Socialbidrag alternativ för utförsäkrade säger ansvarig minister

Är det så att man fortsatt behöver ekonomi för att klara sitt boende och skälig levnadsnivå så finns det försörjningsstöd för de här personerna, tills de får besked om de tillhör grupperna för undantag.

Jag har aldrig tidigare hört en minister uppmana sjuka människor att som alternativ finns alltid socialbidrag om de inte vill delta i av regeringen bestämda åtgärder. Men tydligen är det så att det är detta som är alternativet för de som anser sig sjuka för att kunna delta i arbetsförmedlingens aktiviteter. 

Sen är det återigen frågan om total inkompetens från en moderat allians minister eller vet verkligen inte den ansvariga socialministern vad som krävs för socialbidrag.

Du ska vara ekonomiskt utblottad eller med andra ord inte ha några anda tillgångar för att överhuvudtaget få socialbidrag. 

Läs Veronica Palm i Aftonbladet

Bloggat:
Socialtjänsten skall stå i givakt och pröjsa när FK inte hinner med. Igen, Ett hjärta RÖTT, Martin Mobergs blogg, Peter Andersson – me…, Högbergs tankar, Högbergs tankar, Röda Berget, [ s-buzz ], Roger Jönsson, Högbergs tankar och Esbatis kommentarer, Socialbidrag som huvudförsörjning? (Roger Jönsson);

 Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M)

Långtidssjuka i kläm när ny lag infördes

De långtidssjuka som utförsäkrades vid årsskiftet fick i praktiken aldrig någon chans att söka förlängd sjukpenning. Då skulle de nämligen stått helt utan ersättning i januari. Ansvariga ministern säger att de hade kunnat söka socialbidrag.

Medan man väntar på besked går det att ansöka om förlängd sjukpenning och få socialbidrag säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

– Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller.

15 700 långtidssjuka utförsäkrades vid årsskiftet, enligt regeringens nya regler. De ska alltså i stället gå ett introduktionsprogram på Arbetsförmedlingen. Den som inte vill delta får inte heller någon ersättning. Därför har över 80 procent av de utförsäkrade skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen.

Men många av de utförsäkrade anser själva att de är sjuka. Nu visar det sig att de som har gått med i programmet har fått sina ansökningar om förlängd sjukpenning strukna.

Enda möjligheten att ansöka om sjukpenning var därför att avstå från både introduktionsprogrammet och ersättning i avvaktan på ett beslut. De med allra sämst ekonomi kunde i så fall få socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera heter.

Många utförsäkrade som Ekot har talat med fick aldrig den här informationen. Men Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är övertygad om motsatsen.

– Jag utgår från att den informationen också fanns med. Att en person som gick över till Arbetsförmedlingen också visste vad det handlade om. Att man nu kom in i ett annat trygghetssystem. Är det så att man fortsatt behöver ekonomi för att klara sitt boende och skälig levnadsnivå så finns det försörjningsstöd för de här personerna, tills de får besked om de tillhör grupperna för undantag.

"Under väntan gäller försörjningsstöd" – sr.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *