Tal om burka-förbud resultatet av SD’s intåg i politikens mittfåra – Kommer KD ta upp SDs mantel?

Det märks på den politiska diskussionen att Sverigedemokraterna lurar i vassen med en god chans att komma in i riksdagen. Diskussioner om och kring en religion, islam, har varit och är Sverigedemokraternas sammanhållande ide. Detta tillsammans med en kulturkamp för det svenska, vad nu detta är.

Att användandet av burka liksom niqab växer som ett resultat av extremreligiositet bland mestadels europeiskt infödda muslimer som vänder västvärlden ryggen har helt försvunnit i debatten. Liksom att det rör sig om en ytterst liten minoritet bland Sveriges alla muslimer. 

Det handlar om religiösa symboler, burka och niqab, som ligger helt utanför mittfåran i islam. En islamisk religiös höger vridning hos ett fåtal personer i spåren av 11 september.

Detta hindrar dock inte svenska politiker att komma med uttalanden som det nedanstående. Varför inte göra tanke experimentet att byta niqab mot t ex den judiska kalotten och fundera sedan över kommentaren. 

– Det är ohygieniskt och äckligt, säger riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD).

Jag undrar vad reaktionen hade blivit för några år sedan om en svensk politiker hade kallat en judisk ortodox kvinna som vid giftermålet bar peruk eller sjal för äcklig. För de gör nämligen ortodoxa judiska kvinnor när de gifter sig.

Tanken att kvinnor ska täcka sitt hår har varit och är central i både kristendom och islam. Trots detta har just burka och niqab kommit at bli symbolen för allt som är fel med ‘den kvinnofortryckande religionen islam’.

Frågan är hur långt KD är villiga att fiska i de främlingsfientliga vattnen. I Expressen ledare nedan menar man att KD är ideologilösa. Då missar man en klar poäng med talet om ‘verklighetens människor’ som KD fört fram. 

Men han gav några kängor åt sina kära fiender, vänsterradikalerna. Bråket i höstas betraktas uppenbarligen som KD:s sammetsrevolution, internt. Det var "då Kristdemokraterna tog sig ton. Det var då vi sa ifrån. Det var då vi gav röst. Vi gav röst åt dem som lever i en verklighet där allt inte är ideologi."
Hägglund kritiserade också vänsterns vilja att pracka på människor sina värderingar. Och så utbrast han: "Förbjud förbuden!"
Detta är en märklig och äventyrlig retorik. Om man fnyser åt ideologi, värdegrundad opinionsbildning och lagstiftningsarbete – då kanske man faktiskt bör lämna partipolitiken och starta ett dansband.
Politik utan ideologi, värderingar och lagstiftning är ju ingen politik alls. Det är ett vakuum. Och Kristdemokraterna befinner sig, av partiledarens tal att döma, i ett vakuum.
Det bjöds lite ditt och lite datt, utan kraft och riktning. Hurra för vårdnadsbidraget. Vårdköer är inte bra. Sossar är dumma. Skatter är onda. Ohly är knäpp. Marknadsekonomi är vackert. Ekonomism är fult. Kvotering är vedervärdigt.
Det är svårt att se vilka slagkraftiga idéer KD ska kunna vinna röster på i valet. De lovar pensionärerna skattesänkningar. Men det gör Moderaterna också. För övrigt kommer alla partier att fokusera på det växande äldresegmentet.

I den yttersta amerikanska högern och dess grund bland högerkristna är ‘verklighetens folk’ ett etablerat begrepp.  De är en del av den kulturkamp som den amerikanska kyrkohögern bedrivit sedan 60-talet då ‘allt’ gick fel. Det är en kamp både mot de liberala ‘eliterna’ som förstört kärnsamhället. Och en kamp dom alla de ‘utländska’ krafter som vill förstöra det amerikanska samhället. Inklusive hotet mot den västerländska civilisationen från islam.

De främsta förespråkarna hittills för denna syn i Sverige hade jag sagt har varit rejält värdekonservativa och Sverigedemokraterna.

Det verkar nu som om KD är på väg mot samma inriktning.

SVD

Bloggat:
Sagor från livbåten, Skumrask, Magnihasa, Elkers.se, Svart på vitt, Jonas Morian | Prome…, Emil Isberg och Nemokrati , Allianspolitik, islamofobi och rasism (Veronica Svärd – Intersektionen)Halleluja! KD goes SD (Thomas Tvivlaren – Med tvivlet som insats);

 

100130: KD utan kompass – Ledare – Expressen.se 

Efter Fredrik Reinfeldts utspel kommer nu krav från riksdagen på att förbjuda burka ute i samhället.
Flera kristdemokrater vill att det ska bli olagligt att bära plagget på allmän plats.
– Det är ohygieniskt och äckligt, säger riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD).

I onsdags fick Fredrik Reinfeldt frågan vad han tycker om ett franskt förslag om förbud mot burka och niqab på tunnelbanan.

Vill förbjuda

Han tog inte direkt avstånd, men har i efterhand gjort klart att han inte vill ha en lag som förbjuder burka.
Men han har inte hela alliansen med sig. Nu höjs krav från riksdagen på ett förbud. Riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD) vill förbjuda burka på offentliga plats.
– Ja, det tycker jag. Och inte bara på offentlig plats, utan även på skolor och sånt. De kan ha det hemma, men det kommer de inte ha ändå, säger hon.
Annelie Enochson betonar att hon inte har några problem med en sjal som täcker håret. Men burka och niqab vill hon inte veta av.
– Det är ohygieniskt och äckligt för en kvinna att hålla på och andas där bakom, säger KD-ledamoten.

"Gå maskerad"

Hon får medhåll från flera partikamrater.
– Jag lutar nog också mot ett förbud. Att bära burka är ju att gå maskerad. Och att vara maskerad på tunnelbanan, vi vet ju inte vem som finns under den där burkan, säger riksdagsmannen Ingemar Vänerlöv (KD).
Även KD-ledamoten Lennart Sacrédeus pratar om ett förbud.
– Ja, men jag skulle inte kalla lagen burka- eller niqabförbud. Jag skulle formulera det som ett maskeringsförbud, säger han

KD-ledamöter vill förbjuda burkan – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Politik, rödgröna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *