På väljaropinionsfronten inget nytt – När kommer socialdemokratins vision för Sverige?

Återigen en opinionsundersökning som visar på att i stort har inget hänt i väljaropinionen. Det är ett jämt läge mellan blocken med några procents övervikt för de rödgröna tack vare att MP drar i storstäderna. Alliansen i sin tur har i stort kommit att bestå av moderater och folkpartister medan KD och Centern  ligger precis på gränsen eller under 4% spärren. Med SD som ligger och puffar mot 4%.

Problemet som jag ser det för socialdemokratin är att de hittills presenterat ett antal konkreta  förslag men ingen sammanhängande vision där dessa förslag knyts samman i ett klart alternativ för Sverige. Lika lite har de rödgröna kommunicerat en klar gemensam vision om ett alternativt till alliansens Sverige.

En stor svaghet i den socialdemokratiska retoriken är just budskapet om möjligheternas Sverige samtidigt som både kärnväljare och sympatisörer i storstäder och på landsbygden ser dessa möjligheterna minska och begränsas. Sverige är idag ett samhälle där stora grupper står utanför medan en ekonomiskt trängd medelklass har hållit sin konsumtion uppe tack vare skattesänkningar från alliansen för miljarder. Klyftorna och orättvisorna håller på att slita sönder Sverige och det enda socialdemokratin kan presentera för att tala till Stockholm storstäderna är städhjälp till medelklassen?

Socialdemokratin måste ge starkare ideologiskt alternativ byggde på värderingar. Knyt ord som rättvisa, solidaritet och jämlikhet till konkreta förslag som talar till människors verklighet i stortstäderna. Tala om fattigdom, bostadsbrist, bristande hälsa, arbetslöshet och gör det på plats till och med de människor vars vardag man vill förändra.

Det går inte bara att hålla presskonferenser eller debatter där ytterligare ett arbetsgruppsförslag presenteras för att sedan försvinna ut i media skugga några veckor. Det är dags att börja rycket nu och öka trycket på främst moderaterna. Jag hoppas inledningen på en sådan kampanj blir vårpropositionen där alliansregeringens förhoppningsvis sista budget läggs.

Ta en rejäl fight med moderaterna med utgångspunkten från konsekvenserna av moderaternas politik och det moderata misslyckandet med vad man sade man vill göra 2006. Och håll trycker uppe. Det kräver förstås en laserfokus på just kommunikation och granskning av  den förda politiken. Och företrädare som 24/7 fokuserar på just detta.

Socialdemokratin och de rödgröna måste också tala om och kring orsakerna kring SDs framväxt. Något man hittills misslyckats med. Kan man inte adressera främlingsfientlighet, islamofobi, hets mot folkgrupper och inte minst många svenskars och invandrares okunnighet och rädsla för andra kulturer kommer SD slå sig in i riksdagen. Något som förstås är direkt kopplat till situationen i stortstädernas slumområden förorter.

Valet 2010 kan vinnas men de rödgröna gör det inte genom att upprepa Bill Clintons taktik från 2006 och tala om livskvalitet frågor för främst medelklassen. Vilket ju RUT debatten i stort var ett exempel på.

Bygg alternativet och retoriken på ett Sverige där det finns plats för alla oavsett bakgrund.

Mer i media:

GPSvD, Expressen,

Bloggat:
De blå och fulspelet

 

Några stora rörelser i väljaropinionen kan inte skönjas i SvD/Sifos marsmätning. Inga statistiskt säkra förändringar har inträffat sedan i februari, men 189 dagar före valet skiljer det nu 5 procentenheter, eller knappt 300 000 väljare, mellan blocken.

På två månader har Moderaterna ökat med 5 procentenheter från 25,8 till 30,8 procent. Det skulle tala för att gapet borde minska rejält mellan blocken, men så har det inte blivit eftersom de tre andra regeringspartierna inte orkar hålla uppe sina siffror.

På den rödgröna sidan är det tvärtom. Där är sänket det stora partiet medan det ser ljusare ut för de två mindre. Sakta men säkert har Miljöpartiet ökat. På ett år har partiet lyft med 4 procentenheter till 10,6 procent. Det är dubbelt så mycket som i valet 2006. Särskilt bra går det bland kvinnor under 50 år där de gröna får 18,4 procent. Även i storstäderna gör MP bra ifrån sig med 14,4 procent.

M och MP är röstlokomotiv | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, headline, Politik, rödgröna, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på På väljaropinionsfronten inget nytt – När kommer socialdemokratins vision för Sverige?

 1. Pingback: Några ord om Bonniersfären innan jag åker till Rumänien | Thomas Hartman | In The Pendent

 2. Pingback: Är sossebloggarna nöjda med 34 procent? | Ingiberg Olafsson

 3. Pingback: Full fart framåt! « Kent Persson (m) blogg

 4. Pingback: Därför vinner alliansen valet « Frihet är inte gratis.

 5. Pingback: En väljarundersökning som gärna får vara lika med valresultatet | Kulturbloggen

 6. John skriver:

  När alliansen presenterar sitt gemensamma förslag för politik kring studenternas ekonomi om några veckor så kommer det hetta till. Då gäller det att de rödgröna har en enad front emot detta. Då kommer man både få många förstagångsväljare, samt att s kommer återfå en del storstadsväljare. Tyvärr finns inte hemsidan från förra året kvar, sabbaintestudiemedlet.nu, men två av huvudförslagen i utredningen som leder fram till kommande prop. är ju i alla fall att det ska bli betydligt svårare att få bostadsbidrag utöver studiemedlet = katastrof för folk som pluggar i Göteborg och Stockholm där det inte är så lätt att få en bostad, så studenter får ta det man hittar, vilket ibland bara är dyra (men ändå trånga lägenheter) samt för studenter med barn som inte bara kan klämma in ett par inneboende hursomhelst om pengarna inte räcker till hyran. Samt då det andra dåliga förslaget om en spärr i studiemedlet efter fyra år där man måste ha en treårig examen klar (eller stor del av en längre utbildning) vilket gör att den som märker att man valt fel utbildning efter ett år (ungefär då många går ut på praktik) så går det inte att byta utbildning, alternativt utbildningen var alldeles för svår så att man inte KAN komma vidare (detta hände min syster som körde fast i de stenhårda mattetentorna på elektroprogrammet, hon kom inte vidare trots många omtentor – istället hoppade hon på en utbildning till receptarie och är idag en lycklig skattebetalande apoteksanställd – hade fyrårs-spärren funnits hade hon förmodligen istället försvunnit ut i en lång och för samhället icke gynnsam långtidsarbetslöshet) Oj sorry nu var den här kommentaren låång, men i alla fall,
  v och mp var emot detta i utredningsgruppen, men av någon anledning stöddes det av Caroline Helmersson Olsson från s…

 7. John skriver:

  När alliansen presenterar sitt gemensamma förslag för politik kring studenternas ekonomi om några veckor så kommer det hetta till. Då gäller det att de rödgröna har en enad front emot detta. Då kommer man både få många förstagångsväljare, samt att s kommer återfå en del storstadsväljare. Tyvärr finns inte hemsidan från förra året kvar, sabbaintestudiemedlet.nu, men två av huvudförslagen i utredningen som leder fram till kommande prop. är ju i alla fall att det ska bli betydligt svårare att få bostadsbidrag utöver studiemedlet = katastrof för folk som pluggar i Göteborg och Stockholm där det inte är så lätt att få en bostad, så studenter får ta det man hittar, vilket ibland bara är dyra (men ändå trånga lägenheter) samt för studenter med barn som inte bara kan klämma in ett par inneboende hursomhelst om pengarna inte räcker till hyran. Samt då det andra dåliga förslaget om en spärr i studiemedlet efter fyra år där man måste ha en treårig examen klar (eller stor del av en längre utbildning) vilket gör att den som märker att man valt fel utbildning efter ett år (ungefär då många går ut på praktik) så går det inte att byta utbildning, alternativt utbildningen var alldeles för svår så att man inte KAN komma vidare (detta hände min syster som körde fast i de stenhårda mattetentorna på elektroprogrammet, hon kom inte vidare trots många omtentor – istället hoppade hon på en utbildning till receptarie och är idag en lycklig skattebetalande apoteksanställd – hade fyrårs-spärren funnits hade hon förmodligen istället försvunnit ut i en lång och för samhället icke gynnsam långtidsarbetslöshet) Oj sorry nu var den här kommentaren låång, men i alla fall,
  v och mp var emot detta i utredningsgruppen, men av någon anledning stöddes det av Caroline Helmersson Olsson från s…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *