Kan socialdemokraterna punktera den moderata illusionen?

DSCN1028

Peter Andersson skriver om hur de nya moderaterna visade sig vara de gamla moderaterna. Bara bättre paketerade än vad Bo Lundgren var.

Frågan för socialdemokraterna och det övriga rödgröna partierna är om de kan punktera den ballongen. Om 2/3 delar av svenska folket fått det lite eller mycket bättre ekonomiskt spelar det någon roll om den sista tredjedelen fått det avsevärt sämre?

För en del/för andra inte hade jag sagt. De moderata kommunikationsstrategerna var ytterligt skickliga när de byggde upp sin retorikbild av Sverige. Den bilden vann valet 2006 och över 100000 socialdemokratiska röster. Bilden av den av socialdemokraterna ‘ i utanförskap satta bidragstagaren som lever på skattepengar’ är starkt etablerad. Moderaterna kallade sin politik mot detta för arbetslinjen.

De som nu utförsäkras från sjukförsäkringen av den moderata ledda alliansen är ‘människor som cyniskt satts i utanförskap’ av socialdemokraterna enligt den moderata retoriken. Det är omtanke om dessa människor när de nu ‘äntligen får en chans att jobba’.

Att det samtidigt öppnar för massiva skattesänkningar genom överuttag från socialförsäkringssystemet talar moderaterna tyst om.

Socialdemokratin, hade jag sagt, måste ta fighten om vems verklighetsbeskrivning är den rätta.  Och S måste slå igenom stort till den majoritet av svenskar som överhuvudtaget inte följer politik och får sin bild av den svenska verkligheten via 25 minuter rapport nyheter.

Eller med andra ord. Gå till val på de värderingar socialdemokratin vill ska forma ett framtida Sverige samtidigt som man gör jättejobbet att kommunicera både vad som gått fel med med den moderata ‘arbetslinje’ politiken och samtidigt presenterar ett klart alternativ som når fram till majoriteten av svenskarna.

Det handlar om att ta fighten för ett rättvist och solidariskt samhälle utan att skämmas för detta. Ett samhälle där alla har möjligheter, inte bara innerstadsmänniskor  i den svenska medelklassen som får sina livspussel problem lösta.

Det finns fortfarande ingen socialdemokratisk ide debatt eller ideologisk/politisk vision som sträcker sig längre än valet i september 2010. I alla fall ingen som gått mainstream. Om något är den socialdemokratiska ideologisk/politiska svagheten uppenbar i jämförelse med det miljöparti som till stora delar agerar draglok för de rödröna. MP har en klar bild av vilket framtida samhälle de vill ha. S måste ta fram en egen vision.

Oavsett vad som händer i september 2010 måste det till en socialdemokratisk framtidsdiskussion och politisk dialog internt och externt som når utanför förtroendevalda gruppen både till det som kallas rörelsen och inte minst till de väljare som är potentiella sympatisörer.

Det var detta arbete Fredrik Reinfeldt gjorde med moderaterna före 2006. 

/ck

 

Det blir åter aktuellt att skriva om idag. Svenska dagbladets ledarsida hyllar förstås gårdagens DN debatt av Reinfeldt/Schlingmann som jag också reflekterade över i ett inlägg. Visst. SvD saknar "Timbropolitiken – det man kallar "effektiviseringar" av en byråkrati man tycker sig se. Men man hyllar förstås det moderata nyspråket som idag handlar om att beskriva "sänkt skatt" som krav på "höjd lön". Utan att berätta om hur politiken slår vare sig mot välfärden eller hur de sänkta skatterna fördelas mellan samhällsgrupper.
I Dagens nyheter får moderaterna också hjälp i sina försök att beskriva sig som "vänster". Samtidigt är politiken som förs mer "gammelmoderat" än vad Bo Lundgren, den gamle (m)-ledaren med det ständiga rabblandet om skatter ens vågade drömmar om. Det där är inget nytt. Att Reinfeldt pratar ett språk och gör annat i praktiskt politik ingår från början i den strategi han tänkte ut redan som ung, med totalt fokus på Makten. Val i Sverige vinns med sossepolitik. Det omvända är förlust. Väljarna vill inte ha borgerlig politik. Därför vreds pratet (retoriken) om för att passa väljarna. Den oranga ballongen lyfte. Nu är det hög tid att granska innehållet på allvar. Det leder utan tvekan till punktering.

Peter Andersson – med rätt att tycka….: Dags att sticka slutligt hål på ballongen "Nya moderater"

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Kan socialdemokraterna punktera den moderata illusionen?

 1. hillary2 skriver:

  Visst går det att punktera den moderata illusionen. Samhällen med stora klassklyftor är ovärdiga och inte bra för någon annat än en och annan närsynt egoist. Moderater har skrämt upp hela nationen. Människor som fått skatteavdrag sparar sina pengar istället för att konsumera som Borg hade hoppats.
  Människor i alla samhällsklasser är oroliga för att bli sjuka, fattiga eller icke arbetsföra. S leds i Sthlm och Göteborg av lyssnande starka kvinnor. Tids nog tror jag att de kommer de att ta tag i politiken problemformuleringarna. Män har i årtusenden haft problemformuleringsföreträde. Nu är det kanske kvinnors tur att göra det på kvinnors vis (?)

 2. hillary2 skriver:

  Visst går det att punktera den moderata illusionen. Samhällen med stora klassklyftor är ovärdiga och inte bra för någon annat än en och annan närsynt egoist. Moderater har skrämt upp hela nationen. Människor som fått skatteavdrag sparar sina pengar istället för att konsumera som Borg hade hoppats.
  Människor i alla samhällsklasser är oroliga för att bli sjuka, fattiga eller icke arbetsföra. S leds i Sthlm och Göteborg av lyssnande starka kvinnor. Tids nog tror jag att de kommer de att ta tag i politiken problemformuleringarna. Män har i årtusenden haft problemformuleringsföreträde. Nu är det kanske kvinnors tur att göra det på kvinnors vis (?)

 3. Pingback: De Nya Moderaterna och en Ny Demokrati « Nemokrati

 4. Pingback: Fortsatt ledning för Rödgröna « Röda Berget

 5. Pingback: Sven Otto Littorin om Valfriheten och a-kasseavgiften « Nemokrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *