Alliansens ekonomistiska arbetsmarknadspolitik

‘Att arbetslösheten minskar om det blir lönsammare att arbeta och att anställa är ett rimligt antagande. Lika rimligt är antagandet att höjd skatt på arbete och anställningar inte minskar arbetslösheten. Därmed borde valets huvudfråga vara frilagd.

Jag undrar hur många som förstår meningen ovan. De flesta svenskar lär komma att få höra den om och om igen från alliansen fram till valet i september.

Det är ekonomspråk för en världssyn där priset är den avgörande faktorn för mänskligt handlande. Det är på denna ekonomistiska världssyn alliansens främsta arkitekter Borg och Reinfeldt byggt sin arbetsmarknadspolitik. 

Översatt, om det är för ekonomiskt fördelaktigt att vara arbetslös väljer den arbetslöse att vara arbetslös medan företagaren förstås styrs av priset på arbetskraft d.v.s lönen. Utanför ekonomernas teorimodeller är förstås verkligheten oerhört mer komplicerad.

Fredrik Reinfeldt och den borgerliga alliansen erövrade regeringsmakten 2006 på löften om lägre arbetslöshet och färre människor i utanförskap. Det har blivit tvärtom. Kring detta faktum argumenterade oppositionsledaren Mona Sahlin som om den internationella finanskrisen och långkonjunkturen inte haft någon avgörande betydelse. I hennes verklighetsbeskrivning har den svenska regeringen valt att öka arbetslösheten och med berått mod drivit ut människor i utanförskap.

Oavsett vilken förenklad världsbild alliansen byggt sin arbetsmarknadspolitik på är det roligt att även Göteborgs Posten ledare nedan medger att inget av det allians utlovat  har alliansen genomfört.

Poängen är dock inte alliansens misslyckande. Det är att alliansens politiker med avsikt sparkat på de som redan ligger och har de sämst.  Detta för att kunna sänka skatterna medan de plundrar socialförsäkringssystemen på överskott som genereras där.

 

Folkpartiledaren Jan Björklund citerade prognoser från EU-kommissionen som visar att Sverige har lägre arbetslöshet, hälften så stort budgetunderskott och dubbelt så stor förväntad tillväxt som EU:s genomsnitt.

Förövrigt är det ett bra argument från folkpartiets Jan Björklund att det är än värre ute i Europa??

 

Fredrik Reinfeldt och den borgerliga alliansen erövrade regeringsmakten 2006 på löften om lägre arbetslöshet och färre människor i utanförskap. Det har blivit tvärtom. Kring detta faktum argumenterade oppositionsledaren Mona Sahlin som om den internationella finanskrisen och långkonjunkturen inte haft någon avgörande betydelse. I hennes verklighetsbeskrivning har den svenska regeringen valt att öka arbetslösheten och med berått mod drivit ut människor i utanförskap.

Det torde vara omöjligt att avgöra vilken inverkan regeringens beslut haft på konsekvenserna för Sverige av den värsta internationella krisen sedan 30-talet. Det vore som att försöka mäta effekten av att blåsa i motvind. Men en omständighet går faktiskt att konstatera. Sverige kommer ut ur krisen med bättre statsfinanser än nästan alla andra länder. Det finns inget socialdemokratiskt styrt land som kan redovisa en mer framgångsrik krispolitik än den borgerliga alliansens Sverige.

Folkpartiledaren Jan Björklund citerade prognoser från EU-kommissionen som visar att Sverige har lägre arbetslöshet, hälften så stort budgetunderskott och dubbelt så stor förväntad tillväxt som EU:s genomsnitt.

Frågan blir då hur denna relativa fördel kan användas

(…)

Att arbetslösheten minskar om det blir lönsammare att arbeta och att anställa är ett rimligt antagande. Lika rimligt är antagandet att höjd skatt på arbete och anställningar inte minskar arbetslösheten. Därmed borde valets huvudfråga vara frilagd.

Bättre politik räcker inte – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *