Hälften av SD:s riksdagskandidater ex moderater

Jag har länge menat att SD är ett borgerligt värde konservativt parti. De är från de borgerliga partiernas högerflank SD hämtat sin ideologi och  politiska program. Den handlar om nationalism i ett land, ett folk format. Det är högervärderingar som hade passat i det gamla högerpartiet innan det döptes om till moderaterna.

Just främlingsfientlighet och misstänksamhet mot multikulturella värderingar främst riktad mot muslimer och  icke europer bland vanliga svenskar är motorn i SD:s framgångar.

Många gör också misstaget att koppla SD till de höger extremister och nazister som slås på gatorna. Något de inte är. Tvärtom handlar det om proffspolitiker i en organisation där extremisterna rensats ut eller tvingats bli mer rumsrena.

Oavsett är det ju klart att en röst på SD är en röst för en fortsatt regering med Fredrik Reinfeldt.

Flera kandidater anser att partiet genom att slå vakt om välfärdssamhället ligger nära den gammaldags socialdemokratin, medan de i värdefrågor står närmre den konservativa högern. Kandidaternas bedömning är att socialdemokratiska sympatisörer kommer att bli lättast att attrahera. Men få av personerna på riksdagslistan har en bakgrund inom S.

I stället visar SvD:s kartläggning att bland de 25 främsta på riksdagslistan har många ett förflutet inom Moderaterna. Sex personer har varit aktiva inom partiet. Ytterligare tre har varit medlemmar i partiet och en handfull är före detta M-väljare. Det gör att hälften, 13 av 25, av de ledande SD-politikerna rekryterats ur moderata led.

Den mest kända är Sten Andersson, som satt nästan 20 år i riksdagen för M. Vice ordförande Jonas Åkerlund var länge Moderaternas förstanamn i Ockelbo. Stellan Bojerud hade suttit 29 år i kommunfullmäktige i Sundbyberg när han förra året gick över till SD.

Jag tillhörde gammelmoderaterna i Gösta Bohman-stuket. Det nya Moderaterna blev för nytt för mig, förklarar Stellan Bojerud.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har ett förflutet i Moderat skolungdom.

Samtidigt har 19 av de 25 toppnamnen på listan tidigare röstat borgerligt. Ingen av dem vill uppge vilket block de helst samarbetar med efter valet, men några säger att de har svårt att se hur de skulle kunna samarbeta med Vänsterpartiet, medan ytterligare några uttrycker sitt ogillande över Mona Sahlin.

SD:s partitopp hämtas från M | Inrikes | SvD

Bloggat:

Yttrandefriheten, viktig ibland, När Vänstern ville samarbeta med Ny , Lokalt och Vitsigt värre…, SD består av sekunda moderater – har de , SD – ett moderatgäng i ny tappning, Tak över huvudet för hemlösa politiker, Moderaterna vs sd, SDs kandidater är borgerliga män, Om Alliansens strateger och en påminelse,

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Hälften av SD:s riksdagskandidater ex moderater

 1. Pingback: Underskatta inte SD som vi gjorde i Landskrona. « Back Nilsson

 2. Back Nilsson skriver:

  Håller med dig. Jag tillbringade några intensiva månader med att analysera deras principprogram och drogs in i hela deras mediaapparat. När man snurrar runt på deras olika trådar och i deras bloggossfär slås man av antalet referenser till Samuel Huntington, jag skulle vilja påstå att han är deras nya moderna chefsideolog eller åtminstone en hyfsat anständig gubbe att gömma sig bakom.
  bra inlägg, personligen tror jag att det är viktigt att vi nyanserar bilden av SD så att vi förstår och förhoppningsvis förekommer deras åsikter.

 3. Back Nilsson skriver:

  Håller med dig. Jag tillbringade några intensiva månader med att analysera deras principprogram och drogs in i hela deras mediaapparat. När man snurrar runt på deras olika trådar och i deras bloggossfär slås man av antalet referenser till Samuel Huntington, jag skulle vilja påstå att han är deras nya moderna chefsideolog eller åtminstone en hyfsat anständig gubbe att gömma sig bakom.
  bra inlägg, personligen tror jag att det är viktigt att vi nyanserar bilden av SD så att vi förstår och förhoppningsvis förekommer deras åsikter.

 4. Back Nilsson skriver:

  Håller med dig. Jag tillbringade några intensiva månader med att analysera deras principprogram och drogs in i hela deras mediaapparat. När man snurrar runt på deras olika trådar och i deras bloggossfär slås man av antalet referenser till Samuel Huntington, jag skulle vilja påstå att han är deras nya moderna chefsideolog eller åtminstone en hyfsat anständig gubbe att gömma sig bakom.
  bra inlägg, personligen tror jag att det är viktigt att vi nyanserar bilden av SD så att vi förstår och förhoppningsvis förekommer deras åsikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *