Demonstrationer på kvinnodagen men var finns den praktiska handlingen?


Det borde inte vara något nytt med fattig ensamma mammor
. Som rapport beskriver ovan har antalet mammor i relativ fattigdom tredubblats sedan 2003. Eller med andra ord det är en utveckling som pågått en lång tid. En del av det moderaterna en gång beskrev som utanförskapet består av just ensamma kvinnor.  En del av dessa kvinnor har deltids arbete medan andra är helt försörjda av a-kassa eller socialbidrag. Gemensamt är att de är ensamma försörjare av en familj.

Symptomatiskt för hur den svenska välfärden ser ut är att det återigen är svenska kyrkan som även här får träda in medan den välbeställda medelklassen i Sverige är upptagen av att debattera städavdrag och hur kvinnor bäst ska få tillträda till högre maktpositioner. Vilket i säg inte är något fel men alla borde få följa med på den resan. I ett rättvist sverige för alla svenskar. Oavsett om de är kvinnor, män, fattiga eller rik, nya eller gamla svenskar.

Var fjärde ensam mamma är fattig – rapport | svt.se
Svenska kyrkan bekräftar bilden av att de ensamstående mammorna är en allt mer utsatt grupp. Varje dag får kyrkan besök av mammor som behöver hjälp med pengar och mat.

En av besökarna är Madeleine Lindström som på nytt kommer till Svenska kyrkan i Helsingborg. Som ensamstående mamma till ett sjuårigt barn har hon svårt att få ekonomin att gå ihop. Från kyrkan har hon ibland fått hjälp med pengar och någon gång matpaket.

-Det är tufft. Det blir ju inget över. Du vill ju vara en bra mamma och skämma bort ditt barn, göra saker och åka på semester, säger Madeleine Lindström.

Och från kyrkans sida säger man att det är många ensamma mammor som börjat söka hjälp här.

Mindre än 60 procent av medianlönen
Enligt undersökningen lever var fjärde ensam mamma i så kallad relativ fattigdom, vilket innebär att man lever på mindre än 60 procent av medianinkomsten. Sedan år 2003 har antalet mammor i relativ fattigdom nästan tredubblats.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *