Oklarheter i den rödgröna säkerhetspolitiken och en självständig försvarspolitik

Det finns flera oklarheter i den rödgröna säkerhetspolitik som presenterades idag. En sådan är förhållandet till NATO och USA: 

– Vi ger flera viktiga besked när det gäller säkerhetspolitiken. Sverige är, och ska med en rödgrön regering fortsätta vara, militärt alliansfritt. Internationell säkerhet ska vila på samarbete och ett starkt globalt regelverk under FN:s ledning. EU är en central utrikes- och säkerhetspolitisk aktör. Vi har genom åren kunnat visa att det går att kombinera aktivt ansvarstagande för säkerhet med militär alliansfrihet – det betyder inte passivitet, säger säger Mona Sahlin.

Rödgrön plattform för Sveriges säkerhets- och försvarspolitik « Rödgrönt samarbete

Vad som beskriv som en globalt regelverk under FNs ram framgår om man läser noggrant är istället en öppning mot att FN lämnar över ansvaret till regionala organisationer som NATO att leda militära operationer.

Eller med andra ord kan de permanenta medlemmarna i FNs säkerhetsråd ge sig själva i uppdrag att genomföra militära insatser via regionala organisationer som NATO. Det är heller knappast okontroversiellt att de rödröna vill att Sverige i allt utom namnet ska fortsätta som en långsiktigt partner med NATO.

Att långsiktiga partnerskap och samarbete ofta innebär outtalade förpliktelser mellan partner är uppenbart för de flesta. Likadant, vilken säkerhetspolitisk handlingsfrihet finns det om den svenska militären är totalt integrerad i  NATOs militära och säkerhetspolitiska samarbete?

En ganska liten sådan hade jag sagt.

Uppenbarligen är det heller inget problem för de rödgröna partierna att säkerhetspolitiskt samarbeta med en organisation med medlemmar som har kärnvapen användning som en del  i sin militära doktrin nedrustingsförsäkringar till trots.

Nackdelarna med Sveriges militära partnerskap med NATO länderna men ej medlemskap är också uppenbar.  Vi har inget inflyttande över NATOs säkerhetspolitiska utveckling.

Jag hade starkt ifrågasatt om Sverige har en möjlighet att driva en självständig säkerhetspolitik under de villkoren.

Som det nu är kan vi varken driva en egen linje inom NATO eller agera utifrån.

FN:s säkerhetsråd kan ge andra regionala organisationer, som exempelvis EU, Nato och AU, Afrikanska unionen, uppdraget att leda en fredsbevarande operation. EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer. Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.
När FN ger Nato i uppdrag att utföra fredsoperationer beror det ofta på att Nato har resurser och kunskap att leda komplicerade insatser. Vårt samarbete med Nato i FN-mandaterade fredsbevarande insatser är viktigt, men vi är tydliga med att Sverige inte ska delta i militära operationer enbart har sin grund i Nato-stadgans artikel fem om ömsesidiga försvarsgarantier.
Sverige bör fortsätta det samarbete med Nato som sedan flera år utvecklats, i alla frågor utom bindande försvarsförpliktelser och utan att trovärdigheten för vår militära alliansfrihet undergrävs. Internationella operationer blir alltmer krävande och komplexa och det behövs därför en långtgående standardisering och samövning. Sverige ska inte tillåta Natoövningar på svenskt territorium om inte syftet är kopplat till FN:s internationella fredsoperationer. Det gäller även om Sverige saknas i ledningen för övningen. Vid övningar och militära besök till Sverige ska kärnvapen aldrig få medföras. Vi säger också ett tydligt nej till deltagande i Natos snabbinsatsstyrka NRF, Nato Response Force, bland annat eftersom vi anser att Försvarsmakten redan har betydande åtaganden.

 

Bloggat:
En rättvis värld är möjlig, Om en gemensam rödgrön säkerhetspolitik,
Rödgrön överenskommelse för en rättvisare och säkrare värld!, Rödgröna oense första dagen på deras enade försvarspolitik, Sahin: Rysslands agerande oroande, Sahlin har äntrat scenen,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, rödgröna, Säkerhetspolitik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *