Bo Lundgrens återkomst i en antiklimax debatt i Agenda

Det var som om att se Fredrik Reinfeldt förvandlas till moderaternas tidigare partiledare Bo Lundgren i gårdagens agenda debatt. Det var statsmannen Reinfeldt som verkade vilja stå över en diskussion om sakfrågor för att istället om och om igen upprepa skattemantrat.

Det saknades totalt en diskussion om vad Fredrik Reinfeldt ville göra åt det utanförskap som växer. Enligt alliansregeringens sätt att beräkna från 2006 med 70000 sedan Fredrik Reinfeldt tog över som statsminister.

Som alla väljare kunde se i Rapport tidigare under dagen har inget hänt för att ge de som står längst bort från arbetsmarknaden en chans till arbete. Bland annat därför att alliansen lade ner stora delar av vuxenutbildningen.

Notera också att integrations och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i Rapport säger direkt att det inte var ett misstag att skära ner på vuxenutbildningar och komvux som alliansen gjorde för att dessa var ett hinder för de som stod utanför arbetsmarknaden skulle komma i arbete under högkonjunkturen 2008.

Detta trots att alla sakkunskap menade att det var just utbildningen som var nyckel till att komma ut ur det alliansen kallar utanförskap.

Uttalande som att ‘Utbildningsplatser måste skäras ned vid högkonjunktur då det inte är lika många som behöver studera’ borde bli ett skolexempel på total okunskap om hur både verkligheten och svensk arbetsmarknad ser ut.

Vad Fredrik Reinfeldt i agenda debatten fick siffrorna att 100-tusen långtidsarbetslösa fått jobb med alliansen hade varit intressant att veta.

I stort var det hela dock en antiklimax där Fredrik Reinfeldt verkade vilja hålla sig så långt borta från 2006 års valfrågor som möjligt.

 

 

Mer i media:
”Skatterna ser ut att bli den tydligaste valfrågan.”, Vänstern står tomhänt i jobbpolitiken. gp

 

Bloggat:
Mona(S)ahlins framträdande en katastrof, Inte ett ord, Reinfeldt och Sahlin är politikens Iceman, Reinfeldt kallade Mona Sahlin lögnare i Agenda, Välfärdsstaten ett pyramidspel, Battle of the giants, Om SVT Debatt, valrörelsens första rond. (Mitt i steget, Johan Westerholms blogg), MinaModerataKaramell…, Roger Jönsson, Per Altenberg – ett …, Anna Vikström, Peter Andersson – me…, Högbergs tankar, Karins värld, Kent Persson (m) blo…, [ s-buzz ], Den hälsosamme ekono… och Röda Berget

Ordväxlingen mellan de båda statsministerkandidaterna blev stundtals hetsig, men inte mer, trots att mötet i tv innebar avstampet i debatten inför höstens val.

Intrycket som dröjer kvar är att Mona Sahlin lyckades attackera Fredrik Reinfeldt effektivt, samtidigt som hon skickligt gled undan motfrågorna från sin opponent.

Gång på gång försökte Reinfeldt få S-ledaren att svara på om hon kan garantera att ingen sjukskriven får sänkt samlad ersättning med det rödgröna förslag om reformering av sjukförsäkringen som man gick ut med nyligen.

Inledningsvis gjorde båda klart att man står fast vid den uppgörelse över partigränserna som togs på 90-talet om ett reformerat pensionssystem, där grundstenen är att rådande statsfinansiella läge styr nivåerna.

Mona Sahlin menade dock att pensionärer som nu får se sina pensionsutbetalningar sjunka kan kompenseras med skattesänkningar.

– Vinner vi rödgröna valet kommer vi att stegvis sänka skatten på pension, lovade oppositionsledaren som samtidigt kritiserade statsministern för de jobbskatteavdrag som arbetande svenskar fått under de borgerliga regeringsåren.

Fredrik Reinfeldt försökte iklä sig rollen som nationens ledare, rimligen stärkt av det höga förtroende i väljarkåren som han som person åtnjuter. Och ställde frågan om vem som är mest trovärdig när det gäller att sköta landets ekonomi — den borgerliga alliansen eller de rödgröna.

Pensioner och sjukförsäkring ledde till debatt – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Bo Lundgrens återkomst i en antiklimax debatt i Agenda

  1. hillary2 skriver:

    Reinfeldts korkade argumentation kan vi ta med en gnutta humor? Motståndarsidan vill inget hellre än att vi ska förlora vårt goda humör. Du vet å andra sidan så mycket om hur moderaterna vanskött arbetsmarknaden och de arbetslösa, så jag förstår om du är upprörd (!)

  2. hillary2 skriver:

    Reinfeldts korkade argumentation kan vi ta med en gnutta humor? Motståndarsidan vill inget hellre än att vi ska förlora vårt goda humör. Du vet å andra sidan så mycket om hur moderaterna vanskött arbetsmarknaden och de arbetslösa, så jag förstår om du är upprörd (!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *