Bloggnätverk med NetRoots i spetsen grunden för en rödgrön valseger

Det är intressant hur Jonas Sjöstedt från vänsterpartiet skriver om behovet av en plattform för de som vill rösta rödgrönt men samtidigt inte vill engagera sig i ett visst parti.

Det finns faktiskt en sådan plattform i nätverk som Netroots eller bloggvänstern med flera. Det finns massor med engagerad människor sammanlänkade på internet via bloggnätverk eller webbplatser som Facebook. Möjligheten finns till ett helt nytt sätt att engagera människor politiskt som de etablerade partierna hittills varit mycket dåliga på att använda.

Det handlar med andra ord om social medier som grunden till en stark rörelse mot ett annat Sverige.  En politisk folkrörelse i det 20 århundradet om man så vill där motsvarigheten till flygbladsutdelaren och pamflettskrivaren är dagens bloggare.

Fredrik berättade att han allt oftare stöter på personer som inte ser sig själva som vänsterpartister, sossar eller gröna. De ser sig istället som rödgröna. De gillar det rödgröna samarbetet och den politik som formuleras där. De vill absolut att vi byter regering vid valet i höst. Många av dem skulle vilja vara aktiva i valrörelsen. Men om man inte är beredd att köpa hela paketet från ett parti så är det svårt att veta var man ska vara aktiv. När Fredrik sa det så klarnade det även för mig, jag känner massor med personer som skulle vilja arbeta för en rödgrön valseger, men som inte vill ta steget in i något parti.

När jag bodde i USA följde jag Obamas valrörelse på nära håll. En sak slog mig som mycket annorlunda jämfört med Sverige. Hundratusentals amerikaner arbetade för Obamas kampanj frivilligt utan att vara organiserade demokrater. De använde besparingar och semestrar för att knacka dörr och dela ut information. Bland dem fanns en del av mina grannar och vänner. De ville verkligen bli av med Bush, de tyckte att Obama stod för något bättre. Här finns likheter med alla de rödgröna som vill bli av med den borgerliga regeringen.

Hur tar vi vara på kraften hos de här tusentals rödgröna? Hur ska de organiseras? Hur ska de kunna få inflytande över det rödgröna projektet? Här har s-v-mp en viktig uppgift framför sig. Rimligen så borde de tre partierna gemensamt bjuda in partilösa, via webben och till lokala möten, till att arbeta för en rödgrön valseger. De borde erbjudas både politiska möten och utbildning, men främst av allt konkreta arbetsuppgifter för att bidra till en rödgrön valseger. Det borde räcka med att anmäla sig på webben, sedan skulle inbjudan till lokal aktivitet komma med ett brev på posten strax efter.

Vad gör vi med de rödgröna? at Jonas Sjöstedt

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Bloggnätverk med NetRoots i spetsen grunden för en rödgrön valseger

  1. Pingback: Vad gör vi med de rödgröna, del 2 at Jonas Sjöstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *