Bra klargörande besked från de rödgröna om hushållsavdragen

Det var bra att de rödgröna partiledarna lämnade ett snabbt besked om att de är enig om att alliansens skatteavdrag för hushållstjänster kommer att tas bort

Då kan skattepengar används till annat än att subventionerna städningen för husägarna i Danderyd och Täby.  För socialdemokraterns del innebär det också at ett kongressbeslut respekteras av alla de rödgröna partiledarna. Vill folk ha städning gjort av andra kan de också betala ett marknadspris för detta.

Uppenbarligen är det svårt att betala för städhjälp om man tjänar en halv miljon eller mer och bort i Stockholmförorter som Danderyd och Lidingö.

Med en sådan svår ekonomisk situation förstår jag att dessa personer behöver ett extra skatteavdrag så att de kan få hjälp med sin hemma situation.  Visst var dessa 440 miljoner i bidrag en bra satsning.

Bloggat:

Det är framför allt de högavlönade som nyttjar avdraget. Hela sju procent av de svenskar som tjänar en halv miljon kronor eller mer per år fick skattereduktionen. Detta kan jämföras med de futtiga sex promille av de som deklarerar för en årsinkomst på 200.000 kronor som beviljades samma skattelättnad.
Med tanke på detta är det näppeligen förvånande att skattreduktioner för hushållsnära tjänster är betydligt vanligare i kommuner med många höginkomsttagare i storstadsområdena. I toppen av listan märks Stockholmsförorterna Danderyd och Lidingö där 4,8 respektive 3,4 procent av invånarna nyttjar avdraget.

stad

Som DI skrev redan i Februari ovan handlade det knappast om ekonomsikt nödlidande som hade behov av subventioner av städtjänster…

 

Debatten om rut, skatterabatten för hushållsnära tjänster, tog fart sedan Miljöpartiet sagt att den bör finnas kvar för jobbens skull. S-debattörer har varit inne på samma linje, medan V-ledaren Lars Ohly uttalat sig kategoriskt emot.

Men nu försäkrar alla tre – Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly – att det ska avskaffas.

– Vinner vi valet kommer det att tas bort. Det finns ingen ovisshet i det. Skatteavdragets konstruktion är orättvis och fel, säger Mona Sahlin.

Även Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP) är kritiska mot rut, även om Wetterstrand vill diskutera tidpunkten för avskaffandet.

Debatten fick ny fart efter en debattartikel av Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, där han föreslog att rabatten behålls, men förändras så att den utökas för barnfamiljerna. Då gav S-ledaren Mona Sahlin mer motstridiga besked.

De rödgröna lovar avskaffa rut | Inrikes | SvD

 

 

Avveckla svenska Guantanamo, Skola, RUT och opinion, ROT- och RUT-frågan handlar om,    Det var det klart!, Sossarna gör människor arbetslösa!, Så kom då beskedet till slut…, Vänstern har tagit kommandot, Mycket S idag.   (S)lut med RUT:an…,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, rödgröna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bra klargörande besked från de rödgröna om hushållsavdragen

  1. Pingback: Välkommet besked om Rut. | Ingiberg Olafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *