Privatiserade arbetsförmedlingar löser inte bristen på arbeten

Vad än de olika borgerliga politikerna tror är knappast arbetslösheten orsakad av den av regeringen styrda arbetsförmedlingen ineffektivitet.

Uppenbarligen har borgerliga politiker också svårt att förstå att arbetsmarknadspolitik handlar om mer än matchning till de jobb företagen söker anställda till. Alla arbetslösa behöver relevant arbetslivserfarenhet, utbildning och inte minst de rätta sociala förutsättningarna och i många fall utseende för att överhuvudtaget komma i åtanke.

Mycket av det centern vill åstadkomma finns redan också via de privata bemanningsföretagen som idag i stort tar hand om alla som är anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden.

Det hade varit mer intressant att få veta vad centern vill göra för den allt längre kön av långtidsarbetslösa.

Sverige har idag 100-tusentals personer satta i permanent arbetslöshet och utanförskap för att de borgerliga politikerna i de flesta fall verkar sakna kontakt med verkligheten på de svenska arbetsmarknaden.

 

Veckans mest nytänkande förslag kommer från Centerpartiet som vill låta privata aktörer sköta förmedlingen av arbeten.

Varje arbetssökande ska tilldelas en peng som går till den förmedlare som ger denne ett jobb. Arbetsförmedlingen ska bli en renodlad myndighet med uppgift att betala ut pengarna.

Idén kan låta ovan men redan idag finns privata jobbcoacher som förmedlar arbeten på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Framför allt kommer förändringen att kännas självklar i backspegeln.

”Tänk att man förr gick till samma arbetsförmedlare oavsett om man var rörmokare eller revisor. Och att arbetsförmedlingen inte hade några ekonomiska incitament att matcha fler arbetslösa mot jobb.”

Vem kommer att längta tillbaka?

Låt Arbetsförmedlingen byta jobb | Ledarsidan | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *