Hetsar SvDs Gudmundson mot svenska muslimer som anti-semiter?

Jag har hittills undvikit Svenska Dagbladets ledarskribent Gudmundson och delar av Malmö pressens kampanj mot kommunalrådet Ilmar Reepalu men jag tycker det är minst underliga formuleringar Per Gudmundson kommer med nedan.

”Menar verkligen Hägglund att judehat är så vanligt bland muslimer?”, frågar sig bloggen Alliansfritt Sverige upprört. Vad som avses med ”så vanligt” är oklart. Den enda poäng jag kan utläsa av Hägglunds uttalande är att det är vanligare. Och det är det ju. Det finns en konfliktlinje som är rätt välbelagd och – tyvärr – en väldigt djupt rotad tradition av misstänksamhet som rentav uppmuntras i många muslimska länder. Föreställningen att detta skulle försvinna i samma ögonblick som man invandrar till Sverige är rätt naiv.


Påstår verkligen Per Gudmundson verkligen att anti-semitism och jude hat är djupt rotad bland sveriges muslimer som en del av de värderingar och den historia de tagit med sig från sina hemländer?  Det verkar så. Är det detta malmö kampanjen handlar om. Att Sveriges muslimer med Malmö som främsta exempel är hotade av sveriges muslimska befolkning med benäget bistånd från hela den svenska vänster som uttrycker kritik mot israel och förståelse för palestiniernas situation?

Om något agerar då Per Gudmundson väskbärare och nyttig idiot för Sverigedemokraterna medvetet eller ej. Det sorgliga är att han gör det via en av Sveriges största mediamegafoner. Hela ledarinlägget nedan dryper av fördomar mot muslimer som är ganska obehagligt. Anti-semitism kopplas också slentrianmässigt till alla partier till vänster som uttryckt kritik till det Israel som Gudmundson själv hyllade för deras krigsinsats i t ex Libanon .

Per Gudmundson har ju även gång på gång hävdat att det finns ingen koppling mellan anti-semitism och den pågående konflikten mellan Israeler och Palestinier i mellan-östern så vad är det för konfliktlinje han talar om nedan? Om inte annat framgår det klart att Ilmar Reepalu’s största ’synd’ är just hans ’Israel hat’ även om bråket i Malmö ’förstås’ inte handlat om Reepalu’s Israel kritik. 

Blogg: SvD:s ledarredaktion | SvD

Till de här två förklaringarna kommer så en tredje, som även den har dryftats, men som kanske inte har varit tv-sänd ännu. Nämligen den att han medvetet söker behaga väljargrupper som tilltalas av en skvätt antisemitism. Detta antydde alltså Hägglund, varpå Mona Sahlin blev mycket upprörd, liksom den vänstra delen av den politiska bloggosfären förefaller vara. 
”Menar verkligen Hägglund att judehat är så vanligt bland muslimer?”, frågar sig bloggen Alliansfritt Sverige upprört. Vad som avses med ”så vanligt” är oklart. Den enda poäng jag kan utläsa av Hägglunds uttalande är att det är vanligare. Och det är det ju. Det finns en konfliktlinje som är rätt välbelagd och – tyvärr – en väldigt djupt rotad tradition av misstänksamhet som rentav uppmuntras i många muslimska länder. Föreställningen att detta skulle försvinna i samma ögonblick som man invandrar till Sverige är rätt naiv. 
Den sortens uppmuntran i form av både uppfostran och statlig propaganda gör naturligtvis avtryck. Konstigt vore väl annat. Att se den problembilden borde i sig inte vara något att be om ursäkt för. Att nyttja den för egna syften är däremot inte så snyggt. Om det nu är det Reepalu gör, jag är ärligt talat inte alls så säker på att han är så slug. Jag tror snarare att han lider av maktfullkomlighetens blindhet i kombination med lite allmänt och slentrianmässigt Israelhat. 

Alliansfritt nu erkänd av SvD som opinionsbildare, Skäll på judiska centralrådet, Sahlin, Malmö blir Judenrein med Sahliansen,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Israel Palestina, Media, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hetsar SvDs Gudmundson mot svenska muslimer som anti-semiter?

 1. Pingback: ”nyttig idiot för Sverigedemokraterna” : Fredrik Jönsson

 2. Calle Fridén skriver:

  Gudmundson är verkligen hemsk
  My recent post RUT gav kanske 2200 jobb…

 3. Calle Fridén skriver:

  Gudmundson är verkligen hemsk
  My recent post RUT gav kanske 2200 jobb…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *