Dags att tala om det röda och blå Sverige och kaos i riksdagen 2010?

Under George W åren i USA  blev röda och blå stater ett begrepp inte bara för vänster och höger utan också för ett totalt delat land där konflikten stod mellan vänster och höger på alla nivåer i det amerikanska samhället.

Sverige är i praktiken på väg mot ett två-parti system. Och ett land med skarpa delningar mellan höger och vänster utan att för den skulle det finns någon majoritet för någon sida. Tvärtom är konflikten skarpare en någonsin mellan två alternativ.

De rödgröna har inte vunnit något på arbetslöshet och finanskris för att denna i stort inte drabbat majoriteten av svenska folket. Alliansen har inte vunnit något utöver den övre medelklass som alliansens skatterabatter och skattesänkningar gått till.

Varken allianspartierna eller de rödgröna har något val. Ville de regera måste de samarbeta i någon form. Samtidigt är det fortfarande rekord i osäkra väljare som inte vet vad de ska rösta på och ett nationalist-höger parti ser ut att komma in i riksdagen.

Antalet osäkra väljare visare om inte annat att partierna trots en rekordtidig valrörelse inte lyckats nå ut till stora grupper och fånga upp dessa.

Det kommer att bli en kamp om varenda röst i ett valmaraton fram till september. De som kan mobilisera och kommunicera ut en klar bild av vad de vill utan misstag kommer att vinna. Samtidigt måste de förstås kunna kommunicera en klar sammanhängande kritik av motståndarna.

Frågan är vad eventuella segrare 2010 vinner. Risken är uppenbar för kaos i riksdagen efter valet.

Varken alliansen eller de rödgröna ser ut att få någon klar majoritet och då är fältet öppet.

Det oroar mig när jag hör speciellt socialdemokrater prata om att 2010 vinner vi självklart. Det är inte alls självklart.

Minst hälften av svenska folket har köpt alliansens bild av Sverige. De rödgröna partierna har trots 3 års oppositions inte lyckats presentera en sammanhängande bild av ett alternativ till alliansens politik.

Ska de rödgröna vinna måste alliansens slås tillbaka på alla nivåer.

Det måste t ex vara glasklart att det kommunala fritidshemmet stängs för att kommunen fått en explosiv ökning av socialbidrags kostnaderna för att utförsäkrade arbetslösa översvämmat kommunens socialkontor tack vare alliansens indragningar i socialförsäkringssystemen.

Eller med andra ord. Pedagogiskt visa på konsekvens och orsak och ställa frågan om detta är vad folk vill ha.

Är det OK att cancersjuka skickas ut att jobba för att socialförsäkringarnas överskott ska kunna användas för skattesänkningar till hög och medelhöga inkomsttagare.

Ge folk klara alternativ att ta ställning till tror jag är vad som behövs.

 

Hade det varit val i dag skulle de rödgröna vinna med 48,6 procent av rösterna. Alliansen hade fått 45,7 procent.

Farligt nära spärren

De tre oppositionspartierna har tappat ungefär lika mycket i stöd sedan den senaste mätningen. Ökningen i det borgerliga blocket står M och FP för. Samtidigt sjunker stödet för både KD och C vilket gör att båda partierna är farligt nära fyraprocentsspärren.

Som i många andra mätningar det senaste halv-året så ser det ut som SD med nöd och näppe pressar sig in i riksdagen, men sedan förra mätningen har deras stöd sjunkit med 1,2 procentenheter.

Alliansen knappar in | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *