Vilka ska prioriteras? Långtidsarbetslösa eller ungdomsarbetslösa

I bland blir jag lite trött på diskussionen om vilken katastrof ungdomsarbetslösheten är. Det stora problemet är den starkt ökande gruppen  långtidsarbetslösa speciellt bland gruppen äldre.

Bland annat tycks många missa att det är just ungdomar med färsk utbildning som står först i kön när företagen nyanställer. Något som knappast 55-åringen gör oavsett vilken utbildning och erfarenhet den har.

Med 16000 långtidsarbetslösa i Göteborg borde det vara satsningar på de gruppen som prioriteras. Inte aktivitetshus för 19 åringar.

Det är också så att det är just åtgärder för gruppen långtidsarbetslösa som behöver med än coachning för att skriva CV som alliansen dragit in på till förmån för en fokus på själva arbetssökandet.

I Västra Götalandsregionen finns nu knappt 10 000 unga arbetslösa inom jobbgarantin. På ett år har de blivit nära 6 000 fler.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer arbetslösheten bland de unga att öka under 2010. I Göteborg räknar man med att drygt 1 000 fler unga kommer att sakna jobb inom ett år. För hela regionen gäller en ökning med nära 3 500.

– Efter Västernorrlands län har Västra Götaland den sämsta utvecklingen under 2010, säger Per Olsson.

Men det ser ändå inte helt hopplöst ut, menar han. Det är en relativt stor omsättning på jobben i den här åldersgruppen. Det finns en arbetsmarknad, även om den är liten. Vecka 51, till exempel, fick 131 ungdomar i Göteborg jobb.

– Det är inte så att det ser nattsvart även om arbetslösheten är hög. Det finns två parallella sanningar: Det är en hög ungdomsarbetslöshet. Men, det är samtidigt en oerhört rörlig grupp där det händer mycket hela tiden.

Svårt hitta jobb för unga – Ekonomi – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Vilka ska prioriteras? Långtidsarbetslösa eller ungdomsarbetslösa

 1. Pingback: » Debatt via iPhone på teatern?

 2. Eva skriver:

  Klart att alla arbetslösa behöver stöttas av Arbetsförmedlingen, men jag anser fortfarande att utbildning är en färskvara och att det därför är extra viktigt att se till att alla nyutbildade – oavsett ålder – får arbetslivserfarenhet så snabbt som möjligt och/eller får möjlighet att komplettera sina kunskaper och färdigheter.
  Att vara äldre och långtidsarbetslös är påfrestande inte bara för ekonomi utan också för hälsan speciellt om arbetslösheten resulterar i social inaktivitet och isolering. Arbetsförmedlingen kunde kanske satsa på gruppaktiviteter med och för de drabbade? Sådana gruppaktiviteter har visat sig kunna hjälpa en del långtidssjukskrivna. Det har funnits sjuka som trots visst motstånd från F-kassan, men till slut med ett visst stöd därifrån, själva lyckats starta grupper för snabbare tillfrisknande. Det de behövde hjälp med var tillgång till en lokal.
  Jag tror att en s-ledd regering 2010 kommer att låta F-kassa och Arbetsförmedling samordna sina aktiviteter på ett vettigt sätt. Alliansens geschäft med människor måste upphöra.

 3. Eva skriver:

  Klart att alla arbetslösa behöver stöttas av Arbetsförmedlingen, men jag anser fortfarande att utbildning är en färskvara och att det därför är extra viktigt att se till att alla nyutbildade – oavsett ålder – får arbetslivserfarenhet så snabbt som möjligt och/eller får möjlighet att komplettera sina kunskaper och färdigheter.
  Att vara äldre och långtidsarbetslös är påfrestande inte bara för ekonomi utan också för hälsan speciellt om arbetslösheten resulterar i social inaktivitet och isolering. Arbetsförmedlingen kunde kanske satsa på gruppaktiviteter med och för de drabbade? Sådana gruppaktiviteter har visat sig kunna hjälpa en del långtidssjukskrivna. Det har funnits sjuka som trots visst motstånd från F-kassan, men till slut med ett visst stöd därifrån, själva lyckats starta grupper för snabbare tillfrisknande. Det de behövde hjälp med var tillgång till en lokal.
  Jag tror att en s-ledd regering 2010 kommer att låta F-kassa och Arbetsförmedling samordna sina aktiviteter på ett vettigt sätt. Alliansens geschäft med människor måste upphöra.

 4. Peter Strobl skriver:

  Jag håller med din analys Claes. Själv befinnandes mig i Göteborg kan ju se på nära håll hur problemen ser ut här.
  De långtidsartbetslösa skörder mer av regeringens arbetsmarknadspolitik än andra grupper. Den omdiskuterade coach insatsen var tänkt som en snabb övergripande insats med inriktingen att så snabbt som möjligt få människor i arbete och undvika att tippa över i långtidsarbetlöshet. Kraven på omgående resultat var mycket tydliga i arbetsmarknadsdepartementets direktiv.
  Dock, coach verktyget som fungerar bra på en het arbetsmarknad fungerar lika dåligt på en kall.
  Och den gamla sanningen gäller fortfarande, att ju längre du varit arbetslös ju svårare är det att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.
  Jobb finns, men inte för alla.
  Båda grupper behöver åtgärder och verktyg.
  Men vi ska vara på det klara att långtidsarbetslösheten inte har en ålder, den har en tid. Jag är rädd för att vi ser en grupp människor som förloras för att regeringen tittar på, inte har och inte vågar använda verktyg som går att använda.

  MVH

  Peter

 5. Peter Strobl skriver:

  Jag håller med din analys Claes. Själv befinnandes mig i Göteborg kan ju se på nära håll hur problemen ser ut här.
  De långtidsartbetslösa skörder mer av regeringens arbetsmarknadspolitik än andra grupper. Den omdiskuterade coach insatsen var tänkt som en snabb övergripande insats med inriktingen att så snabbt som möjligt få människor i arbete och undvika att tippa över i långtidsarbetlöshet. Kraven på omgående resultat var mycket tydliga i arbetsmarknadsdepartementets direktiv.
  Dock, coach verktyget som fungerar bra på en het arbetsmarknad fungerar lika dåligt på en kall.
  Och den gamla sanningen gäller fortfarande, att ju längre du varit arbetslös ju svårare är det att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.
  Jobb finns, men inte för alla.
  Båda grupper behöver åtgärder och verktyg.
  Men vi ska vara på det klara att långtidsarbetslösheten inte har en ålder, den har en tid. Jag är rädd för att vi ser en grupp människor som förloras för att regeringen tittar på, inte har och inte vågar använda verktyg som går att använda.

  MVH

  Peter

 6. Anne-Marie skriver:

  Ingen skall behöva gå arbetslös. Ungdomarna kommer att bli våra – vi som snart går i pension – försörjare. De måste komma igång. Ge ungdomarna mindre betalt. De har ingen erfarenhet och ingen utbildning. Jag som snart går i pension fick börja med att gå som lärling. Vad kunde jag kräva? Lönen var symbolisk och inget jag kunde försörja mig på. Nu har vi vinter och halka varför kan inte Göteborgs Stad ta in ungdomar till att skotta snö och sanda? Är inte det jobb?? Det skulle säkert finnas arbeten för ungdomar och långtidsarbetslösa om man inte hade ställt så stora krav på lön och det arbete som skall utföras.

 7. Anne-Marie skriver:

  Ingen skall behöva gå arbetslös. Ungdomarna kommer att bli våra – vi som snart går i pension – försörjare. De måste komma igång. Ge ungdomarna mindre betalt. De har ingen erfarenhet och ingen utbildning. Jag som snart går i pension fick börja med att gå som lärling. Vad kunde jag kräva? Lönen var symbolisk och inget jag kunde försörja mig på. Nu har vi vinter och halka varför kan inte Göteborgs Stad ta in ungdomar till att skotta snö och sanda? Är inte det jobb?? Det skulle säkert finnas arbeten för ungdomar och långtidsarbetslösa om man inte hade ställt så stora krav på lön och det arbete som skall utföras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *