Sonen dog – Indragen sjukpenning när mamma inte anmälde sig på AF

Rätta mig om jag har fel men är det inte Cristina Husmark Pehrsson och den moderatledda alliansen som skrivit lagarna för hur sjukpenningen ska hanteras i enlighet med den arbetslinje alliansen driver.  

I det här fallet har ju försäkringskassan agerat helt logiskt i enlighet med de lagar där den arbetssökande ‘bidragstagaren’ aktivt ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

AB1, AB2

/ck

Dagen efter det att hennes son avlidit skulle mamman ha skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen. Det gjorde hon inte och sjukpenningen drogs in. Nu ger kammarrätten Försäkringskassan rätt.

Därmed ändras länsrättens tidigare dom, som gick på kvinnans linje.

I domslutet skriver kammarrätten att den har förståelse för att kvinnan inte anmält sig dagen efter det att hennes son avlidit, ”men att det inte finns någon laglig möjlighet att medge sjukpenning för de första 14 dagarna. Detta eftersom det inte finns någon bestämmelse om undantag från reglerna ens i så här ömmande fall”.

Mamman, Sofie Karlsson, är besviken över kammarrättens dom på tisdagen och säger till TV 4 Nyheterna att systemet är ”olustigt”.

– Jag är inte förvånad, men jag känner mig som lille David mot Goliat. Vem hade det skadat att ge oss rätt, så viktigt kan det inte vara att ha tydlighet i lagen, säger Sofie Karlsson.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) kan inte kommentera det enskilda ärendet, men säger att det finns anledning att ändra de nuvarande reglerna.

Sonens död inget skäl till sjukskrivning – Sverige – www.gp.se

 

Bloggat:
Sonens död ingen orsak att utebli, Ingen sjukskrivning när sonen dör?

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *