Socialmedia, flashmobbar och politik.

Jag undrar hur många som inser att en flashmob också är en form av socialmedia aktivitet där modern teknik används för att samordna och hålla kontakten.

Och det är kul för de som gillar att leka.

Mina tanker går dock till politiken där de politiska partierna har svårt att samla människor till aktiviteter. Speciellt svårt verkar det vara att få nya människor att komma med.

Om en person via Facebook kan få några hundra personer att komma och leka i Ikeas lokaler en lördag och de politiska partierna inte kan få 10 att komma och delta i en diskussion om sin egen stadsdel var finns problemen.

De politiska organisationerna är i stort idag uppbyggda efter en 100år gammal industriell organisationsform. Och de aktiva är organisationens fångar.

Jag tror att det finns mycket att lära om engagemang från social medier liksom sättet att arbeta i nätverksorganisationer för de politiska partierna.

Men det krävs också att de politiska företrädarna kommer ut från mötesrummen och att politik innebär något mer än gott sittfläsk och förmåga att konsumera kaffe. Och att den politiska diskussionen inom partierna öppnas för väljarna mer än på valdagen.

 

 

Några tjejer kom i tomteluvor, en kille hade piratmössa och en annan röda kaninöron. Annars kom de flesta med helt vanliga mössor eller kepsar. Alla med det gemensamma målet: att leka kurragömma på möbelvaruhuset i Bäckebol. Huvudbonad var kännetecknet för att skilja deltagarna i leken från de vanliga lördagsshopparna.

– Det här ska bli kul, men man vet aldrig hur många som kommer, säger Jens Hendar lite nervöst en trekvart innan leken ska dra igång och det fortfarande inte har dykt upp några deltagare.

Det är första flashmob som han arrangerar, men har tidigare varit med på både kuddkrig och vattenkrig, stått staty i Nordstan och sprungit i slow motion på Centralen. Han gillar att leka och ser flahmob som ett sätt att bryta vardagen.

Inbjudan har han skickat ut via Facebook och i går förmiddag hade över 3 000 personer svarat att de skulle komma. Jens hoppas på 700, men 300–400 personer är nog en mer rimlig uppskattning av det hav av förväntansfulla och leksugna människor som en halvtimme senare småhuttrande lyssnar när Jens drar reglerna.

– Ikea tycker det är kul att vi är här, men vi får bara vara på andra våningen och inte förstöra något. Vi är tio som letar och ni får en kvart på er att gömma er. Ta det lugnt där inne och ha kul, säger han och så är leken igång.

Ungdomarna väller in i varuhuset och trots att personalen ropar ut i högtalarna vad som pågår undrar många kunder vad de har hamnat i. En och annan blir irriterad, andra tycker att det är rätt kul.

Kurragömma på Ikea – Göteborg – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Media och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Socialmedia, flashmobbar och politik.

  1. kim skriver:

    Arbetsräten krymper arbetare med kollektiv avtal krymper och inhyrnings företag ökar där med krymper även lönerna. Detta trots att lönen räpresenterar en så liten del av priset på varan. Kravet på att Vinsterna i ett företag är idag redan sky höga. Trots minskat skydd och löner för arbetaren blir bonusarna till kapital ägarna bara högre och högre trots kristider. Där den dåligt skyddade arbetaren får betala genom kris paket sänkta löner å dåliga vilkår, delas bonusar fortfarande ut till dom som begärt försämringar och hjälp av arbetaren. Kravet att dom redan skal vara kapitalstarka. Man påstår mycket posetivt om privatisering men att priserna skule bli lägre för medborgaren är ren lögn ta tex energi marknaden eller apoteken. det är många nya regler och kontroller för medborgaren och det har blivit svårare att utbilda sig så gör man det änklare för företag att fuska,trixa och flyta. Och att göra som högern att likna sverige vid Kuba och Nordkorea för att vi såg till att ha någorlunda rimliga priser på nåt så självklart som medesiner till sjuka. Vad ska man då kala sverige nu när rika blir rikare företag får det lättare att fiflla. Medesin och el blir dyrare och måttligt sjuka rika kan betala sig förbi en dödssjuk i sjukvårdskön(fins i stockholm). Skattepengar som medborgaren betalat i krispaket går till dessa företagares bonusar som sätter in dom på skatte paradis. Vi har möjlighet att frysa visa gruppers tillgångar men som vid fallet om arbetaren är det inte redan rika detta gäller .Behandlingen av djur har gått åt samma hål trots fina avtal som tex djur som kan få fosterskador där man har ett avtal om stop på avel. Trots detta stop och gemensamma avtal så sker en ökning av denna avel i Sverige trots H vetskap om detta låter dom företag bryta mot ingångna avtal vad skal man då likna Svergie vid?

  2. kim skriver:

    Arbetsräten krymper arbetare med kollektiv avtal krymper och inhyrnings företag ökar där med krymper även lönerna. Detta trots att lönen räpresenterar en så liten del av priset på varan. Kravet på att Vinsterna i ett företag är idag redan sky höga. Trots minskat skydd och löner för arbetaren blir bonusarna till kapital ägarna bara högre och högre trots kristider. Där den dåligt skyddade arbetaren får betala genom kris paket sänkta löner å dåliga vilkår, delas bonusar fortfarande ut till dom som begärt försämringar och hjälp av arbetaren. Kravet att dom redan skal vara kapitalstarka. Man påstår mycket posetivt om privatisering men att priserna skule bli lägre för medborgaren är ren lögn ta tex energi marknaden eller apoteken. det är många nya regler och kontroller för medborgaren och det har blivit svårare att utbilda sig så gör man det änklare för företag att fuska,trixa och flyta. Och att göra som högern att likna sverige vid Kuba och Nordkorea för att vi såg till att ha någorlunda rimliga priser på nåt så självklart som medesiner till sjuka. Vad ska man då kala sverige nu när rika blir rikare företag får det lättare att fiflla. Medesin och el blir dyrare och måttligt sjuka rika kan betala sig förbi en dödssjuk i sjukvårdskön(fins i stockholm). Skattepengar som medborgaren betalat i krispaket går till dessa företagares bonusar som sätter in dom på skatte paradis. Vi har möjlighet att frysa visa gruppers tillgångar men som vid fallet om arbetaren är det inte redan rika detta gäller .Behandlingen av djur har gått åt samma hål trots fina avtal som tex djur som kan få fosterskador där man har ett avtal om stop på avel. Trots detta stop och gemensamma avtal så sker en ökning av denna avel i Sverige trots H vetskap om detta låter dom företag bryta mot ingångna avtal vad skal man då likna Svergie vid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *