460000 arbetslösa delar på 6000 utbildningsplatser

Rätt utbildning och erfarenheter är grunden till att få arbete i dagens Sverige. Behovet av kompetenshöjande utbildningar för de arbetslösa är jättestort. Detta struntar alliansen i. Det är tvärtom en medveten politik att skära ner på dessa åtgärder så mycket man kunnat.

Det är istället med sänkta löner som arbetslösheten ska bekämpas tillsammans med stenhårda krav på de arbetslösa.

Alliansen hånat och varit emot utbildnings åtgärder sedan före valet 2006. Då kallades det AMS-trams och menades det låste in arbetslösa i åtgärder istället för att de kunde komma ut i riktiga jobb. 

Som DI skriver nedan har alliansen valt billiga åtgärder tillsammans med en storsatsning på en del privatisering av arbetsförmedlingen. Och förstås satsningen på att ska en statlig subventionerad låglönemarknad. Där tanken är att de ‘mindre kvalificerade’ ska städa och klippa gräsmattor.

Alliansregeringens arbetslinje, låglönejobb tillsammans med nedmonterade socialförsäkringar kommer att slita sönder Sverige om den får fortsätta.

 

 

Andra bloggar att läsa:
i-norrtalje-ska-alla-kanna-sig-valkomna, – https://hbt-sossen.blogspot.com/2010…https://peterlandersson.blogspot.com/2010…,https://rodaberget.wordpress.com/2010…

https://kulturbloggen.com/…https://www.alliansfrittsverige.nu/2010…https://hogbergstankar.blogspot.com/2010…,

 

Under början av 2000-talet minskade utbildningsplatserna till mellan 10.000 och 20.000 för att sedan drastiskt skäras ned efter regeringsskiftet 2006. I stället har regeringen valt andra billigare åtgärder.

"Det är väldigt allvarligt. Med en så hög arbetslöshet som har i dag borde utbildningsinsatserna öka, annars blir effekten att de arbetslösa får svårare att komma tillbaka i arbete", säger Jonas Olofsson, regeringens egen expert i yrkesutbildningsfrågor till Dagens Industri.

Regeringens väg får också kritik från det egna finanspolitiska rådet som anser att atntalet utbildningsplatser bör tredubblas till 15.000. Även Arbetförsmedlingen och LO är kritisk till minskningen av utbildningsplatser.

DI

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 svar på 460000 arbetslösa delar på 6000 utbildningsplatser

 1. Pingback: Jobblös tillväxt eller Konsten att bli rik utan att anställa någon « Nemokrati

 2. Adam Steen skriver:

  Tack för en bra blogg!
  My recent post Bra kört Sverige!

 3. Adam Steen skriver:

  Tack för en bra blogg!
  My recent post Bra kört Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *