Alliansens bidragspolitik för fler i utanförskap

Det är egentligen inget nytt det det SvD skriver om hur allt fler svenskar får ställa sig i kön till socialkontoren för att de slängts ut eller aldrig kommit in i det socialförsäkringssystem som majoriteten tar för givet.

Jag ser dagligen i det arbete jag har med just arbetslösa socialbidragstagare hur det kommet allt fler i alla åldrar från ungdomar till 60 åringar som alla har de gemensamt att de är arbetslösa och står utanför alla försäkrings och trygghetssystem.

Socialkontoren i kommunerna har blivit den nya avstjälpningsplatsen för alliansens misslyckade jobbpolitik. Det handlar om allt fler som hamnar i långtidsarbetslöshet och permanent utanförskap tack varar en jobbpolitik som stänger ute människor från arbete från alliansen.

Det går att se lågkonjunkturen i de här siffrorna. Arbetslösheten är fortsatt hög. Man kan förvänta sig att utbetalningarna av ekonomiskt bistånd blir högre i en lågkonjunktur med hög arbetslöshet, säger Josefine Blomkvist, statistiker på Socialstyrelsen.

Samtidigt har utbetalningarna av introduktionsersättning till flyktingar ökat med fem procent under 2009 till 2,3 miljarder kronor.

95 procent av kommunerna, 275 stycken, har ökat sina utbetalningar av ekonomiskt bistånd. I 105 av dessa kommuner har utbetalningarna ökat med över 30 procent. I endast tolv kommuner har utbetalningarna minskat.

I Osby ökade kostnaderna för socialbidrag med 86 procent, vilket var mer än dubbelt så mycket som kommunen hade budgeterat förra året, enligt Gunilla Kaij Bevheden, verksamhetschef på Socialförvaltningen där. De började märka en ökning i början av förra året.

– Vi härledde det till att vi hade personer i Osby som stod precis på gränsen till att få in en fot på arbetsmarknaden. När då arbetslösheten ökade var det en hel del människor som inte var med i någon a-kassa eller ersättningssystem som kom till oss.

Ökad arbetslöshet och lågkonjunktur, i kombination med att människor med psykiska och fysiska problem har svårt att komma in på arbetsmarknaden, ser hon alltså som huvudorsakerna till ökningen i Osby

 

Badlands Hyena, John Johansson(s) bl…, Ann-Sofie Wågström´s…, Nattis 2.0, Eva Hillén Ahlström, In Your Face, Thoralf Alfsson, Roger Jönsson, Martin Mobergs blogg, Emil Broberg och Mitt i steget, Johan…

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Alliansens bidragspolitik för fler i utanförskap

 1. Ja, och min kommun, Bräcke i Jämtland, tillhör de 105 kommuner som ökat med mer är 30 procent.
  Socialbidragen ökade med 53 procent hos oss.
  Nästan 25 procent utbetalades till unga under 25 år.
  Sorgligt!

 2. Eva Hillén Ah skriver:

  Ja, och min kommun, Bräcke i Jämtland, tillhör de 105 kommuner som ökat med mer är 30 procent.
  Socialbidragen ökade med 53 procent hos oss.
  Nästan 25 procent utbetalades till unga under 25 år.
  Sorgligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *