Moderata arbetsmarknadspolitiken – byggd på skatteavdrag som kanske ger jobb i framtiden om lönerna sänks

unemployed

Det förvånar mig alltid hur lite den allmänna politiska debatten om jobben och arbetsmarknadspolitiken uppmärksammar den ekonomiska debatten kring moderaternas jobbskatteavdrag. Det som brukar kallas deras arbetslinje.

Lars Calmfors i DI nedan för fram två saker som fått lite uppmärksamhet. Den moderata politiken med skatteavdrag på 71 miljarder som ska ge jobb bygger på att lönerna sänks för delar av befolkningen. Lika lite har det uppmärksammats att dessa tänkta 80.000 jobb ska komma på 5-10 års sikt.

Teorin bakom bygger på tanken att om du sänker priset på en vara och ökar utbudet av varan ska detta också öka efterfrågan på varan. Ungefär som om du säljer äpplen på torget.  Om det går dåligt att sälja äpplena halverar du priset och fyller torget med pallar med äpplen Då ska det bli rusning till torget efter äpplen.

Varan i det här fallet är 100-tusentals svenskars arbetskraft.

Jag undrar jag många svenskar som 2006 förstod att den moderata alliansregeringens politik för jobben baserades på en teoretisk ekonomisk modell grundad på lönesänkningar och en framtida jobbtillväxt om 5-10 år?

Eller att denna poltik byggde på en stupstock i socialförsäkringarna? 

Det är en radikal systemskiftes politik som moderaterna döpt till arbetslinjen.

Folk i allmänhet verkar inte heller ha förstås kopplingen mellan den moderata arbetslinjen och de s.k sjukvårdsreformerna .

Eller har alla förstått att anledningen till att sjuka och fysiskt inte 100% arbetsföra ska ut på arbetsmarknaden är att det ytterligare ökar trycket på alla arbetssökande att acceptera sänkta löner och sämre villkor?

Nej, jag tror inte den moderata alliansens arkitekter är så dumma att de inte begriper att många av de som nu utförsäkras aldrig kommer att ha ett normalt arbete igen. Men det har heller aldrig varit huvudsyftet med de moderata reformerna att de sjuka ‘för friska för att inte arbeta’ som sparkas ut från sjukförsäkringarna skulle komma till riktiga arbeten.

Moderaterna behöver en stor arbetslöshet som kostar staten relativt lite om förändringstrycket på det svenska samhället ska upprätthållas.

Eller mer cyniskt uttryckt för att två tredjedelar ska bli rikare måste en tredjedel bli fattigare. Även om det tar 5-10 år.

/ck

Lars Calmfors i DI nedan.

"För att jobben
ska komma fram måste det bli mer lönsamt att anställa. Det kräver att arbetsgivarens lönekostnader går ner. De mekanismerna finns inte med när man räknar på det här sättet", fortsätter han.

Ändå är han
en varm anhängare av jobbskatteavdraget, som i olika former har införts i hälften av OECD-länderna och som han beskriver som politiskt okontroversiellt på de flesta håll utom i Sverige.

Regeringen har inte
heller varit tydlig med hur skatteavdraget fungerar, enligt Calmfors. Regeringen borde vara tydligare med att orsaken till att sysselsättningen ökar när jobbskatterna sänks, är att facket och de anställda minskar sina lönekrav.

"Jobbskatteavdraget förbättrar arbetsmarknadens
förmåga att fungera och ökar lönsamheten för den som arbetar. Fackliga organisationer får en större anledning att inte öka lönerna för mycket eftersom det är mer fördelaktigt att jobba i förhållande till att inte jobba. Gissningsvis tror 95 procent av ekonomerna att det är de relevanta effekterna i ett längre perspektiv", säger han.

LO:s chefsekonom Lena
Westerlund är också kritisk till hur regeringen använder siffrorna.

"När man använder
de här modellerna kommer man fram till vissa tal, men det är ingen effekt utan det är en uppskattning utifrån en modell", säger hon och ansluter sig samtidigt till Calmfors syn att jobbskatteavdraget inte har några effekter så länge som konjunkturen är svag.

De största bristerna
anser hon är att modellerna inte tar hänsyn till att även den framtida pensionen och rätten till ersättning i sjukförsäkring och a-kassa också är drivkrafter till arbete. När skatten på den framtida pensionen blir högre än skatten på arbete minskar det relativa värdet av pensionsavsättningarna, resonerar hon.

"Det har alltid
lönat sig att arbeta i Sverige. Det är inte vårt problem. Utan det är att vi har långtidsarbetslöshet, diskriminering, och dålig matchning mellan efterfrågan och utbud", säger hon.

di.se – Effekterna av jobbskatteavdraget dröjer

Klimatbluffen, Peter Andersson – me…, Högbergs tankar, Utsikt Från Ett Tak, apg29, Röda Malmö, Pophöger, Johanna Graf, www.ilyameyer.com, Edward Riedl (M) – b… och Edward Riedl (M) – b…Regeringen Reinfeldts grova felbedömning av vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna (HBT-sossen)Nya rapporter om sjukförsäkringen ([ s-buzz ]); Regeringens gissningar förlänger sjukskrivningarna (Alltid rött alltid rätt)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *