Folkpartiet – Städavdrag för höginkomsttagare prioriterat i valet 2010?

Det är framför allt de högavlönade som nyttjar avdraget. Hela sju procent av de svenskar som tjänar en halv miljon kronor eller mer per år fick skattereduktionen. Detta kan jämföras med de futtiga sex promille av de som deklarerar för en årsinkomst på 200.000 kronor som beviljades samma skattelättnad.

Med tanke på
detta är det näppeligen förvånande att skattreduktioner för hushållsnära tjänster är betydligt vanligare i kommuner med många höginkomsttagare i storstadsområdena. I toppen av listan märks Stockholmsförorterna Danderyd och Lidingö där 4,8 respektive 3,4 procent av invånarna nyttjar avdraget.

Det är uppenbarligen
betydligt ovanligare med städhjälp ute i landet. Allra mest sällsynt är detta i värmländska Filipstad och de två lappländska kommunerna Storuman och Åsele. I dessa kommuner är det endast en bråkdel av invånarna som har fått skattereduktionen för hushållsnära tjänster.

di.se

Om jag tolkar vad Helene Odenjung folkpartiet Göteborg skriver nedan är folkpartiet redo att utveckla hushållsavdraget ytterligare. Detta då som DI visar ovan till Stockholmsförorter som Danderyd och Täby som de främst mottagarna av skatterabatter från den gemensamma kassa alla skattebetalare betalat in till.   

Att diskussionen hamnat i ‘pig-avdrag’ debatten och inte om familjer med en halv miljon eller mer i årsinkomst är i behov av skattesubventioner för att efterfråga arbetskraft från deltidsarbetande ‘nya svenskar’ och kvinnor från främst arbetarklassen är bara olyckligt.

Frågan borde vara om dessa arbeten är så viktiga att de behöver subventioneras med 1.3 miljarder i skattepengar för att 4-5000 arbetstillfälle som branschen hävdar kommer försvinna om avdraget tas bort ska behållas?   

Oavsett var det en intressant debatt Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin hade i aktuellt.


 

I fredags tog vi i partiledningen beslutet att vi vill gå vidare och utveckla rotavdraget och genomföra steg två av reformen med skattereduktion för hushållsnära tjänster. Vi vill att familjer med barn under åtta år och äldre pensionärer över 80 år ska få en utökad reduktion. Istället för hälften bör reduktionen utökas till 75%. För den som normalt betalar 400kronor för en timmes städhjälp blir kostnaden 100 kronor. Med vårt förslag blir vardagen något lättare – för den som behöver extra avlastning.
Diskussionen är instressant. Renovering, ombyggnad och tillbyggnad det sk ROT-avdraget det är helt ok med de rödgröna. En sektor som traditionellt domineras av män. Medan avdrag för att utföra tjänster i hemmet inte är det. En sektor som traditionellt domineras av kvinnor. Det är alltså inte subventionen av en sektor i sig som är fel i deras värld, utan vilken sektor. Att lägga ett golv är fint att svabba samma golv är fult. Deras argument mot pig-avdrag (som de ofta väljer att kalla det) går ofta ut på att "var och en ska ta hand om sin egen skit…"
Men RUT-avdraget har blivit en succé. Det används av alla kategorier: barnfamiljer, äldre, ensamstående – både hög- och låginkomsttageare. Ingen tycker heller att det är konstigt att man tar hjälp av proffs!

Helenes blogg: Rödgröna vill skrota RUT. FP vill utveckla det!

 AB1

Bloggat:
Thomas Böhlmark, Rasmus Lenefors, Annie Johansson, | Signerat Kjellberg…, projO’s/gothbarbie’s…, Annika Beijbom, Sebastian Hallén, Krohniskt, Röda Berget, Röda Malmö och Alltid rött alltid r…

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Göteborg, headline, Politik, rödgröna, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *