Tvärnit för jämställdhet med alliansen i regeringskansliet

Det verkar vara ett tema i allianspolitiken att inte leva som man lär medan man gärna predikar för andra.  Förstås kombinerat med sedvanlig inkompetens.

Eller har Maud Olofsson aldrig hört talas om att leda genom exempel? 

Om man skriver brev och ställer krav på näringslivet om mer jämställdhet bord man åtminstone kunna presentera ett regeringskansli med en ungefärlig 50-50 fördelning mellan män och kvinnor istället för en tutveckling som går bakåt.

”När kvinnor och män delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. Jämställdhet bidrar också till ekonomisk tillväxt genom att människors kompetens och skaparkraft främjas.”

Stycket är hämtat ur regeringens jämställdhetspolitik som presenteras på deras webbplats. Med den grundinställningen har också Maud Olofsson själv kritiserat börsbolagen där utvecklingen att få in fler kvinnor i styrelserna rör sig i myrsteg. Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser var 19,4 procent under 2009.

Det ska jämföras med 18,5 procent året dess för innan.

– Jag hoppas verkligen att bolagen förstår att de måste vara bättre än i fjol. Jag tycker att de ska visa kunderna, aktieägarna och visa oss allihop att de har förstått debatten, säger Maud Olofsson. Samtidigt påpekar hon att ledningspositionerna, cheferna inom bolagen, är ännu viktigare än styrelserna.

Men en genomgång som SvD Näringsliv gjort visar att börs- bolagen inte är ensamma om en ojämn kvinnorepresentation på chefsnivå. Cheferna på regeringskansliet utgörs i dag av 60,2 procent av män. Och om utvecklingen rör sig i myrsteg framåt hos börsbolagen, står det nu still på regeringskansliet visar nya siffror som SvD Näringsliv tagit del av.

Men mellan åren 2008 och 2009 – när debatten om jämställdhet på chefs- och styrelsenivå gått som varmast och politikerna har skällt på börsbolagen – tvärnitade utvecklingen på hemmaplan.

Regeringskansliet regeras av män | Näringslivsnyheter | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *