Skatteverket – Hög andel skattefusk inom hushållstjänst branchen

Rätta mig om jag har fel men var inte argumentet för hushållsavdrag just att det skulle minska skattefusk och skapa en vitare branch. Detta trots att ingen egentlig granskning av branchen gjorts.

 Skatteverkets lilla undersökning nedan är knappast uppmuntrande för det argumentet.

I stort sett 60 procent av de företag som sysslar med privat hemtjänst, till exempel städhjälp, fastnade i Skatteverkets granskning av 100 företag i branschen

Det var vanligare med till exempel felaktiga avdrag och liknande som kanske kan förklaras med misstag och okunskap än mer medvetet fusk, som att företaget försökte gömma undan intäkter från beskattning, enligt Skatteverkets analyschef Jan-Erik Bäckman.

En så hög andel som nästan 60 procent av företagen fick alltså anmärkning. Men det går inte att dra slutsatsen att antalet företag som fuskar är lika stor i hela branschen.

– Det är ett urval. Vi har ju granskat ett antal företag där man har bedömt att det finns risk för fel och då har vi också hittat en del fel och det är inget konstigt med det. Vi kan egentligen inte säga så mycket om hur det ser ut i hela branschen, säger Jan-Erik Bäckman.

Granskningen resulterade i tolv polisanmälningar för ekonomisk brottslighet och åtta miljoner kronor mer ska företagen nu betala i skatt och tilläggsavgifter.

Och Skattverket ska fortsätta att granska branschen, säger analyschefen Jan-Erik Bäckman.

– Eftersom den branschen nu expanderar så kommer vi att fortsätta att granska och titta mer på detta. Det är något vi givetvis följer upp med kontroller.

https://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3505425&

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Skattepolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *