Beslut om RUT avdrag kongressbeslut – Leva som man lär gäller även S företrädare

Socialdemokratin har uppenbarligen problem med sin kommunikation. Återigen. Det går inte för politiska företrädare att säga sig var emot något för att sedan var för något som privatperson. Speciellt inte om man säger man är emot något av ideologiska eller värderingsmässiga orsaker.

Återigen bjuder socialdemokratin och de rödgröna oppositionen alliansen på spektaklet att de skjuter sig själva i foten medan motståndaren ligger. 

Då är den rätt media hanteringen att säga att ‘personligen är jag för avdrag för höginkomsthushåll till hushålls tjänster men men jag respekterar kongressbeslut och verkar i god demokratisk ordning för att de ska genomföras.

Sedan kan man ta diskussionen om höginkomsttagare som familjen åsbrink med en inkomst på 2.5 miljoner behöver ett avdrag på 50.0000 för att ha råd att konsumera hushållstjänster.

Eller om dessa skattepengar möjligen skulle kunna gå till en utvidgning av en generell hemtjänst för de som behöver det men inte har råd medan de som har råd men inte tid kan få betala sin egen städning…

Annars ger bloggen storstad en bra bakgrunden till de siffror som arbetsgivarorganisationen för hushållsföretagen almega och moderaterna trixat med.

Några som inte verkar hålla med henne är den övriga sosseeliten. Alla ifrån Leif Pagrotsky till Ylva Johansson, Göran Persson och Björn von Sydow och en rad till gör avdrag för hushållstjänster.  Det visar en granskning som Aftonbladet gjort.
Eller de kanske visst håller med Mona Sahlin. Fast samtidigt inte. De kanske resonerar som Socialdemokraternas talesperson i skattefrågor, riksdagsledamoten och göteborgare Lars Johansson som i dagens luncheko förklarade att man “måste skilja på privatpersonen och politikern”.

Anders Kilner, mångårig medarbetare på ledarredaktionen påminner oss med anledning av detta uttalande om vad prästen i skrönan framhöll: Alla andra bör leva som han lär, inte som han själv lever

Ledarbloggen – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Beslut om RUT avdrag kongressbeslut – Leva som man lär gäller även S företrädare

 1. Anders Nilsson skriver:

  En tredjedel av de som nyttjar det här avdraget är pensionärer och hälften av dom tjänar under 200000 om året. Jag tror att vi gör ett stort misstag när vi kallar dessa för höginkomstagare, på samma sätt som när vi kallar alla dessa smarta, initiativrika och arbetsamma människor som jobbar i branschen för "pigor". Samtidigt som vi utan kritik låter det offentliga degradera hemtjänsten till en "springpojksverksamhet" för utkörning av färdiglagad mat i svarta små lådor från Sigtuna. Det håller inte.

  Om moralism ska ersätta etik, och maktambitioner får ersätta politik så är vi illa ute.

  • hillary2 skriver:

   Det här är en fråga om jämlikhet och jämställdhet och jag håller med dig Anders att moralism är det sista vi behöver i debatten. Nu har vi tagit beslut på kongressen att RUTavdraget ska försvinna och jag tror som Sahlin att den privata tjänstebranschen kan komma att växa av egen kraft. Hur människor använder sina pengar är vars och ens ensak och ju fler män och kvinnor, som vid tidig ålder får lära sig att städa – dessto bättre – ur jämställdhetssynpunkt. Städning är ingen kvinnosyssla. Det är en syssla för de lägre kasten i Indien och för de lägre samhällsklasserna i Sverige.
   Bra utförd professionell städning bör rendera god lön. En renhållningsarbetare har idag lika hög lön som en offentliganställd tandläkare (!)

 2. Anonym skriver:

  En tredjedel av de som nyttjar det här avdraget är pensionärer och hälften av dom tjänar under 200000 om året. Jag tror att vi gör ett stort misstag när vi kallar dessa för höginkomstagare, på samma sätt som när vi kallar alla dessa smarta, initiativrika och arbetsamma människor som jobbar i branschen för "pigor". Samtidigt som vi utan kritik låter det offentliga degradera hemtjänsten till en "springpojksverksamhet" för utkörning av färdiglagad mat i svarta små lådor från Sigtuna. Det håller inte.

  Om moralism ska ersätta etik, och maktambitioner får ersätta politik så är vi illa ute.

  • hillary2 skriver:

   Det här är en fråga om jämlikhet och jämställdhet och jag håller med dig Anders att moralism är det sista vi behöver i debatten. Nu har vi tagit beslut på kongressen att RUTavdraget ska försvinna och jag tror som Sahlin att den privata tjänstebranschen kan komma att växa av egen kraft. Hur människor använder sina pengar är vars och ens ensak och ju fler män och kvinnor, som vid tidig ålder får lära sig att städa – dessto bättre – ur jämställdhetssynpunkt. Städning är ingen kvinnosyssla. Det är en syssla för de lägre kasten i Indien och för de lägre samhällsklasserna i Sverige.
   Bra utförd professionell städning bör rendera god lön. En renhållningsarbetare har idag lika hög lön som en offentliganställd tandläkare (!)

 3. Bertil skriver:

  Ja ska man rösta på vänstern nu. en sak vi behöver i alla fall mer vänsterpolitik.
  Finns många högerinfiltratörer i sossepartiet.
  Synd sådant här ska uppstå
  avdrag gör alla som har möjligheten höger som vänster.
  För sjuka som nyttjat sjukförsäkringen kallas dret fusk.
  Det behöver inte dessa politiker oroa sig för de kan göra samma saker som sjuka, fast på ett annat sätt och bli kallade duktiga.-

 4. Bertil skriver:

  Ja ska man rösta på vänstern nu. en sak vi behöver i alla fall mer vänsterpolitik.

  Finns många högerinfiltratörer i sossepartiet.

  Synd sådant här ska uppstå

  avdrag gör alla som har möjligheten höger som vänster.

  För sjuka som nyttjat sjukförsäkringen kallas dret fusk.

  Det behöver inte dessa politiker oroa sig för de kan göra samma saker som sjuka, fast på ett annat sätt och bli kallade duktiga.-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *