Islamism och kriget mot terrorismen nu in i valrörelsen på allvar

Det är helt klart att Sveriges deltagande i det amerikanska ‘kriget mot terrorismen’ nu kommit hem och påverkar inrikespolitiken. Detta sammanfaller med  SD’s mycket skickliga  och långvariga kampanj riktad mot just muslimer. SDs kampanj har också stöd långt in i folkdjupen hos de etablerade partierna.

Det har också skett en glidning där muslim, islamist, extrem islamist och förstås terrorist glidit ihop. Detta tillsammans med ett Sverige där det finns enorma sociala och ekonomisk problem utgör en fruktbar grund för partier som vill piska upp hatstämningar.

I jakten på väljare i det mycket jämna amerikanska valet 2004 var en avgörande faktor just terrorhot från externa och interna ‘islamister’.

Precis som Göran Eriksson skriver är det minst sagt oklart vilka hot om några skulle komma från det som beskrivs som extrema islamister. Precis som i vilken grad den regerings rapport som mestadels bestod av tyckanden från folk som kom utifrån rosengård speglade verkligheten.

Att de s.k radikala islamisterna bara existerar för att stora grupper som kommit till Sverige hamnat i ett utanförskap bort från det svenska samhället talas det lite om. Precis som det inte talas om behovet av en religiös dialog i Sverige.

Islamisternas tolkningar av Islam är just det. Tolkningar. Men då behövs det att andra religiöst aktiva muslimer ifrågasätter tolkningar som ofta kommer från dåligt utbildade och tränande muslimska auktoriteter.  Det finns ingen islamisk påve eller prästhierarki vilket öppnar för tolkningar gjorda efter klan eller region seder eller efter vad individer säger är den rätta vägen.

Risken är uppenbar att en upphettad retorik i en jämn valrörelse får situationen att bli än sämre. Speciellt om Rosengård, Tensta med flera blir politiska slagträn.

 

Vid trädgränsen i Sälen samlar Folk och Försvar årligen ett mindre hov av politiker, militärer, debattörer och säkerhetspolitiska experter.

Det brukar alltså handla om internationella allianser, om kanoner och skvadroner.

I år riktas i stället en del av strålkastarljuset på bland annat problem med radikal islamism i svenska förorter som Rosengård i Malmö och Tensta i Stockholm.

Från regeringen deltar integrationsminister Nyamko Sabuni och från Socialdemokraterna kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul. Och poliser, ungdoms- och skolledare från de berörda förorterna.

Vad är det som har hänt?

En del av bakgrunden skildras i artikeln här intill. Regeringen beställde också för några år sedan en rapport om Rosengård som fick titeln "Hot mot demokrati och värdegrund – en lägesbild från Malmö". Rapporten fick mycket kritik, men budskapet var solklart: radikal islamism är ett växande problem.

Men sedan dess har det dykt upp en ny variabel i den politiska ekvationen. Sverigedemokraterna har bytt från en allmänt invandrarkritisk till en utpräglat antimuslimsk profil. Och lyckats etablera sig som riksdagsparti i många opinionsmätningar.

En normal svensk politiker, om det går att tala om sådana, upplever sannolikt just nu SD som ett dubbelt hot.

* Dels riskerar partiets antimuslimska retorik att piska upp hatstämningar och skärpa konflikter i det svenska samhället.

* Dels hotar partiets växande opinionsstöd båda blockens drömmar om framtida maktinnehav. Sverigedemokrater i riksdagen kan spoliera de konkurrerande alliansernas möjlighet att bilda den regering de snart går till val på att förverkliga.

Vilket hot som väger tyngst spelar kanske mindre roll. Men uppenbart är att de etablerade partierna tänker svara på SD:s retorik genom att skärpa kritiken mot radikala islamister.

Statsministerkandidaten Mona Sahlin gick i mellandagarna på fest i Rinkeby, för att stödja muslimska flickors rätt att dansa. Det säger något om hur högt Socialdemokraterna prioriterar frågan.

Det är förstås omdebatterat hur allvarligt hotet från extrema islamister är. Men det är kanske inte invånarna i Bjuv, Svalöv och Svedala, som var några av Sverigedemokraternas starkaste fästen i förra valet, som är mest utsatta.

Utan i stället de som, likt Kadafi Hussein i artikeln här intill, lever i områden där radikal islamism faktiskt har ett fäste.

Att motverka den sortens islamism kan alltså beskrivas som ett stöd för den stora majoriteten svenska muslimer. Den debatten ska samtidigt göra det svårare för Sverigedemokraterna att använda just extrema yttringar för att mobilisera mot islam generellt.

Försvaga de radikala islamisterna och samtidigt Sverigedemokraterna. Det är tanken.

Om det lyckas i en överhettad valrörelse är en helt annan sak.

SD-retorik dubbelt hot | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Islamism och kriget mot terrorismen nu in i valrörelsen på allvar

  1. Mack skriver:

    Radikal islamism beror knappast enbart på utanförskap. Vissa individer har en religiös och politisk agenda med mål om att islamisera sin omgivning i Sverige. Så du tror att imamerna i förorterna skulle ställa sig och plocka varor på ICA eller jobba på kontor om det fanns jobb till alla? Nej, så blåögd kan man inte vara.

    Islam handlar i grund och botten om ALLT i samhället. Det är inte en företeelse så står vid sidan om lagen likt kristendomen i Sverige. Islam ÄR lagen. Med sharialagstiftning och mycket annat i islam så förtrycks och nedvärderas kvinnor systematiskt och problemet är att muslimerna känner sig "kränkta" om man ifrågasätter detta.

  2. Mack skriver:

    Radikal islamism beror knappast enbart på utanförskap. Vissa individer har en religiös och politisk agenda med mål om att islamisera sin omgivning i Sverige. Så du tror att imamerna i förorterna skulle ställa sig och plocka varor på ICA eller jobba på kontor om det fanns jobb till alla? Nej, så blåögd kan man inte vara.

    Islam handlar i grund och botten om ALLT i samhället. Det är inte en företeelse så står vid sidan om lagen likt kristendomen i Sverige. Islam ÄR lagen. Med sharialagstiftning och mycket annat i islam så förtrycks och nedvärderas kvinnor systematiskt och problemet är att muslimerna känner sig "kränkta" om man ifrågasätter detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *