Hur media och politiska intressen sänkte det sociala skyddsnätet

Egentligen borde alla läsa Björn Johnson på DN debatt. Det ger en ganska skrämmande bild av hur en rundgång mellan media – tankesmedjor och politiker skapar en politik för en verklighet som inte finns. Och hur den bilden sedan säljs allmänheten.

Att det inte blev fler sjukskrivna mellan 1996 till 2003 utan längre sjukskrivningsperioder är något av en stor offentlig lögn. En lögn som tagits till intäkt för att bedriva en kampanj mot ‘överutnyttjarna’ d.v.s de sjukskrivna.  En kampanj som i slutändan resulterade i alliansens rehabiliteringskedja.

Något jag undrar över är vilket effekt de otaliga reportagen under sommaren 2006 om fusk och arbetsovilliga arbetslösa fick på den allmänna opinions som med några 100-tusen rösters majoritet valde alliansens ‘arbetslinje’

Socialdemokratin är här knappast heller oskyldig utan istället medverkande till att DN ledarsida med flera tidningar fick sätta agendan för hur socialförsäkringssystemen skulle utformas. Och vilka krav som skulle ställas på de som använde systemen.

I grunden finns dock 90-tals saneringar av den svenska ekonomin samt 80-talets drivhusekonomi. Något som båda skede under socialdemokratins regeringsinnehav. De svenska statsfinanserna kanske räddades från de dårskaper tidigare generationers socialdemokratiska regeringar placerat dem i men det var till priset av att 100-tusentals svenskar skickades ut i kylan i en inhemsk depression.

Bloggat:
Mytbildande om sjukfrånvaron, Om medieunderstödd faktaförvrängning om sjukförsäkring på DN i dag, Demokratin är det nya svarta och Hägglund startar dansband?, Sjukfrånvaron har med makt- och intressekamp att göra…, Beslutet blir till veckan.., Läser DN-debatt med intresse idag., Forskningen visar att DN ljuger, Viktig debatt, Fördummande fördomar avslöjade
 

Det var inte antalet sjukskrivningar som ökade mellan 1996 och 2002. Flera statistiker har oberoende av varandra räknat ut att närmare 85 procent av sjukfrånvarons ökning berodde på att sjukskrivningsperioderna blev längre – inte på att fler blev sjukskrivna.

Diskussionen om sjukfrånvaron har mer med makt- och intressekamp att göra än med dess faktiska orsaker. Mediernas myter har påverkat flera regeringars agerande. Den nuvarande regeringen har byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Politiken är direkt kontraproduktiv och kommer att öka antalet sjukskrivna, skriver Björn Johnson.

Den höga sjukfrånvaron i början av 2000-talet har varit en av de mest kontroversiella frågorna i den svenska välfärdsdebatten och har föranlett ett flertal förändringar i socialförsäkringssystemet. Då sjukfrånvaron började öka uppfattades detta som ett resultat av försämrad arbetsmiljö och ökad stress i spåren av den ekonomiska krisen under 1990-talet. Arbetsgivarna ansågs bära skulden, medan de sjukskrivna beskrevs som offer för omständigheter de inte kunde påverka. Denna uppfattning var dominerande under ett par år, men mötte efter hand alltmer kritik, och sågs av många som en felaktig beskrivning av problemet.

I stället växte ett överutnyttjandeproblem fram i debatten. Fusk och överutnyttjande betraktades här som de främsta orsakerna till den höga sjukfrånvaron. Problemet ansågs ha sin grund i ett alltför frikostigt sjukförsäkringssystem – sjukförsäkringen lockade helt enkelt till sig personer som inte var sjuka, och som därför hellre borde arbeta eller få sin inkomst från andra socialförsäkringar, företrädesvis a-kassan.

”Missvisande mediebilder om den höga sjukfrånvaron” – DN.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Sjukförsäkring, Socialförsäkringar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hur media och politiska intressen sänkte det sociala skyddsnätet

 1. Birgitta skriver:

  Vems verklighetsbeskrivningar, valbudskap och favoritfrågor ges utrymme? För de som bor i Göteborg med omnejd rekommenderas "Är du mediestyrd, lille väljare?" – ett samtal mellan Johan Ehrenberg, Elisabeth Stür, Ken Asp och Gert Gelotte, samtalsledare Camilla Lundberg Ney, den 25 februari kl 19.00 på Restaurang Trappan, Folkets Hus, Järntorget, Göteborg. Anordnas av ABF, som har många intressanta symposier och föreläsningar.

 2. Birgitta skriver:

  Vems verklighetsbeskrivningar, valbudskap och favoritfrågor ges utrymme? För de som bor i Göteborg med omnejd rekommenderas "Är du mediestyrd, lille väljare?" – ett samtal mellan Johan Ehrenberg, Elisabeth Stür, Ken Asp och Gert Gelotte, samtalsledare Camilla Lundberg Ney, den 25 februari kl 19.00 på Restaurang Trappan, Folkets Hus, Järntorget, Göteborg. Anordnas av ABF, som har många intressanta symposier och föreläsningar.

 3. Eva skriver:

  Man kan ana att F-kassan inte har avkrävts vettig statistik som regelbundet blivit korrekt vetenskapligt analyserad. Tillsätter man ordförande för en stor utredning borde kanske också denna har verklig vetenskaplig kompetens och inte vara varken politiskt fördomsfull eller komprometterad.

 4. Eva skriver:

  Man kan ana att F-kassan inte har avkrävts vettig statistik som regelbundet blivit korrekt vetenskapligt analyserad. Tillsätter man ordförande för en stor utredning borde kanske också denna har verklig vetenskaplig kompetens och inte vara varken politiskt fördomsfull eller komprometterad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *