Center Riksdagskandidat – Unga och lågkvalificerade förtjänar låglönearbeten

Jag vet inte i vilken utsträckning centerpartiets pressekreterare i riksdagen talar officiellt för centerpartiet. Han är dock kandidat till riksdagen. Det kan då vara av intresse när han pratar sig varm på newsmill för en ny svensk låglönemarknad för där ungdomar och andra ‘lågproduktiva’ svenskar ska arbeta.

Att det inte bara handlar om 18åringar som bor hemma utan 25-30 åriga familjeförsörjare som ska leva på existensminimum sägs förstås inte. Eller hur denna svenska låglönemarknad ska fungera när lönenivåerna ska pressas ner för delar av den svenska arbetsmarknaden.

Hade jag inte vetat bättre kunde jag tro att Jonas Pettersson kandiderade för Svenskt Näringsliv. 

Enkla och lågbetalda jobb, med lön på 8 000 till 9 000 efter skatt, är vanliga i många länder. Med en svensk låglönemarknad skulle de hundratusentals som lever på socialbidrag och förtidspension få en möjlighet att höja sin levnadsstandard. Undersökningar från både USA och Sverige visar att ytterst få fastnar i låga inkomster. Tvärt om rör sig de flesta i de lägre inkomstskikten snabbt upp till de högre.

Högre ingångslöner har i åratal stått högst upp på fackföreningarnas kravlistor. För det tvingas nu de mest utsatta att betala ett högt pris. Forskning och internationell erfarenhet talar sitt tydliga språk. Lägre ingångslöner och flexiblare arbetsrätt sänker trösklarna in på arbetsmarknaden för oerfarna och unga. Det ser vi också i exempelvis Nederländerna och Kanada där det är betydligt lättare för invandrare och ungdomar att få jobb än i Sverige.
Utfrysningen av stora samhällsgrupper måste få ett slut. Idag finns ett vakuum mellan de låga bidragen och de höga lönerna. Genom att tillåta jobb med lönenivåer däremellan skapas förutsättningar för hundratusentals människor att själva ta sig från beroende till egen försörjning.

Väljarna har redan förstått detta. Bland de unga är nio av tio beredda att ta en lägre lön på sitt första jobb. Enligt en undersökning som Riksdag och departement presenterade förra året finns dessutom ett massivt stöd för lägre ingångslöner i nästan alla grupper i samhället.
Fackföreningarna måste inse att lågbetalda och okvalificerade jobb inte är av ondo. Tvärtom utgör de ofta biljetten in i värmen. Om det är omöjligt för arbetsmarknadens parter att frysa ingångslönerna måste vi se över vilka politiska möjligheter som står till buds för att lösa problemen

Unga förtjänar låglönejobb – Artikel av Jonas Pettersson c – Newsmill

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *