Lögnerna om hushållsavdrag från Almega, media och politiker

Egentligen så skulle jag inte säga något för att inte ytterligare förlänga idiot diskussionen om RUT men rapport inslaget ovan får mig återigen att bli förbannad.

Journalister brast grovt i sin roll här tycker jag att faktiskt granska de uppgifter som en part i målet Almega spred för att sedan få dessa sprida vidare av politiker som ville driva  igenom en viss linje.

Att av de 81000 hushålls som gjorde avdrag för hushålls tjänster endast 107 var ensamstående låginkomsthushåll medan politiker helt medvetet spred en annan bild får väl räknas till den grövsta felaktigheterna. Liksom att det bland medelinkomsttagarna bara handlade om en procent som köpte hushållstjänster. Majoriteten av avdragen görs av höginkomsthushåll precis som kritikerna hävdade.

Bloggat:
Med rätt att tyckaTre promille är lyckat från Centerns sida, Nu rättar Agenda sig själv angående felaktiga uppgifter , Nya siffror om RUT-avdragetAB, AB2, SVD

En annan bild
Tidigare i år presenterade arbetsgivarorganisationen Almega en rapport, som visade att lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare hade beviljats skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Undersökningen, som fick stort genomslag i media, baserades på den enskilde personens inkomst.

Men när Statistiska centralbyrån, SCB, tittade närmre på de hushåll som beviljats avdrag för hushållsnära tjänster blev bilden en helt annan. Den mer detaljerade kartläggningen undersökte bland annat den sammanlagda inkomsten i de familjer som beviljats avdrag.

Få låginkomsttagare har gjort RUT-avdrag – rapport | svt.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Lögnerna om hushållsavdrag från Almega, media och politiker

  1. Pingback: Om rut, klassklyftor och folkmord « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *