Rödgrön ledning på 10% – Alliansens största stöd pensionärer

Det som hade oroat mig mest om jag hade varit alliansstrateg är under 30 stödet på 23% för alliansen. Speciellt med tanke på det rekordstora antalet förstagångsväljare.

Det ger också en jätteöppning om de rödgröna kan nå fram till fler pensionärer.  Annars är det slående hur alliansens alla reformer på snart 4 år inget givit något i utdelning i form av väljarstöd. Valsegern 2006 skulle ju vara ett mandat för reformerna.

Sen hävdar jag fortfarande att det är mobilisering och kamp om procentandelar som gäller hela vägen fram till valdagen i september.

Det finns för många osäkerhetsmoment för att någondera sida ska kunna ta ut en säker seger.

DN, GP, SvD, SVD2

Mer i olika bloggar:
Vem lockas av systemskiften och återställare?, Bara citat, Där avgörs valet, inte här, Om alla dessa undersökningar och hemliga

 

Stockholm. Oppositionen fortsätter att leda stort över den regerande alliansen i den senaste Sifomätningen. De rödgröna får 51,8 procent mot de borgerligas 41,5.

Regeringspartierna har minskat gapet med 1,1 procentenhet sedan i december. Förändringarna sedan den mätningen är genomgående små och ligger alla inom felmarginalen. Kristdemokraterna har ökat 0,3 procentenheter och balanserar nu på fyra procent.

Möjligheterna för regeringspartierna att minska övertaget ökar ju närmare valdagen kommer, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Bland annat därför att oppositionen måste precisera sig och konkretisera sitt alternativ, säger han till Dagens Nyheter.

Fortfarande är skillnaderna stora mellan hur unga och äldre röstar. Av väljare som är 65 år och äldre stöder 51,6 procent alliansen, i gruppen under 30 år är regeringsstödet bara 22,8 procent.

 

Rödgrön ledning med drygt 10 procent | Inrikes | TT | Senaste nytt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *