Berlinmurens fall har alla utgått från att utvecklingen i Ryssland är på väg åt rätt håll. Styrkan och beredskapsnivån på vårt försvar måste kunna variera över tid med hänsyn till utvecklingen i vår omvärld.

Att sänka garden i det svenska invasionsförsvaret under 90- talet var rätt tänkt utifrån den utveckling som då kunde ses. Men den analys vi gör av utvecklingen i Ryssland leder oss till slutsatsen att vi befinner oss vid en vändpunkt. Under den kommande mandatperioden skall riksdagen fatta ett nytt försvarsbeslut. Vår bedömning är att den svenska nationella försvarsförmågan återigen måste stärkas. Sverige kommer att behöva rusta upp sitt försvar.

Försvaret av Sverige måste stärkas | Brännpunkt | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Folkpartiet satsar på militarismen och svensk upprustning

 1. Tarej Ibrazan Rein F skriver:

  Ein Volk
  Ein Reich
  Ein Volkspartei!

 2. Malin skriver:

  FPs förslag finansiellt orealistiskt!
  Eftersom det krävs minst tre brigader för försvar av övre norrland så räcker inte fem brigader i Sverige långt då det hettar till i nordkalotten. En utökning till mer än tio brigader är därför ett minimum för att hävda Svenska territorium mot fientliga styrkor som kan sättas in mot Sverige. FPs förslag verkar helt bortse från att partiet faktiskt avskaffat värnpliktssystemet vilket gör deras förslag om fem brigader orealistiskt finansiellt. Vid en extrapolering av vad NBG(bataljon med yrkessoldater) kostat så kommer en brigad at kosta 10 miljarder per år vilket blir 50 miljarder för 5 brigader. Varifrån kommer pengarna?

 3. Malin skriver:

  FPs förslag finansiellt orealistiskt!
  Eftersom det krävs minst tre brigader för försvar av övre norrland så räcker inte fem brigader i Sverige långt då det hettar till i nordkalotten. En utökning till mer än tio brigader är därför ett minimum för att hävda Svenska territorium mot fientliga styrkor som kan sättas in mot Sverige. FPs förslag verkar helt bortse från att partiet faktiskt avskaffat värnpliktssystemet vilket gör deras förslag om fem brigader orealistiskt finansiellt. Vid en extrapolering av vad NBG(bataljon med yrkessoldater) kostat så kommer en brigad at kosta 10 miljarder per år vilket blir 50 miljarder för 5 brigader. Varifrån kommer pengarna?

 4. Pingback: REDAKTIONENS MÅNADSBREV – januari 2010 « Tradition & Fason

 5. vandraren skriver:

  Hej era vitlökar! Hur snart kommer ni anfalla oss? Sluta tjafsa, låt oss slåss! Sen så ska vi dricka öl å sjunga en gode gamle vikingarockballad.
  Skål!

 6. vandraren skriver:

  Hej era vitlökar! Hur snart kommer ni anfalla oss? Sluta tjafsa, låt oss slåss! Sen så ska vi dricka öl å sjunga en gode gamle vikingarockballad.
  Skål!

 7. Pingback: Hellre en oenig fred än ett enigt krig mot Ryssland « Nemokrati

 8. Fredrik skriver:

  "Men en en svensk militär konflikt med Ryssland är trolig idag".
  Delar inte din oro, just nu iallafall… 😉

  Men vad vet du eller jag om hur vår del av världen ser ut om 5-10 år? Det är då de beslut vi fattar idag slår igenom. Kan du, Claes Krantz, lova att Ryssland då är en stabil, fredlig och vänlig granne? Jag är pessimist, jag lär av historien och jag ser obehagligheter skymta om man väljer att titta.

 9. Fredrik skriver:

  "Men en en svensk militär konflikt med Ryssland är trolig idag".
  Delar inte din oro, just nu iallafall… 😉

  Men vad vet du eller jag om hur vår del av världen ser ut om 5-10 år? Det är då de beslut vi fattar idag slår igenom. Kan du, Claes Krantz, lova att Ryssland då är en stabil, fredlig och vänlig granne? Jag är pessimist, jag lär av historien och jag ser obehagligheter skymta om man väljer att titta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *